Į rinkimus – teistųjų maršas: veržiasi ir seksualinis prievartautojas, ir kontrabandininkai

Visuomenių komitetų savivaldybių tarybų rinkimuose pridygo kaip grybų po lietaus. Panašiais tempais kažkada dauginosi ir greitųjų kreditų davėjai. Visuomeniniai komitetai į greituosius kreditus kažkuo panašūs – atsiranda netikėtai ir siekia greito pelno, o nauda kelia abejonių.

Į rinkimus – teistųjų maršas: veržiasi ir seksualinis prievartautojas, ir kontrabandininkai.<br>Lrytas.lt koliažas
Į rinkimus – teistųjų maršas: veržiasi ir seksualinis prievartautojas, ir kontrabandininkai.<br>Lrytas.lt koliažas
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> lrytas.lt montažas.
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> lrytas.lt montažas.
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Į partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą nukreiptas V.Titovo šmeižtas nustebino ir pareigūnus.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 VRK panaikino K.Tubio (kairėje) ir R.M.Račkausko teisinę neliečiamybę.<br> lrytas.lt montažas.
 VRK panaikino K.Tubio (kairėje) ir R.M.Račkausko teisinę neliečiamybę.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 2:02 PM

Visuomeniniai komitetai, kaip tie greitieji kreditai, siūlo įvairaus plauko kandidatus, kad skaitant jų biografijas net plaukai šiaušiasi. Siūlo rinkti net seksualinius prievartautojus. Savivaldos politikų kartelė nuleista taip žemai, kaip dar niekad nebuvo. Ką mums siūlo rinkti į savivaldybių tarybas komitetai ir partijos?

Kokias reikia turėti kiaulės akis, kad į savo vardo komitetą, pavadintą teisingumo vardu, įtrauktum už seksualinį prievartavimą teistą asmenį?

Pats įtariamuoju dėl partizano Adolfo Ramanausko-Vanago šmeižimo tapęs Klaipėdos politikas Viačeslavas Titovas į savo vardo visuomeninį komitetą „Titov ir teisingumas“ įtraukė prievartautoją.

Tiesa, nusikaltimą bandyta nuslėpti. Į kandidato anketą įrašytas kitokio pobūdžio nusikaltimas. Bet Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) niekšelį demaskavo.

„Įrašyta kad teistas už chuliganizmą, o iš teistas su seksualinį prievartavimą“, – vieno VRK posėdžio metu atskleidė komisijos narys Tauras Rutkūnas.

Prievartautojui kelias į savivaldybės tarybą buvo užkirstas, iš sąrašo jis išbrauktas. Bet sąraše „Titov ir teisingumas“ liko asmuo, teistas už kontrabandą

„Čia yra dviguba problema. Jis gi žino arba nemato problemos ir galvoja, kad atstovaus tokius pat kaip jis. Kitas dalykas, komiteto sąrašo lyderiai ir kolegos irgi turėtų žinoti, kas jų rate. Bet jeigu tų žmonių paklaustume, ko jie į rinkimus eina, nežinau, kokį atsakymą gautume“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė sociologė Rasa Ališauskienė.

Anykščių meras vieną dieną specialiųjų tarnybų sulaikomas už tai, kad, kaip teigiama, paėmė kyšį, antrą dieną teismas jį nušalina nuo pareigų, o trečią dieną bažnyčios fone, žiūrėdamas tiesiai žiūrovams į akis, įtikinėja, kad rinkėjai vis tiek turėtų už jį balsuoti.

„Šiuos įvykius vertinu kaip provokaciją prieš visuomeninį komitetą, kuris vienintelis rajone neatstovauja nei vienai partijai, turime daugiausia kandidatų į rajono tarybą, surinkę daugiau palaikymo parašų ir sukėlę grėsmę oponentams. Stipriausieji visada sulaukia išbandymų“, – taip teisinosi korupcija įtariamas Anykščių meras Kęstutis Tūbis.

O ketvirtą dieną pasirodo ir korupcija įtariamo politiko reklaminis klipukas. Įtarimai, pasirodo, beveik privalumas. Jam ploja gydytojai, mokytojai, kultūros darbuotojai.

Kai teismas įpaišo nuosprendį, nebe taip drąsu. Konservatorius krikščionis demokratas Danielius Jakubavičius nori valdyti Alytų, bet atmintis šlubuoja. Jis teistas, bet primiršo kada ir už ką. VRK posėdžio metu politikas teisinosi, kad nežinojo straipsnių, pagal ką buvo baudžiamas, ir dėl to jų neįrašė.

„Priminsiu ateičiai, kad jūs buvote nuteistas už kyšio paėmimą“, – jam priminė T.Rutkūnas.

Visuomeninio komiteto Alytuje „Žinau ir galiu“ sąrašo lyderis Česlovas Daugėla buvo įtartas piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu. Jis teismo nuteistas.

Kaip sakoma, toks tokį pažino ir į sąrašą pavadino. Č.Daugėlos bendražygis Gintaras Šiurkus yra buvęs prezidento Rolando Pakso patarėjas. Teistas už apgaulingą dokumentų tvarkymą. O teistų tame sąraše yra dar daugiau.

Ir koks nepasitenkinimas, kai VRK pasišovė kelis teistus išbraukti. Teistų visuomeniniame komitete beveik 10 proc., tik teistumą jie sėkmingai primiršta.

„Noriu pažymėti, kad dėl neprisiminimo, nežinojimo, pagal kokį straipsnį buvau nuteistas, nėra pakeitimo iš sunkios veiklos į vidutinišką – kaip prisiminiau, taip nurodžiau. Aš žinau, kad esu gimęs, bet kokia akušerė mane priėmė aš negalėčiau nurodyti. Aš apeliuoju į jūsų komisijos intelektą ir loginį mąstymą, kad tai nebuvo tyčinis veiksmas, norint apgauti“, – VRK posėdyje teisinosi kandidatas į Alytaus tarybą G.Šiurkus.

Jeigu buvęs Seimo narys, šeimyninėmis dramomis pagarsėjęs Šiaulių politikas Andrius Šedžius būtų neužmiršęs, kad teistas, Socialdemokratų darbo partija Šiauliuose nebūtų praradusi kandidato į merus. Dabar sąrašas eina, bet galva buvo nukirsta – A.Šedžius iš rinkimų pašalintas. Jis sakosi net nežinojęs, kad Šiaurės Airijoje buvo nuteistas.

„Ar čia per klaidą mane pripažino kaltu, galiu papasakoti, prisiekti, kad sakau tik tiesą ir tik tiesą. Prašau leisti man pasitaisyti ir dalyvauti rinkimuose kaip teistam neaišku, už ką“, – VRK posėdyje atgailavo A.Šedžius.

Nežinoję, kad teisti dievagojosi ir daugiau kandidatų valdyti miestus arba dirbti tarybose. Seimo nario valstiečio Kęstučio Mažeikos bendražygis Marijampolėje teistas du kartus. Vieną teistumą bandė nuslėpti.

„Mano advokatas pasakė, kad viskas gerai, sumokėsi 200 eurų. Man niekas nepasakė, kad čia nusikaltimo veika. Būčiau žinojęs, kad čia teistumas, būčiau deklaravęs. Prašau leisti man pasitaisyti ir dalyvauti rinkimuose“, – aiškino valstiečių kandidatas į Marijampolės tarybą Virgilijus Žibūda.

Valstiečiai teistų kandidatų irgi nebrokuoja, nors dar praėjusią vasarą jie registravo pataisą, kad teistiems būtų užkirstas kelias į rinkimus. Pataisa taip ir liko tik pataisa, o teistieji veržte veržiasi į rinkimus.

„Šiais metais labai daug šalinome asmenų, kurie nenurodė teistumo. Kai kurie buvo pamiršę, kai kurie bandė tyčia nuslėpti ar pakeisti vaiką. Tai privedė prie to, kad VRK iš kandidatų pašalino apie 300 asmenų. 2015 m. tokių turėjome apie 100, o dabar skaičius išaugo“, – sakė VRK komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Ir atrodo, kad teistumas veikiau ne trūkumas, o biografijos pažiba. Trakų rajono komiteto pavadinimas skambus – „Renkuosi ateitį“, bet pasirinkimui pasiūlyti net keli teisti. Vienas iš kandidatų – teistas net kelis kartus, ne tik Lietuvoje, bet ir Norvegijoje. Tačiau eiti į rinkimus teistam nebėra gėda.

„Tai darosi kasdienybės atributas, kartelė mažėja. Didžiojoje politikoje yra labai didelis skaičius tokių žmonių. Kalbant apie komitetų sąrašus, galima pastebėti, kiek juose yra daug vienos šeimos narių. Kai kuriuose miestuose sąrašuose yra visa giminė. Nedideliuose miestuose ar rajonuose taryboje gali atsirasti ir 5 šeimos nariai. Ir tai niekam nekliūva, kol jie nėra išrinkti“, – sakė sociologė R.Ališauskienė.

Zarasų visuomeninis komitetas „Vieningi Zarasai“ tikrai buvo gana vieningas. Kandidatai į tarybą vieningai slėpė nusikaltimus. Tačiau ne visiems vienodai pasisekė, komiteto galva – kandidatas į merus Rimvydas Podolskis – buvo pašalintas iš rinkimų. Jis teistas už balsų pirkimą ankstesniuose rinkimuose.

Vieni nežino, kad teisti, kiti nežino, kokios šalies piliečiai. Ir tokie žmonės veržiasi vadovauti taryboms.

„Tėtis Rusijos pilietis, mama Lietuvos. Aš pati turėjau pasikeisti Rusijos pasą, šito nepadariau. Tai tik rodo, kad man aktuali Lietuvos pilietybė ir aš nežadu savo ateities sieti su Rusija. Pasirinkau Lietuvos pilietybę ir tikiuosi, kad atsižvelgsite į situaciją“, – VRK posėdyje aiškino partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė į Klaipėdos rajono tarybą Margarita Apdalina.

Kai baigiasi paso galiojimo laikas, pilietybės laikas nesibaigia. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė yra Rusijos pilietė, ją išdavė Migracijos tarnybos rinkimų komisijai pateikta pažyma apie dvigubą pilietybę, kurią ji bandė nuslėpti.

„Su pilietybėmis mes turėjome virš 10 asmenų, kurie nežinojo, kad jie turi ir kitos valstybės pilietybę. Šiuo metu tokiems asmenims nedraudžiama dalyvauti rinkimuose, bet privalu tai nurodyti. Dabar rinkėjai turės galimybę susipažinti su visa informacija ir įsivertinti, ar tokie kandidatai yra priimtini. VRK tokių nešalino, o įpareigojo nurodyti anketoje kad jie turi dvigubą kitos valstybės pilietybę“, – sakė L.Matjošaitytė.

Tačiau Valstybės saugumo departamentas sako, kad žmonės, turintys vienokių ar kitokių ryšių, ypač su Rusija arba Baltarusija, gali tapti mums nedraugiškų valstybių taikiniais.

Šiemet į savivaldybių tarybas eina net 87 komitetai. Tačiau sociologai pastebėjo keistą tendenciją, kad rinkimų komitetais jau spėta nusivilti, nors į juos burtis leista tik antri rinkimai.

„Šiemet komitetų daugiau, bet skepticizmo irgi daugiau. Žmonės sako, kad komitetai susiburia tarsi rinkimams, yra išrenkami ir išsilaksto. Nėra atsakomybės ir iš ko jos pareikalauti. Ten, kur komiteto nebuvo arba jis gerai nepasirodė, yra iliuzija, kad jeigu balsuosiu už komitetus, jie bus labiau nepriklausomi. Ten yra noras balsuoti už nepriklausomus kandidatus“, – sakė R.Ališauskienė.

Tačiau kai kuriuose rajonuose komitetai spėjo išsibėgioti dar neįvykus rinkimams. Kaišiadoryse iš 71 komiteto „Už Kaišiadoris“ nario liko tik 46. Komitetui „Už Kaišiadoris“ durys į rinkimus buvo užtrenktos. Iš rinkimų buvo išbraukta net 10 visuomeninių komitetų.

Daugiausia visuomeninių komitetų varžysis Vilniuje. Čia ir „Laimingas Vilnius“, ir „Gedimino miestas“, ir „Judėk, Vilniau“. Jo sąrašą puošia olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, penkiakovės pasaulio čempionas Justinas Kinderis.

Į rinkimus eina ir komitetas, pasivadinęs „Lokiu“. Jo puošmena – pirmu numeriu įrašytas prancūzas, į merus keliamas lenkas, sąraše yra ir ispanas, ir žydas, ir baltarusis, bet dauguma vietinių lenkų. Sąrašas save vadina alternatyva Valdemaro Tomaševskio suburtai koalicijai šventu pavadinimu krikščioniškų šeimų sąjunga.

Sostinėje dar galima balsuoti už „Laimingą Vilnių“, sąrašo vedlys teistas politikas Artūras Zuokas. Į merus Darbo partija siūlo rinkti dukart teistą Viktorą Uspaskich. Jeigu rinksite sąrašą „Vilnius gali“, kaip siurprizą gausite jau buvusį merą konservatorių Andrių Navicką.

Patikėję Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sėkme, daug politikų įtikėjo, kad nusivilkus partijos rūbą ir prisidengus visuomeninio komiteto vardu galima atgauti miesto valdymo vadeles.

Partijos į savivaldybių tarybas iš viso kelia 10294 narius, komitetai 2663 narius. Savivaldybių tarybų rinkimuose bus išrinkta 60 merų ir 1442 tarybos nariai.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.