Aidas Puklevičius. Leitenanto Šmito kandidatai

Satyriniame I.Ilfo ir J.Petrovo romane „Aukso veršis“ yra toks pasažas apie tuometės Rusijos užkampiuose besivalkiojusius sukčius, kurie apsimesdavo leitenanto Šmito vaikais. Nežinantiems – leitenantas Šmitas toks tarsi revoliucinis herojus, vadovavęs 1905 m. sukilimui kažkokiame caro kreiseryje „Očiakov“. Ir dėl to labai garbintas Sovietinėje Rusijoje.

 A.Puklevičius.
 A.Puklevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 7:39 AM

Ta pagarba ir naudodavęsi sukčiai, kurie kaulydavo pagalbos iš provincijos valdininkų.

Visi leitenanto Šmito vaikai buvo vaidingi, tingūs ir nelinkę puoselėti broliškų jausmų vienas kitam.

Dėl ko kildavo dažnų konfliktų vienam sūnui įsliūkinus pasipinigauti į kito teritoriją.

Panašiai pradeda atrodyti ir vis gausėjantis „apačių“ kandidatų erzelis, kurį vakar jau šiek tiek pabodusia verksminga gaida papildė dar vienas – M.Puidoko tenoras.

Kaip ir daugelis šio pašaukimo suvedžiotųjų, jis prisipažino, kad galbūt ir nebandytų laimės šiuose rinkimuose, bet labai jau žmonės prašė.

Pasiklausius jo ir kitų atrodo, kad žmogus net negali gatve pasivaikščioti be rūpesčių, nes būtinai kas nors prisikabins ir ims maldauti eiti aukotis į S.Daukanto aikštę.

Labai panašiu metu valstiečių frakcijos durimis trenkė ir M.Puidoko porininkas bei konkurentas vaikų gelbėjimo fronte N.Puteikis.

Ir ne tik trenkė – dar jas ir išvertė, spardė ir kitaip rodė savo nepasitenkinimą buvusiais kolegomis, o labiausiai pačiu premjeru – jam pripaišė visas didžiąsias nuodėmes.

Kur buvo abiejų ponų akys ištisus dvejus metus, klausimas telieka retorinis.

Visą tą laiką jie sėdėjo toje pačioje frakcijoje ir balsavo už tuos pačius įstatymus, kuriuos dabar deda į šuns dienas.

Ir tuomet vėl prisimeni seną patarlę apie sėdėjimą ant dviejų kėdžių, šiuo atveju – valdžios ir opozicijos, ir apie tai, kad anksčiau ar vėliau tenka nuo vienos nulipti.

Bepigu šiems dviem ponams – išėjo, ir sudie.

O dabar visiškai laisvi įsistatyti mėlynas akis ir pasakoti, kad visą šį ataskaitinį laikotarpį valdžioje buvo ne jie, o visai kiti.

Bet ką daryti vargšui premjerui? Nes negali vienu metu ir valdyti, ir pasakoti, kokia bloga šioji valdžia. Išeitų jau toks asmenybės susidvejinimas, kad ir paprastai naiviam rinkėjui ims atrodyti keistokai.

Galimas, aišku, ir triukas, kurį puikiai naudoja tiek dabartinis Amerikos prezidentas, tiek, sakysim, Lenkijos, Vengrijos, Italijos ar net Turkijos lyderiai.

Vienas valdžioje bluosto nesudeda dėl paprastų žmonių, bet viskam koją kaišioja „gilioji valstybė“, suprask, labai užsikonspiravę biurokratai ir kitokie sabotuotojai.

Ir kol jie nebus atskleisti, tol paprastas žmogus negalės lengviau atsikvėpti.

Kituose jau minėtuose kraštuose irgi viskas aišku: vienur Sorosas, kitur užsimaskavę komunistai, dar kitur Briuselis arba gulenistai, žodžiu, pasaulis tiek prifarširuotas vidaus ir išorės priešų, kad nespėji dairytis.

Ir visi jie yra tokie klastingi, kad lyderiai tiesiog negali atsitraukti nuo vairo ar, dar baisiau, perleisti jo kitam.

Lietuvoje su tokiu priešu šiek tiek sunkiau. Buvo kadaise linksniuojama alkoholio pramonė, buvo farmacininkai, tačiau nepradėsi juk dėl visų pasaulio bėdų kaltinti sidro arba paracetamolio kainos?

Briuselį skalpuoti irgi kažkaip ne fasonas, ypač labiausiai euroentuziastingai nusiteikusioje ES šalyje. Opoziciją kaltinti visagališku sabotažu kažkaip net juokinga. O kaltinti ką nors reikia, nes jeigu jau nusitaikei į apačių elektoratą, kitaip tariant, į nepatenkintuosius, tai be šito niekaip neišsiversi.

Žinoma, yra ir kitokia išeitis. Bandyti tapti jungiančiu, o ne skaldančiu kandidatu, įkvepiančiu, o ne bambančiu. Bet tai jau pernelyg sudėtinga.

Todėl ir lanko tas pačias apačias naujieji leitenanto Šmito vaikai, todėl ir kumščiuojasi tarpusavyje, ir prasivardžiuoja.

Nes visi žvejoja balsus toje pačioje teritorijoje.

Šita teritorija apgyvendinta, ir čia tik sutapimas, panašiai naiviais, panašiai neskubančiais mąstyti ir panašiai viskuo nepatenkintais žmonėmis kaip ir tie užkampiai, po kuriuos trankėsi I.Ilfo ir J.Petrovo herojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.