Žiauriai sužaloto 15-mečio tėvas išgyvena košmarą: sūnui lūžo veido kaulai, o mokyklos vadovo frazė pribloškė

Po bendraklasio smurto – sudėtingos veido operacijos. Mokyklos vadovas drįsta pareikšti, kad lūžo ne galvos, o tik veido kaulai, mušeika liepia „neožinti“, o tarnybos atsikalbinėja, kad agresyviojo paauglio bausti neįmanoma – jį saugo įstatymas. Sužaloto mokinio tėvui belieka klausti: o kas gi saugo sumuštą vaiką? Kodėl nebaudžiami mušeikos tėvai?

Paaugliui nuo žiauraus bendraamžio smūgio sutrupėjo veido kaulai. Panevėžio medikai jo net neoperavo, siuntė į Vilniaus Žalgirio klinikas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paaugliui nuo žiauraus bendraamžio smūgio sutrupėjo veido kaulai. Panevėžio medikai jo net neoperavo, siuntė į Vilniaus Žalgirio klinikas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė, panskliautas.lt

Feb 12, 2019, 12:10 PM

Kaip grįžti, kas laukia?

Profesinėje mokykloje bendraklasio sumušto, sunkią traumą patyrusio, bet po operacijos jau sveikstančio 15-mečio tėvas su siaubu laukia dienos, kai jo sūnus Marius (vardas pakeistas) vėl turės praverti tos pačios mokymo įstaigos duris.

Juk su smurtautoju nuskriaustam paaugliui teks ir toliau mokytis toje pačioje klasėje, gal net sėdėti viename suole.

Paaugliui nuo žiauraus bendraamžio smūgio sutrupėjo veido kaulai. Panevėžio medikai jo net neoperavo, siuntė į Vilniaus Žalgirio klinikas. Ten chirurgai sutvarkė dvigubus lūžius – viršutinio žandikaulio ir skruostikaulio.

Kenčiantis nuo sužalojimų moksleivis kelias paras negalėjo valgyti, tik siurbė skysčius.

Gali pats sūnų perkelti į kitą mokyklą

Paauglio tėvas pasibaisėjęs tuo, kad mokyklos reakcija į šį smurto atvejį buvo neadekvati.

„Mokyklos vadovai man aiškiai pasakė, jog mušeikos išmesti negali, jį gina vaiko teisių saugotojai. Esą jei noriu, galiu savo sūnų perkelti į kitą mokyklą. Kitaip sakant, man parodė duris“, – situaciją pasakoja panevėžietis Aidas K.

Bandęs išsiaiškinti, kokią pagalbą vaiko teisių specialistai siūlo jo nukentėjusiam sūnui, vyras apstulbo – realiai jokios, esą smurtautojo nuo nukentėjusiojo jie atskirti negali, nes nėra tokių įstatymų. Visa kita pagalba – tik pasišnekėjimas kabinete.

Paaiškėjo, kad šiuo atveju ir policija bejėgė: mušeika nesulauks jokios bausmės. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis nutrauktas dėl smurtautojo amžiaus.

Nebegalėjo net kalbėti

Panevėžietis Aidas K. mūsų dienraščiui papasakojo skaudžius metų pradžios įvykius.

Jo sūnų mokykloje sumušė sausio 8 dieną.

Marius tėvui, o vėliau ir policijos tyrėjai papasakojo, kad klasiokas prie jo pristojo per pertrauką, pasityčiodamas bandė numauti kelnes. Skriaudžiamasis pasipriešino, jį atstūmė. Tada įniršęs skriaudikas jam smogė į veidą.

Sužalotas Marius dar nuėjo į lietuvių kalbos pamoką, bet iškentė tik kelias minutes. Skausmas stiprėjo, veidas degė, tad išėjo ieškoti pagalbos.

Mokyklos direktoriaus mokinys kabinete nerado, nebuvo ir socialinės darbuotojos, tad beliko praverti mokyklos psichologės duris.

Psichologės pagalba buvo unikali: ant sulaužyto veido paaugliui ji uždėjo ledo ir liepė eiti namo. Taigi psichologė atliko ne savo pa-reigas, o medicinos slaugytojos.

Mokykla nepranešė ir policijai, neiškvietė greitosios pagalbos, apie smurtinį incidentą neinformavo vaiko teisių apsaugos specialistų.

Tėvo tvirtinimu, vos pažiūrėjus buvo aiškiai matyti, kad vaiko veidas deformuotas.

Aidas K. svarstė, kad 15-mečio kumštis vargu ar galėjo sutrupinti veido kaulus. Mušeika galbūt naudojosi kastetu?

Kažkuriame kabinete valdininkai prasitarė, kad smurtavęs paauglys esą lankė boksą.

„Po smūgio sūnus nebegalėjo kalbėti, parašė mamai žinutę, kad atvažiuotų jo pasiimti“, – pasakojo Aidas K.

Tik dėl susistumdymo?

Atskubėjusi motina sūnų iš karto nuvežė į ligoninės priimamąjį, ten buvo atlikti tyrimai ir nustatyti galvos kaulų lūžiai, operacijai sužalotasis buvo išsiųstas į sostinę.

Apie galvos traumą patyrusį mokinį medikai informavo policiją.

„Kitą dieną nuvažiavau į mokyklą aiškintis, kas nutiko. Maniau, pedagogai jau žinos, kas ir kodėl sukėlė muštynes, bus apklausę įvykį mačiusius vaikus, pasikalbėję su chuliganu. Kai pasakiau, kad esu čia dėl vakarykščio incidento, mokyklos vadovai išpūtė akis: o kas čia buvo? Esą jie nieko nežino“, – toks abejingumas sumuštojo tėvą labai suglumino.

Kai Marių klinikose ruošėsi operuoti, jo tėvus apie situaciją pakalbino televizijos žurnalistai, per respublikines žinias parodė trumpą reportažą.

„Psichologė prieš kameras tvirtino, kad nematė veide smurto žymių, direktoriaus pavaduotojas sakė: „Nejaugi trukdysim policiją dėl kiekvieno susistumdymo?“ Ar tokia pozicija – ne smurto skatinimas?“ – piktinosi nukentėjusiojo tėvas.

Advokato paslaugos aukos tėvams – mokamos

„Jei kas spiria gatvėje šuniui, gauna arešto dvi paras, o čia vaiką sužalojo, ir nieko“, – logikos įstatymuose nemato Aidas K.

Panevėžiečiui netelpa į galvą, kodėl chuliganą gina įstatymai, o sumuštasis šioje situacijoje tarsi jokių teisių ir neturi.

„Mušeiką pakvietė į policiją apklausti, jam iš karto nemokamai skyrė psichologą ir advokatą gynybai, o nukentėjusiam mano sūnui – nieko. Buvo paaiškinta, kad mes, abu tėvai, dirbame, tad advokatą galime samdytis patys“, – įstatymuose dar vieną nelogiškumą įžvelgė vyras.

Pagal jo teiginius galima suprasti, kad mušeikos tėvai – socialiai remtinieji, todėl jiems ir priklauso nemokamos teisinės paslaugos.

Po visų apklausų Aidas K. gavo iš policijos pranešimą, kad baudžiamasis procesas negalimas, atsisakoma pradėti ikiteisminį tyrimą, nes smurtautojas yra nepilnametis. Tik tėvai bus baudžiami administracine tvarka už vaiko nepriežiūrą.

Taip pat galima pateikti ieškinį mušeikos tėvams nuostoliams atlyginti.

Jei tėvai nubalsuos

Po to, kai mušeika sužalojo klasės draugą, jo motina skambino Mariaus motinai. Moteris atsiprašė, klausė, ar gydymas mokamas, jei taip, siūlė padengti gydymo išlaidas. Mariaus motina jai tik pasakė, kad už operaciją mokėti nereikėjo.

Tuo tarpu smurtautojas Mariui rašinėjo žinutes, koneveikė jį, kad nenutylėjo apie muštynes.

Rašė žargonu: „Ką čia ožini, reikėjo sakyt, kad žaidėm, netyčia.“

Panevėžiečiui tapo aišku, kad sūnui po gydymosi grįžti į mokyklą bus nelengva, gali ir vėl būti užpultas.

Spręsti situaciją Aidas K. bandė kreipdamasis į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos padalinį Panevėžyje – Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentą.

„Jokios realios pagalbos nesulaukiau“, – teigia vyras.

Departamentui buvo žinoma, kad mušeika turi problemų, jo chuliganiškas išpuolis – ne pirmas.

„Sako, galim priversti mokyklos direktorių sušaukti klasės susirinkimą, jei visi tėvai nubalsuos, kad tą mokinį reikia pašalinti, tada tai galbūt turės įtakos. Į mano pastabą, kad anksčiau mušeikas iš karto šalindavo iš mokyklos, specialistai atsakė, kad dabar kiti laikai, kitokie įstatymai“, – kalbėjo Aidas K.

Po to vyras supratęs, kad ir šis vizitas – lyg daužymas rykšte per vandenį: suraibuliuos ir nurims.

Veidas yra ne galva?

Mokyklos, kurioje ugdymo proceso metu buvo sužalotas mokinys, vadovas tvirtino, kad viskas jau yra gerai, mokinys sveiksta.

„Tegu nors pas prezidentą važiuoja! Ką aš galiu padaryti? Jaunimą iki 16 metų gina įstatymas, tad iš mokyklos jo šalinti negalima“, – sakė vadovas.

Direktorius patikino, kad pasveikusiam Mariui klasėje susidurti su skriaudiku nebeteks, mušeika pervestas mokytis į kitą korpusą. Tiesa, kartais paaugliai mokyklos koridoriuose vis dėlto susidurs, nes kai kurių dalykų bus mokoma tame pačiame korpuse.

Neįmanoma mušeikai uždrausti ir šiaip vaikščioti po mokyklos patalpas, nors ten jam ir nėra pamokų.

Chuliganas apsvarstytas mokyklos vaikų gerovės komisijoje, perduota žinia Vaiko teisių apsaugos tarnybai, kalbėta su jo motina.

Pedagogas sakė atsiprašęs sužaloto berniuko tėvo.

„Kaip galima kviesti policiją po įvykio, jei mokykla jau tuščia? Be to, pirmiausia turiu gauti nepilnamečio tėvų sutikimą, ir jei jie leidžia, tik tuomet kviesti policiją. Jei psichologė būtų mačiusi, kad vaikas sumuštas, pati kartu būtų važiavusi į ligoninę. O ji nieko nematė, tik veidas buvo raudonas“, – pavaldinius gynė direktorius.

Suabejojus, ar tikrai psichologė neįžvelgė akivaizdaus sumušimo, po kurio prireikė operacijos, direktorius mestelėjo: „Čia buvo minimaliausia trauma.“

Ar lūžę galvos kaulai – menkniekis?

„Taigi ten ne galva, o veidas!“ – patikslino jis.

Svarstys, ar siųsti į socializacijos centrą

Panevėžio policijos atstovė Rasa Meištė sakė, kad pareigūnai vadovavosi įstatymais, pagal kuriuos bausti nepilnamečio negalima. Atsakomybė už jo padarytą nusikaltimą perkeliama ant tėvų pečių.

Kokią nuobaudą skirti tėvams, spręs Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus Panevėžio rajone patarėja Irena Matuzevičienė sakė, kad jie reagavo iškart, kai tik gavo žinią apie mokykloje sumuštą paauglį. Mokykla jiems to nepranešė, kreipėsi nukentėjusio moksleivio tėvas.

Vaiko teisių specialistai aptarę pagalbos sumuštajam teikimo būdus. Tėvui tą pačią dieną buvo pasiūlyta kreiptis dėl nemokamos teisinės bei psichologinės pagalbos suteikimo.

„Su abiejų vaikų – nukentėjusiojo ir smurtautojo – tėvais bendraujame telefonu, abi pusės atvyksta ir į skyrių“, – aiškino I.Matuzevičienė.

Šį reikalą dar svarstys savivaldybės gerovės komisija ir spręs, ar kreiptis į teismą dėl agresyvaus paauglio išsiuntimo į socializacijos centrą.

Bendraus ir konsultuos

Iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atkeliavo Mokymosi visą gyvenimą departamento direktoriaus Sauliaus Zybarto komentaras.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai nuolat bendravo ir su nukentėjusio berniuko tėvu, ir su mokyklos administracija.

Šiandien papildomai kreipiausi į mokyklos direktorių, prašydamas užtikrinti, kad priimtų sprendimų dėl mušusio mokinio būtų laikomasi. Paprašėme papildomos specialistų pagalbos: į mokyklą nuvyks profesionalūs psichologai, bendraus su nukentėjusiojo šeima, su smurtavusiu mokiniu, su mokyklos bendruomene. Taip pat jie konsultuos mokyklos administraciją ir darbuotojus, kaip užtikrinti saugią aplinką, kad panašūs įvykiai nesikartotų“, – rašoma komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.