Valstiečių frakcijos dezertyrams R. Karbauskis turi griežtą žinutę

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime nuo pirmosios darbo dienos, 2016 lapkričio 14-osios, prarado jau beveik 10 procentų savo frakcijos narių. Naujienų portalas lrytas.lt nusprendė prisiminti visus tuos, kurie per dvejus su pusę metų pasitraukė iš valstiečių gretų.

Frakcijos narių nukraujavimo pats LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis stengiasi nesureikšminti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Frakcijos narių nukraujavimo pats LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis stengiasi nesureikšminti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Justas Džiugelis iš valstiečių frakcijos spėjo pasitraukti pats. <br>T.Bauro nuotr.
Justas Džiugelis iš valstiečių frakcijos spėjo pasitraukti pats. <br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė valstiečius iškeitė į liberalus, o pastaruosius, kiek vėliau, į socialdemokratus. <br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė valstiečius iškeitė į liberalus, o pastaruosius, kiek vėliau, į socialdemokratus. <br>T.Bauro nuotr.
Bronislovas Matelis valstiečių gretas paliko po Gretos Kildišienės skandalo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis valstiečių gretas paliko po Gretos Kildišienės skandalo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugą Puidoką iš frakcijos pašalino antradienį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugą Puidoką iš frakcijos pašalino antradienį. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis valstiečių frakciją paliko ne kaip parlamentaras, o visos Lietuvos Centro partijos atstovas. <br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis valstiečių frakciją paliko ne kaip parlamentaras, o visos Lietuvos Centro partijos atstovas. <br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys valstiečių frakciją paliko dėl R.Karbauskio veiksmų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Urbšys valstiečių frakciją paliko dėl R.Karbauskio veiksmų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-02-14 07:46, atnaujinta 2019-02-14 11:11

Nors frakcijos narių nukraujavimo pats LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis stengiasi nesureikšminti, turi ir griežtą žinutę iš frakcijos pabėgusiems kolegoms.

„Tai yra procesas, kuris visuose Seimuose vykdavo. Žmonės, kurie pradeda savo asmeninius interesus kelti virš tarnystės Lietuvai ir žmonėms. Visi tie žmonės, kurie palieka savo frakcijas, dėl savo interesų, eina į politikos šiukšlyną. Nedaug aš žinau tų, kurie palikę frakciją vėliau išliko politikoje. Manau, kad tas pats atsitiks ir su tais, kurie valstiečių frakciją paliko“, – trečiadienio rytą Žinių radijo eteryje sakė R.Karbauskis.

B.Matelis pasitraukė po G.Kildišienės skandalo

Su valstiečių sąrašu į rinkimus patekęs nepartinis B.Matelis su frakcija dirbo vos keletą mėnesių. Apie pasitraukimą jis paskelbė 2017 metų sausio 26 dieną, po kilusio skandalo dėl buvusios parlamentarės Gretos Kildišienės skandalo. Tą kartą jis viešai išsakė kritiką valstiečių lyderiui, kuris, anot jo, proteguoja parlamentarę ir dirbti frakcijoje jau darosi neįmanoma, net ir iš Seimo pasitraukus G.Kildiešienei.

„Šiaip gyvenime esu sėslus žmogus ir priimti šį sprendimą nebuvo taip paprasta. Jei noriu kritikuoti frakciją, turiu pirmiausia iš jos pasitraukti. Trauktis nutariau, nes noriu būti garbingas, kalbėdamas apie šią situaciją.

Klystame, jei manome, kad pasitraukus vienai Seimo narei viskas tuo ir baigsis. Manau, kad LVŽS frakcijos seniūnas pasidarė dar labiau pažeidžiamas“, – spaudos konferencijoje tą kartą žurnalistams kalbėjo B.Matelis. B.Matelis dabar dirba Mišrioje Seimo narių grupėje, yra jos seniūnas.

D.Šakalienė dirbti su valstiečiais nebenorėjo

2017 metų birželio mėnesį apie sprendimą pasitraukti iš valstiečių frakcijos gretų pareiškė ir parlamentarė Dovilė Šakalienė. Tą kartą ji valstiečius iškeitė į opozicijoje dirbančių Lietuvos liberalų sąjūdžio partijos frakciją Seime.

„Mano vertybės yra kur kas artimesnės būtent šiems žmonėms. Aš nuoširdžiai stengiausi dirbti su „valstiečių“ frakcija, parašiau jiems socialinės politikos minkštąsias priemones, smurto įveikimo programą, vaiko teisių reformą. Tačiau matau, kad tai, kas buvo planuojama ir žadama rinkimų kampanijos metu, ir tai, kas buvo panaudota politiniams „bonusams“ surinkti, netampa realybe“, – 2017 metų birželio 16 dieną žurnalistams sakė D.Šakalienė.

Po pareiškimo apie pasitraukimą, valstiečių lyderiai parlamentarę skatino atsisakyti Seimo nario mandato, D.Šakalienė to nedarė.

Visgi, ilgai parlamentarės darbas su liberalais netruko, po maždaug 4 mėnesių ji nusprendė toliau darbuotis su opozicine Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcija Seime.

P.Urbšys pasitraukė dėl R.Karbauskio

Valstiečių partijai nepriklausantis Seimo narys Povilas Urbšys iš karto po Seimo rinkimų buvo koalicijos derybinės komandos dalis. Tačiau, laikui bėgant, parlamentaras nevengė kritikuoti valdančiosios valstiečių partijos. Dėl to 2018 metų pradžioje P.Urbšys buvo atšauktas iš Seimo seniūnų sueigos. O po to, kai valstiečių lyderis R.Karbauskis atsisakė Seime pradėti tyrimą dėl jo verslo, P.Urbšys viešai pareiškė, kad dirbti frakcijoje nebegali.

„Tikrai neabejojau Ramūno Karbauskio padorumo, sąžiningumu, kai jį suvedžiau su Sauliumi Skverneliu ir sukirtome rankomis skaidrinti Lietuvą. Nepaisant to, R.Karbauskis, deklaruodamas savo verslo skaidrumą, nebijos, kilus abejonėms, išsklaidyti jas.

Todėl buvau nustebęs, kai viešumoje, iškilus abejonėms dėl jo verslo, jis pradėjo elgtis taip, kaip įprasta tiems, kurie dirba savo verslo naudai. Tokiu būdu politiką paversdamas savo verslo dalimi. Tokiu būdu sudarydamas galimybę opozicijai traktuoti, kad valstiečių frakcija yra priklausoma nuo Agrokoncerno. Iš principo, negalėdamas su tuo sutikti, įteikiu pareiškimą išeiti iš šios frakcijos“, – sakė P.Urbšys. Tą kartą jo žodžiai Seimo salėje buvo palydėti plojimais.

Toliau savo darbą parlamentaras tęsė Mišrioje Seimo narių grupėje.

J.Džiugelį norėjo pašalinti, bet spėjo pasitraukti pats

Praėjusių metų vasarą valstiečių frakcijos narys Justas Džiugelis viešai pavadino R. Karbauskį patologiniu melagiu, tačiau vėliau atsiprašė ir tvirtino, jog valstiečių lyderis „kartais sako netiesą ir manipuliuoja faktais“. Valstiečių frakcija rugsėjo mėnesį susirinko spręsti jo likimo, tačiau to nebereikėjo, J.Džiugelis iš frakcijos pasitraukė pats.

„Būtų naivu kovoti prieš R.Karbauskio įtaką, pinigus ir tuos metodus, kuriais jis veikia. Pasirinkau racionalų sprendimą – tos kovos nebetęsti ir pasitraukti iš frakcijos“, – savo sprendimą aiškino J.Džiugelis. Pabrėždamas, kad jam ir darbams, kuriuos jis nori atlikti, nėra pakeliui su valstiečių vykdoma politika. Jis nuo šiol dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.

R.Karbauskis sakė, kad visą turimą informaciją jis vis tiek nori paviešinti.

„Vis dėl to aš frakcijai papasakosiu visą veiksmų chronologiją jo veiksmų pavasario sesijoje. Nuo to momento, kai jis atėjo pas mane ir sakė, kad turi visą sąrašą frakcijos žmonių, kurie palieka mus. O tai buvo melas. Toliau, ta situacija, kurios nedaugelis težino, apie skambučio aplinkos ministrui aplinkybes“, – sakė R.Karbauskis.

„Jis mūsų frakcijoje sakė, kad bus mūsų sąžinė. Man atrodo, kad jo pareiškimai apie tai, kad aš esu melagis, iš pradžių jis pats daugeliui mūsų frakcijos narių sakė netiesą. O dabar bandys kitų reputaciją sumenkinti – mano ir kitų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

N.Puteikio ir M.Puidoko klausimas išsisprendė šią savaitę

Šios savaitės pradžioje valstiečių frakcijos Seime gretos nukraujavo skaudžiausiai. Pirmadienio rytą Lietuvos centro partijos pirmininkas, parlamentaras Naglis Puteikis pareiškė, kad traukiasi iš frakcijos, ne kaip Seimo narys, bet kaip ir visos partijos atstovas Seime.

Šį sprendimą jis priėmė po to, kai Jis sakė, kad nors nebuvo patenkintas valdančiosios koalicijos sprendimais jau seniai, paskutinis smūgis buvo premjero Sauliaus Skvernelio išsikėlimas dalyvauti prezidento rinkimuose.

„Biudžeto tvirtinimas parodė, kad viskas yra atvirkščiai. Iš partijos narių šiuos priekaištus vis jausdavau. Šitas atvejis, kada valstiečių partija išsikelia pati liberaliausia savo atstovą – premjerą, kaip kandidatą į prezidentus, jau nebepaliko jokios galimybės Lietuvos Centro partijai likti šioje koalicijoje“, – sakė N.Puteikis.

Pirmadienį apie sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose paskelbė ir valstietis M.Puidokas. Pranešęs žinią, pareiškė, kad stabdo savo įgaliojimus LVŽS partijoje, bet iš frakcijos trauktis neketina. Tačiau jau kitą dieną parlamentarą iš frakcijos pašalino pati valstiečių frakcija, slaptu balsavimu. M.Puidoko kritikuojamas R.Karbauskis net suabejojo M.Puidoko sveikata.

Iš frakcijos pasitraukus M.Puidokui ir N.Puteikiui, LVŽS frakcijoje Seime dirba 52 parlamentarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.