Vytautas Bruveris. Valstiečių stovykloje sklinda maišto ratilai

Per kelias dienas – minus 3 frakcijos nariai ir Seime vėl nebėra daugumos. Šitokiu ritmu šią savaitę gyveno valdantieji valstiečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2019, 8:36 AM

Pirmadienį apie išėjimą iš Seimo valstiečių frakcijos paskelbė Centro partijos lyderis N.Puteikis. Aišku, kad jis nuo valstiečių atsiribojo, nes kandidatuoja į šalies vadovus. Juk šis politikas pretenduoja į daugelį tų pačių rinkėjų, vadinamųjų protesto elektorato atstovų, kaip ir valdančiųjų kandidatas premjeras S.Skvernelis.

Nėra ko stebėtis, kad trenkdamas frakcijos durimis N.Puteikis ir premjerą, ir visus valdančiuosius išvadino liberalais, savo pažadus rinkėjams išdavusiais apgavikais.

Iškart po centristo demaršą atliko kitas valstiečių frakcijos narys – M.Puidokas. Prezidento rinkimuose neseniai užsimojęs dalyvauti politikas jau anksčiau kritikavo valstiečių vedlį R.Karbauskį ir premjerą dėl to paties – dėl rinkėjų išdavystės. Dar pridurdamas, kad partijoje įvestas autoritarinis valdymas.

Skelbdamas apie dalyvavimą prezidento rinkimuose M.Puidokas pranešė, kad sustabdo narystę partijoje, bet lieka frakcijoje.

Bet jau kitą dieną jis buvo pašalintas iš frakcijos, o R.Karbauskis pažadėjo artimiausiu metu išmesti jį ir iš valstiečių gretų.

Ypač groteskišką atspalvį šiai istorijai suteikė tai, kad R.Karbauskis ir A.Širinskienė ėmė viešai abejoti buvusio politinio bendrakeleivio psichikos būkle.

Anot valstiečių vadovo, dėl to į jį pagalbos net kreipėsi M.Puidoko šeimos nariai.

Tuo metu pastarasis aiškino, jog R.Karbauskis spaudė jo šeimos narius siekdamas, kad jis nežengtų į kovą dėl prezidento posto.

Skaitytojai gali pasirinkti, kuria puse tikėti, – prie užkulisinio spaudimo metodų įpratusiu R.Karbauskiu ar nuo radikaliosios tautos dalies meilės antplūdžio apsvaigusiu M.Puidoku.

Bet kokiu atveju neabejotina, jog M.Puidoko sprendimas išties turėjo sukelti nerimo valstiečiams.

Juk šis kandidatas tikriausiai atims dalį balsų iš premjero. Negana to, tuose pačiuose rinkėjų medžioklės plotuose vaikščios ir N.Puteikis, ir A.Juozaitis, ir kiti menkiau įžiūrimi pretendentai.

Žinoma, gali būti, kad M.Puidokui nepasiseks surinkti 20 tūkst. rėmėjų parašų. Įveikti tokį barjerą gerokai sunkiau nei sukelti bangą – tegu ir nemažą – socialiniame tinkle „Facebook“.

Rezultatų teks laukti ne taip jau ir ilgai, o kol kas galima konstatuoti, jog tokie valstiečių ginčai apie vienų ar kitų psichikos sveikatą aiškiai rodo, iki kokio lygio jau kadencijos viduryje nusirito save profesionalais vadinantys valdantieji, kurie, pasirodo, beveik neturi nieko bendra.

Itin tragikomiškai tokiame fone, balansuojančiame tarp realybės ir fantazijų, atrodė ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio mėginimai taikyti S.Skvernelį su D.Grybauskaite vaidinant tarpininko tarp aukščiausių valstybės pareigūnų vaidmenį.

Praėjusią savaitę R.Karbauskis atvirai tyčiojosi iš V.Pranckiečio mėginimų atrodyti svarbiam ir reikalingam taip leisdamas suprasti, kad jo paties partijos deleguotas „vienas iš trijų“ – jokios reikšmės neturinti figūra.

Šią savaitę po Seimo pirmininko bevaisio vizito į Prezidentūrą valstiečių vedlys aiškino niekaip nesuprantantis, ko jo buvęs dėstytojas nori ir ką jis šneka.

Sunku pasakyti, ar V.Pranckietis bus išvarytas iš posto. Kartu jis gali palikti ir valstiečių stovyklą. Taip gali nutikti, nes čia toliau sklinda maišto prieš vienvaldį vadovą ratilai ir atsiranda naujų dezertyrų.

Antai vakar paliekantis Seimo valstiečių frakciją paskelbė R.Martinėlis. Pastaruoju metu jis vis dažniau kritikuodavo valdžią – tiek dėl sveikatos reformos, tiek dėl kovos su žiniasklaida ir LRT, tiek dėl kitų R.Karbauskiui svarbių dalykų. Ne tik kritikuodavo, bet ir balsuodavo ne taip, kaip reikia.

Negana to, palikęs valstiečius, R.Martinėlis iškart prisijungė prie aršiausių jų priešininkų konservatorių. Neatmestina, kad vienmandatėje Sėlos apygardoje antrajame ture įtikinamai Seimo nariu išrinktas nepartinis medikas skaičiuoja, jog dabar jam naudingiau palikti valstiečius ir sulaukti kitų rinkimų opozicinių konservatorių gretose.

Tuo metu R.Karbauskis tvirtino, jog nieko baisaus neįvyko, jo frakcija nesusilpnėjo, nes R.Martinėlis ir taip esą nebuvo niekaip susijęs su partija.

Valstiečių vedlys dedasi, jog jam nė motais ir tai, kad dar vienam jo politiniam bendrakeleiviui pasitraukus į opoziciją valdančiojoje koalicijoje liko tik 70 narių, kitaip sakant, nėra daugumos.

Vaizduodamas narsų R.Karbauskis vis primena pernykštį balsavimą dėl šių metų biudžeto, kurį parėmė net 84 parlamentarai.

Išties, artimiausioje ateityje jokia jėga Seime, regis, neturi realių galimybių perimti valdžią iš valstiečių ir suformuoti savąją. Tai parodė ir vakarykščiame parlamento posėdyje vykusios valstiečių grumtynės su visais jų oponentais užsimojus surengti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo iki 121.

Valstiečiai šį nutarimą stūmė ypatingos skubos tvarka, nes tai neabejotinai bus dar vienas švietalas jų rinkimų kampanijoje. Juk idėjai sumažinti Seimo narių skaičių pritaria nemažai šalies žmonių. Juolab R.Karbauskis vakar paskelbė, kad vienam Seimo nariui išlaikyti kasmet reikia mažiausiai 100 tūkst. eurų, taigi būtų sutaupoma po 2 milijonus.

Opozicija, įžvelgdama populistinius valdančiųjų kėslus, ėmė šaukti apie demokratijos pamatų klibinimą ar net griovimą. Bet jos balsas į dangų nenuėjo. Nutarimas surengti referendumą gegužės 12-ąją buvo palaimintas 58 balsais (42 Seimo nariai balsavo prieš, o 2 susilaikė). Valstiečiams užteko „socialdarbiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos paramos.

Taigi po kelių praradimų valstiečiai kuriam laikui galėjo lengviau atsikvėpti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.