Kliūčių ruože – 14 vyrų ir 1 moteris

Politinio žemės drebėjimo nebus – išankstines prezidento rinkimų dėliones dar galėjęs gerokai sujaukti Kauno meras Visvaldas Matijošaitis vos ne paskutinę minutę pranešė, kad dėl šio posto nesigrums.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė pastarosiomis dienomis studijavo asmenų, užsimojusių siekti prezidento posto, dokumentus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė pastarosiomis dienomis studijavo asmenų, užsimojusių siekti prezidento posto, dokumentus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė pastarosiomis dienomis studijavo asmenų, užsimojusių siekti prezidento posto, dokumentus.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė L.Matjošaitytė pastarosiomis dienomis studijavo asmenų, užsimojusių siekti prezidento posto, dokumentus.<br>T.Bauro nuotr.
V.Matijošaitis pranešė rimtai svarstęs galimybę kandidatuoti į prezidentus, tačiau vis dėlto nutarė tęsti darbus Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Matijošaitis pranešė rimtai svarstęs galimybę kandidatuoti į prezidentus, tačiau vis dėlto nutarė tęsti darbus Kaune.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užstatas buvo viena priežasčių iš rinkimų anksčiau pasitraukti Seimo narei Aušrai Maldeikienei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užstatas buvo viena priežasčių iš rinkimų anksčiau pasitraukti Seimo narei Aušrai Maldeikienei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 10:02 AM, atnaujinta Feb 19, 2019, 12:05 PM

Vakar paaiškėjo visi būsimos kovos dėl prezidento posto dalyviai. Jų – penkiolika. Šiame būryje yra tik viena moteris.

Paskutiniai užsiregistravo Seimo narys Petras Gražulis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vedlys europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis ir niekam nežinomas, bet sumaištį Lietuvos politikoje sukelti žadantis vilnietis Tomas Šimaitis.

Vis dėlto labiausiai vakar buvo laukiama galutinio Kauno mero apsisprendimo – galimą jo kandidatavimą politologai prilygino žemės drebėjimui, esą galėjusiam pakoreguoti kitų kandidatų planus.

Bet pirmadienio popietę vienas apklausų favoritų V.Matijošaitis šią intrigą išsklaidė: pranešė rimtai svarstęs galimybę kandidatuoti į prezidentus, tačiau vis dėlto nutarė tęsti darbus Kaune.

Antplūdis – šeštadienį

Pirmadienis buvo paskutinė diena, kai dar buvo galima registruotis prezidento rinkimų kampanijos dalyviais.

Dalis jų jau praėjusį šeštadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pradėjo nešti pareiškinius dokumentus ir šią savaitę galės pradėti savo žygį link prezidento posto.

Pirmoji vasario 16-ąją aštuntą valandą į VRK su pareiškiniais dokumentais atvyko konservatorių iškelta kandidatė Ingrida Šimonytė.

„Aš visada noriu būti pirma“, – ištarė politikė.

Įkandin I.Šimonytės pareiškinius dokumentus VRK pristatė Seimo narys Mindaugas Puidokas, eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, ekonomistas Gitanas Nausėda, premjeras Saulius Skvernelis, buvęs Liaudies partijos kandidatas į Seimą Kazimieras Juraitis, verslininkas Alfonsas Butė, europarlamentaras Petras Auštrevičius ir Seimo narys Naglis Puteikis.

Pastarasis dar pernai lapkritį pirmasis užsiregistravo prezidento rinkimų kampanijos dalyviu. Jį ir dar dešimt asmenų vakar VRK jau registravo pretendentais į kandidatus.

Tokį statusą įgijo ir pirmadienį pareiškinius dokumentus pateikę filosofas Arvydas Juozaitis ir europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Į VRK vakar užsuko ir politinės kampanijos dalyviu anksčiau užsiregistravęs Vilniaus sporto veteranų klubo „Aidas“ prezidentu prisistatantis Vitas Gudiškis, bet jokių dokumentų neatsinešė, tai žadėjo padaryti vėliau.

Reikiamus dokumentus, tarp jų ir išrašą apie sumokėtą užstatą, politinės kampanijos dalyviai VRK gali pateikti iki kovo 8 dienos, tačiau tokiu atveju turės mažiau laiko surinkti parašus. Juos būsimi kandidatai komisijai privalės pateikti iki kovo 28 dienos.

Kandidatai atsisijodavo

Anksčiau vykusiuose prezidento rinkimuose prie starto linijos irgi išsirikiuodavo nemažai pretendentų, bet vėliau daugeliui jų tekdavo nusileisti ant žemės.

Pavyzdžiui, 2014 metais politinės kampanijos dalyviais buvo užsiregistravę net 19 asmenų, tačiau iš jų kandidatais tapo tiktai septyni. Tiek pat (iš 14) liko ir per 2009-aisiais vykusius prezidento rinkimus.

Didžiausias būrys pretendentų į šalies vadovus buvo 2002 metais – 23, bet kandidatais buvo užregistruota 17.

Lems ir parašai, ir pinigai

Beje, visiems 2002 metais vykusios rinkimų kampanijos dalyviams pavyko surinkti po 20 tūkst. rėmėjų parašų.

Nors dabar pasirašyti už kandidatą galima ir elektroniniu būdu, abejojama, ar visi sugraibys reikiamą skaičių parašų.

Dar viena kliūtis link prezidento posto – piniginis užstatas, siekiantis 4,6 tūkst. eurų. Jis kandidatams grąžinamas tik tuo atveju, jeigu rinkimuose pavyksta surinkti ne mažiau kaip 7 proc. rinkėjų balsų.

Užstatas buvo viena priežasčių iš rinkimų anksčiau pasitraukti Seimo narei Aušrai Maldeikienei.

O štai pareiškinius dokumentus VRK atnešęs N.Puteikis pinigų užstatui ieškojo paskutinę minutę. Reikiamą sumą jis tikėjosi pervesti šeštadienį, bet bankas politiką aplenkė ir iš jo sąskaitos nuskaitė mokesčius už automobilio išperkamąją nuomą. Užstatui trūkstamą sumą pervedė politiko žmona.

Favoritų kišenės pilnėja

Specialiojoje rinkimams skirtoje sąskaitoje N.Puteikis kol kas turi sukaupęs 112 eurų.

Kol kas dosniausi yra I.Šimonytės rėmėjai, konservatorių kandidatei jau paaukoję beveik 56 tūkst. eurų.

„Jeigu partija iškėlė, tai, matyt, kažkiek ir parems. Bet aš norėčiau parodyti ir įrodyti, kad mane remia daug daugiau žmonių, ne tik konservatoriai“, – „Lietuvos rytui“ sakė I.Šimonytė.

G.Nausėdos šalininkai į jo sąskaitą pervedė per 43 tūkst. eurų. Tuo metu S.Skverneliui 50 tūkst. eurų skyrė jo kandidatūrą iškėlusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Liberalų sąjūdžio kandidato P.Auštrevičiaus sąskaitoje pirmadienį buvo 656 eurai, kurių dauguma – jo paties pinigai.

Save parėmė ir verslininkas A.Butė, kurioje sąskaitoje – 1,2 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.