Neramios nuotaikos prezidento rinkimų užkulisiuose: žingsnius lydi nemaloni prognozė

Jau paaiškėjo visi asmenys, siekiantys tapti kandidatais į šalies vadovo postą, – politinės kampanijos dalyviais registravosi 15 asmenų.

Neramios nuotaikos prezidento rinkimų užkulisiuose: netikėtus žingsnius lydi nemaloni prognozė.<br>Lrytas.lt koliažas
Neramios nuotaikos prezidento rinkimų užkulisiuose: netikėtus žingsnius lydi nemaloni prognozė.<br>Lrytas.lt koliažas
Valdemaras Tomaševskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vitas Gudiškis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vitas Gudiškis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Mazuronis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valentinas Mazuronis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>D.Umbraso nuotr.
Petras Auštrevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Petras Auštrevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2019-02-20 13:37, atnaujinta 2019-02-20 14:14

Žinoma, ši registracija – tai dar tik ambicijų paraiška, tiesa, turinti savo kainą, nes, norint gauti rėmėjų parašų lapus, reikia iki kovo 8-osios sumokėti 4,6 tūkst. eurų užstatą, kuris, jei nepavyks rinkimuose surinkti 7 proc. rinkėjų balsų, nebus grąžintas.

Ne visi registravęsi rinkimų kampanijos dalyviais sumokėjo šį užstatą ir tikėtina, kad vien dėl šios priežasties vienu kitu asmeniu pretendentų į prezidentus sąrašas dar sutrumpės.

Šie šalies vadovo rinkimai neišsiskiria pretendentų gausa – pavyzdžiui, 2014 metais prezidento posto ketino siekti 19 asmenų, bet kandidatais tapo tik septyni.

Viena didžiausių kliūčių pretendentui – surinkti 20 tūkst. rėmėjų parašų.

Bet atsijoti tik norinčius atkreipti į save dėmesį asmenis galėtų ir didesnis užstatas. Juk vien dėl infliacijos 4,6 tūkst. eurų tapo mažiau juos atgrasančiu barjeru.

Greičiausiai ir šiuose rinkimuose realių kandidatų bus mažiau nei pretendentų. Apie Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) pasirodžiusius ir pretendentais pasiskelbusius kelis visuomenei menkai ar net visai nežinomus asmenis neverta nė kalbėti.

Didžiausia paskutinės registravimosi dienos mįslė buvo, kaip elgsis vienu rimčiausių galimų kandidatų ilgą laiką laikytas, bet taip VRK ir nepasirodęs Kauno meras V.Matijošaitis.

Šią intrigą, matyt, sąmoningai kurstė pats V.Matijošaitis, ir nemažai politikų bei politikos apžvalgininkų iki paskutinio registravimosi rinkimų kampanijos dalyviu momento dar tikėjosi, kad jis nuspręs rungtis dėl šalies vadovo posto.

Vis dėlto buvo justi, kad išsisukinėjantis nuo aiškaus atsakymo, ar kandidatuos į prezidentus, Kauno meras tik kėlė savo politinę kainą – norėjo būti minimas tarp galimų kandidatų, taip sulaukti daugiau dėmesio, partijoms sudaryti įspūdį, kad jo žodis bus kone lemiamas.

Bet iš tikrųjų V.Matijošaitis, jei būtų siekęs kandidatuoti į prezidento postą, turėjo apie tai pranešti visuomenei gerokai anksčiau, užuot kiekviena proga aiškinęs, kad jam labiausiai rūpi Kaunas ir šio miesto mero pareigos.

Tokį dviprasmiškumą juto ir rinkėjai, nes, naujausių apklausų duomenimis, V.Matijošaičio prezidentinis reitingas jau buvo smukęs į 7-ąją vietą.

Žinoma, kai dabar jau galutinai aišku, jog V.Matijošaitis kandidatuoja į Kauno mero, o ne prezidento postą, S.Skvernelio reitingams turėtų būti suteiktas naujas impulsas. Sunku pasakyti, kiek ši žinia sustiprins premjero galimybes laimėti rinkimus, bet neabejotinai būtent jis būtų labiausiai nukentėjęs, jei jam būtų tekę konkuruoti ir su Kauno meru.

Tai suprato visi pretendentai į prezidento posto ir visos juos remiančios partijos.

Kol vieni vylėsi, kad gal V.Matijošaitis kovos dėl šalies vadovo postą, valstiečių lyderis R.Karbauskis jį ėmė masinti premjero kėde, kuri taps laisva S.Skvernelio pergalės atveju.

Tokia galimybė, kaip sakoma, dar šakėmis ant vandens rašyta: ne vien nuo R.Karbauskio priklausytų, kas taptų Vyriausybės vadovu ir persikėlus S.Skverneliui į Prezidentūros rūmus. Be to, neaišku, ar ir pats V.Matijošaitis norėtų sėsti į premjero kėdę.

Vienaip ar kitaip, V.Matijošaičio ausiai turėtų būti malonios jau vien valdančiosios partijos lyderio šnekos, kad jis puikiai tinka premjero pareigoms. Tai stiprina Kauno mero autoritetą ir kauniečių akyse, nors jis ir taip turėtų be vargo laimėti savivaldos rinkimus.

Dabar likusi tik intriga, ar V.Matijošaitis, atsidėkodamas valstiečiams, atvirai parems S.Skvernelį prezidento rinkimuose – juk šis negailėjo pinigų įvairiems projektams.

Iš esmės tai jau vyksta, nes Kauno meras nepraleidžia progos įgelti konservatoriams ir kalba apie gerus darbo santykius su premjeru.

Vis dėlto S.Skverneliui ir išvengus kaktomušos su V.Matijošaičiu teks susidurti su didesniu nei kitiems dviem prezidentinių reitingų lyderiams konkurentų skaičiumi į tuos pačius rinkėjų sluoksnius.

Pirmiausia nemalonia, nors gal ir laukta žinia premjerui turėjo tapti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos vedlio V.Tomaševskio sprendimas kandidatuoti į prezidentus.

Aišku, tikrasis šio politiko taikinys – europarlamentaro kėdė, bet pirmajame prezidento rinkimų ture jis susišluos nemažai lenkų ir rusų balsų, kurie nebalsuotų nei už I.Šimonytę, nei už G.Nausėdą.

Mažins S.Skvernelio rėmėjų gretas ir tautiškumo vėliava mojuojantis A.Juozaitis, ir tikruoju vadinamųjų apačių gynėju prisistatantis N.Puteikis, ir kairiųjų retoriką puikiai įvaldęs eurokomisaras V.Andriukaitis, ir iš valstiečių frakcijos Seime pasitraukęs M.Puidokas.

Tuo metu dešiniajame sparne susirems I.Šimonytė ir labiau į centro rinkėjus pretenduojantis G.Nausėda, o nuo jų vieną kitą balsą mėgins nugnybti liberalas P.Auštrevičius, galbūt dar V.Mazuronis.

Regis, iš gausaus pretendentų būrio realiai dėl posto kovos tik trys politikai, bet tai nereiškia, kad kiti bus vien statistai.

Kai kurie jų sugebės laimėti kelis, o gal ir dar daugiau procentų rinkėjų balsų, todėl darys nemažą įtaką rinkimams ir jų paramos labai geis į į antrąjį turą patekę kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.