Su paskirta bausme nesutikęs Radviliškio seniūnas nusprendė bylinėtis

Rinkimuose į Radviliškio rajono tarybą dalyvaujantis Radviliškio seniūnas 35 metų Ernestas Mončauskas nesutiko su baudžiamuoju įsakymu jam skirta gana švelnia bausme už apgaulingą apskaitos tvarkymą ir rizikuodamas sulaukti griežtesnės bausmės paprašė, kad byla būtų nagrinėjama teisme.

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą nubaustas Radviliškio seniūnas E.Mončauskas su tokiu teismo sprendimu nesutiko.<br> „Radviliškio naujienų“ nuotr.
Už apgaulingą apskaitos tvarkymą nubaustas Radviliškio seniūnas E.Mončauskas su tokiu teismo sprendimu nesutiko.<br> „Radviliškio naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 5:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2019, 5:40 PM

Įtarimų sukėlė buhalterinė apskaita

Kartą jau teistas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatų sąraše į Radviliškio rajono tarybą esantis E.Mončauskas vėl pareigūnų dėmesio sulaukė pradėjus tikrinti jo vadovaujamo sporto klubo „Rytų kovotojas“ buhalteriją.

Tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė, kad šio sporto klubo buhalterija nuo 2015 metų sausio 1-osios iki 2018 metų birželio 1-osios buvo tvarkoma aplaidžiai – į apskaitą neįtraukta daug grynaisiais pinigais atliktų operacijų.

Atsakingu už buhalterijos tvarkymą esančiam sporto klubo prezidentui E.Mončauskui buvo pareikšti įtarimai dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo.

Buvo įgijęs teisinę neliečiamybę

Kadangi su pareikštais įtarimais E.Mončauskas sutiko, ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras šį procesą nusprendė baigti baudžiamuoju įsakymu ir sausio 31 dieną kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmus dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka.

Bylą tą pačią dieną išnagrinėjusi teisėja vasario 4 dieną priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo pripažintam E.Mončauskui skyrė 30 MGL (1129,80 Eur) dydžio baudą.

Tik priėmus šį sprendimą paaiškėjo, kad rinkimuose dalyvaujantis E.Mončauskas tuo metu jau turėjo teisinę neliečiamybę. Ją politikas įgijo vasario 1 dieną Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus jį kandidatu.

Apie tai, kad ketina dalyvauti rinkimuose, E.Mončauskas nei prokurorui, nei teisėjai neužsiminė.

Paprašė surengti teismo posėdį

Dėl teisinę neliečiamybę turinčio asmens atžvilgiu priimto teismo spendimo atsiradusią teisinę koliziją išsprendė pats E.Mončauskas.

Nesutikęs su teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta bausme, Radviliškio seniūnas vasario 19 dieną kreipėsi į teismą prašydamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Taip pasielgti nusprendęs politikas rizikuoja sulaukti griežtesnės bausmės – bylą išnagrinėjęs teismas jau gali paskirti kitokios rūšies ar dydžio bausmę, nei buvo skirta baudžiamuoju įsakymu.

E.Mončauko prašymą dėl posėdžio surengimo teisme priėmusi teisėja tą pačią dieną kreipėsi į VRK prašydama panaikinti E.Mončausko teisinę neliečiamybę.

Siekio apgaudinėti neturėjo

Jam pareikštų įtarimų neginčijęs, tačiau su baudžiamuoju įsakymu jam paskirta bausme nesutikęs E.Mončauskas tvirtino, kad buvo suklaidintas.

Radviliškio seniūnas neneigė, kad tvarkydamas sporto klubo buhalteriją galėjo padaryti klaidų.

„Tačiau siekio apgaudinėti aš neturėjau. Jokios sąmoningos apgaulės mano veiksmuose neįžvelgė ir tyrimą atlikę FNTT pareigūnai, todėl teismo sprendimą, kuriuo buvau pripažintas kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, būtinai skųsiu“, – jau anksčiau savo poziciją portalui lrytas.lt buvo išsakęs E.Mončauskas.

Šansai rinkimuose - minimalūs

Rinkimuose į Radviliškio rajono tarybą E.Mončausko pavardė TS-LKD partijos kandidatų sąraše įrašyta 49 numeriu.

Žinant, kad Radviliškio rajono taryboje tėra 25 nariai, E.Mončausko šansai tapti Radviliškio rajono tarybos nariu yra minimalūs.

Į Radviliškio rajono tarybos nario kėdę prieš teismą stoti turėsiantį Radviliškio seniūną rinkėjai galėtų pasodinti tik teigiamai jį reitinguodami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.