Valdui Adamkui – garbingas apdovanojimas iš JAV

Antradienį prezidentas Valdas Adamkus buvo pagerbtas Ilinojaus technologijos institute, kurį jis baigė 1960 metais. Buvęs Lietuvos vadovas įtrauktas į šios universitetinės aukštosios mokyklos Šlovės galeriją.

 V.Adamkus sulaukė dar vienos garbingo apdovanojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Adamkus sulaukė dar vienos garbingo apdovanojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
V.Adamkus sulaukė dar vienos garbingo apdovanojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
V.Adamkus sulaukė dar vienos garbingo apdovanojimo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-02-20 12:55, atnaujinta 2019-02-20 13:26

Iki šiol taip pagerbta apie 60 asmenų. Tai pasaulinio garso mokslininkai, Nobelio premijos laureatai, iškilūs mecenatai. Prezidentas V.Adamkus – pirmasis lietuvis, sulaukęs tokios garbės.

Jis negalėjo nuvykti į jo garbei surengtas iškilmes. V.Adamkaus kalbą iškilmių dalyviams perskaitė Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Mantvydas Bekešius.

Pateikiame prezidento kalbą:

„Gerbiamasis Prezidente Alanai W. Crambai, gerbiamieji profesoriai ir dėstytojai, iškilmių svečiai,

Esu giliai sujaudintas Jūsų parodyto dėmesio ir pagarbos. Jūsų sprendimą įrašyti mano pavardę į Ilinojaus technologijos instituto šlovės galeriją priimu su pačiu nuoširdžiausiu dėkingumu, lydimas pačių šilčiausių jausmų.

Kitaip ir negali būti – juk būtent tarp šio instituto sienų pabėgo ne vieneri mano jaunystės metai. Priverstinai palikęs tėvynę Lietuvą, čia ne tik mokiausi inžinerijos paslapčių, bet ir stengiausi iš naujo atrasti jėgų tikėti savimi ir šalia esančiais žmonėmis, tikėti laisve ir žmogiškumu, tikėti tiesos ir demokratijos idealais. Šiandien su nuoširdžiu dėkingumu prisimenu IIT dėstytojus ir kolegas studentus, iš kurių gavau būtent šias labai vertingas gyvenimo pamokas.

Nuo to laiko prabėgo daug metų, mokslas ir technologijos pasiekė pažangos ir laimėjimų, kurie kadaise, man čia studijuojant, atrodė neįmanomi. Tarp Ilinojaus technologijų instituto auklėtinių – Nobelio premijos laureatai, pasaulinio lygio išradimų autoriai, žinomi ir visame pasaulyje pripažinti profesionalai. Manau, kad tai – ne tik Instituto istorija, bet ir ateities darbų kryptis: rengti aukštos kvalifikacijos profesionalus, rengti žmones, kurie kuria JAV ir pasaulio pažangą.

Tačiau tai – ne viskas. Ne mažiau svarbu, kad IIT jauniems žmonėms suteiktų ne tik profesinių žinių, bet ir stiprų moralinį, vertybinį pagrindą. Studentės ir studentai, tapdami aukščiausios kvalifikacijos inžinieriais, matematikais, architektais ar teisininkais, negali nustumti į šalį žmogiškųjų vertybių – pasitikėjimo ir solidarumo, demokratijos ir atsakomybės.

Deja, mes neretai matome, kad naujos technologijos be moralinės dimensijos, be vertybinės dimensijos tarnauja ne tik gėriui ir pažangai. Pasaulis šiandien tų pačių technologijų dėka tapo itin pažeidžiamas, o atstumai tarp valstybių ir regionų – itin maži, todėl atsakomybė ir pastanga susikalbėti mūsų gyvenime tampa dar svarbesni. Sakydamas „mūsų gyvenime“ mintyse turiu mūsų bendrą gyvenimą – mūsų tautų, valstybių, regionų ir mūsų pasaulio.

Žinodamas Ilinojaus technologijos instituto tradicijas, pats būdamas jo absolventu, tvirtai tikiu, kad ši Alma Mater ir toliau išliks stiprių profesionalų kalvė, kurioje žmonės kartu su diplomais gaus ir pačias tikriausias žmogiškumo ir vertybių pamokas. Neabejoju, kad Instituto istorija ir ateityje bus rašoma gabių žmonių prasmingais darbais, skirtais savo valstybei ir visam pasauliui.

Nuoširdžiai linkiu sėkmės visiems, einantiems šiuo keliu! Dėkoju Jums už suteiktą garbę būti įrašytam į šlovės galeriją ir dėkoju likimui už tai, kad visą gyvenimą galiu vadintis Ilinojaus technologijos instituto auklėtiniu. Ačiū Jums ir kuo geriausios kloties!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.