Politikų debatai Biržų pilyje – su patyčių ir smurto poskoniu

Į Biržų rajono metus kandidatuojančių politikų debatus atėję biržiečiai iki šiol stebisi, kas vyko šiame renginyje ir iškart po jo. Debatų besiklausiusiems vietiniams labiausiai įstrigo parlamentaro Audrio Šimo elgesys.

Parlamentaras valstietis A.Šimas (kairėje) ir Biržų meras respublikonas V.Valkiūnas skirtingai aiškina incidento aplinkybes.<br>lrytas.lt koliažas
Parlamentaras valstietis A.Šimas (kairėje) ir Biržų meras respublikonas V.Valkiūnas skirtingai aiškina incidento aplinkybes.<br>lrytas.lt koliažas
Biržų meras V.Valkiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Biržų meras V.Valkiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo narys A.Šimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys A.Šimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2019, 4:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2019, 4:58 PM

Renginį aprašiusi „Šiaurės Rytų“ žurnalistė Alfreda Gudienė įvardijo ir debatus trikdžiusias patyčias, ir po renginio kilusį susistumdymą, per kurį vos ant kojų išsilaikė dabartinis Biržų meras Valdemaras Valkiūnas.

Piktino politiko replikos

Mero posto siekiančius politikus į Biržų pilį sukvietė iniciatyva „Žinau, ką renku“.

Pirmadienį vykusiuose debatuose dalyvavo visi penki kandidatai – dabartinis meras respublikonas V.Valkiūnas,  konservatorė Irutė Varzienė, socialdemokratė Audronė Garšvaitė, Centro partijos atstovė Audronė Bukauskienė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Liberalų sąjūdžio remiamas kandidatas Vytas Jareckas.

Visi debatų dalyviai, išskyrus V.Jarecką, po renginio pripažino, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, valstiečių Biržų skyriaus pirmininkas A.Šimas elgėsi nederamai ir iššaukiančiai.

Ypač jis papiktino konservatorę  I.Varzienę, kuri per renginį bandė tramdyti parlamentarą – perspėjo jį dėl nederamo elgesio. Politikė sakė, kad pirmojoje eilėje sėdėjęs Seimo narys nuolat šūkavo, replikavo, gestikuliavo.

Meras vos išsilaikė ant kojų

Po renginio žurnalistės pakalbintas Biržų rajono meras V.Valkiūnas diplomatiškai įvertino parlamentaro elgesį: „Kompetenciją žmogui suteikia išsilavinimas, o elgesį lemia išsiauklėjimas. Gaila, kad „diplomai“ nesuteikia išsiauklėjimo...“

Tačiau bene didžiausias akibrokštas įvyko jau pasibaigus debatams. Pasak liudytojų, parlamentaras A.Šimas užsipuolė merą V.Valkiūną – taip vožė į petį, kad šis vos išsilaikė ant kojų. Už Seimo narį vyresnis politikas nenugriuvo, nes spėjo įsikibti į kėdę.

„Tai matė daugybė liudytojų, - pasakojo žurnalistė A.Gudienė. - Žmonės buvo šokiruoti. Jaunesni pasidžiaugė, kad meras atsitraukė“.

Trinktelėjo ar plekštelėjo?

Parlamentaras A.Šimas neneigė dalyvavęs debatuose, bet tikino, kad priekaištų dėl elgesio nenusipelnė: „Kai išrinko į Seimą, tapau rakštimi vietos valdžiai. Nežinau, kas jiems nepatinka – gal parlamentaro statusas, gal veido išraiška“.

A.Šimas tikino, kad meras V.Valkiūnas kalbėjo arogantiškai: „Jis vis minėjo Seimo narius, mane. Jis mėgsta elgtis taip, kad būtų nemokamai reklamuojamas“.

Seimo narys sakė, kad po debatų replikavo pro šalį einančiam Biržų rajono merui, jog šis per kadenciją išmoko tobulai meluoti: „Jis man paplekšnojo per petį, aš atsakiau tuo pačiu. Tai buvo abipusis susitarimas ir nuomonių išsiskyrimas“.

Paklaustas, ar tiesa, kad po paplekšnojimo meras vos išsilaikė ant kojų, Seimo narys A.Šimas bandė juokauti nematęs, ar „jis kur pats neužkliuvo už kėdės“.

Panašiai apie incidentą parlamentaras pasakojo ir biržiečiams žurnalistams. Tiesa, jis iš pradžių aiškino, kad viską pradėjo meras, o jis tik atsakė: „Aš jam pasakiau viską, ką apie jį galvoju, tai jis man trinktelėjo per petį. Aš gi negalėjau nusileisti – trinktelėjau jam. Bet nesmarkiai – aš ant ligonių nepykstu“.

Vėliau jis paskambino į redakciją ir ėmė tikinti, kad trinktelėjimo net nebuvo: „Aš jam tik paplojau per petį, netrinktelėjau. Jis man paplojo, aš jam paplojau, ir mes išsiskyrėme“.

Vedėja incidento nematė

Biržų rajono meras V.Valkiūnas apie akistatą su Seimo nariu A.Šimu nedaugžodžiavo: „Grubus, neetiškas elgesys. Nebesusivaldė vyras, tačiau neparkritau“.

Renginio moderatorė žurnalistė Liucija Zubrutė sakė, kad debatuose dalyvavo keli šimtai žmonių ir reakcijų buvo visokių: „Bet visą dėmesį buvau sutelkusi į kandidatus. Salė ūžė, replikų buvo, bet negalėčiau įvardinti vieno kurio nors iš salės“.

Žurnalistė sakė nemačiusi po debatų įvykusio incidento.

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.