Areštinei paruošto ryšulio merui Ričardui Malinauskui neprireikė

Vienintelę konkrečią bylą korupcijos skandale įvardiję Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sekliai vakar ėmėsi konkrečių veiksmų – pareiškė įtarimus Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui. Beje, pastarasis buvo sulaikytas Vilniaus centre.

R.Malinauskas: „Aš iki šios dienos tikiu ir noriu tikėti, kad prezidentė buvo apgauta.“<br>T.Bauro nuotr.
R.Malinauskas: „Aš iki šios dienos tikiu ir noriu tikėti, kad prezidentė buvo apgauta.“<br>T.Bauro nuotr.
Druskininkų mero patarėjas A.Kadziauskas (dešinėje) sulaikytas Vilniaus centre.
Druskininkų mero patarėjas A.Kadziauskas (dešinėje) sulaikytas Vilniaus centre.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 9:11 AM

Į Vilnių vakar rytą išvykusio Druskininkų mero R.Malinausko automobilyje gulėjo ryšulys su dantų pasta, šepetėliu, šukomis ir keliomis tabletėmis.

Kurorto vadovas buvo pasiruošęs po Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdžio keliauti į areštinę.

Prokuratūra kreipėsi į VRK, kad būtų panaikinta į merus dar kartą kandidatuojančio R.Malinausko teisinė neliečiamybė.

Panaikino neliečiamybę

Likus valandai iki šio posėdžio R.Malinauskas, jo patarėjas Aivaras Kadziauskas ir Druskininkų savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Renaldas Viščinis surengė spaudos konferenciją.

Apie VRK posėdį jie sužinojo tik iš žiniasklaidos. „Vis tiek aišku, koks bus komisijos sprendimas“, – bandė juokauti R.Malinauskas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas paaiškėjo netrukus – R.Malinausko ir su visuomeniniu judėjimu „Už Druskininkus su Ričardu Malinausku“ į miesto tarybą pretenduojančio A.Kadziausko neliečiamybė buvo panaikinta.

Sulaikė Vilniaus centre

Dar prieš šį sprendimą merui ir jo patarėjui buvo įteikti kvietimai į apklausą. Prieš tai šie politikai ketino pasitarti su advokatais.

Bet pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekte, druskininkiečių automobilį sustabdė policijos pareigūnai. Netrukus pasirodę neuniformuoti STT agentai nurodė A.Kadziauskui išlipti. Po kelias sekundes lauke trukusio pokalbio mero patarėjas buvo įsodintas į policijos automobilį su švyturėliais.

Netrukus į STT su advokatu atvyko ir pats R.Malinauskas. Ten Druskininkų merui ir jo patarėjui buvo pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir papirkimu veikiant kaip organizuotai grupei.

Merui uždraudė išvykti

R.Malinauskui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir draudimas bendrauti su tam tikrais asmenimis.

„Turime laiko, susipažinsime, svarstysime, diskutuosime“, – žurnalistams sakė apie valandą STT užtrukęs R.Malinauskas.

Viešumoje pasirodė informacija, jog Druskininkų savivaldybės vadovas ir jo patarėjas į teisėsaugos akiratį pateko, nes galėjo tartis dėl 50 tūkst. eurų kyšio.

„Manau, kad nieko negaliu garantuoti, bet aš esu visiškai ramus“, – apie tai sakė Druskininkų meras.

Prieš tai vykusioje spaudos konferencijoje jis teigė, jog jei sulauks įtarimų korupcija, tai bus visiškas absurdas.

Ieškojo vokų pinigams dėti

Dar sulaikymo išvakarėse A.Kadziausko bei R.Malinausko namuose ir mero automobilyje buvo atliktos kratos.

Kratų daryti atvykę pareigūnai pateikė Tauragės apylinkės teismo patvirtintą sankciją. Joje buvo nurodyta ieškoti daiktų, skirtų sudėti pinigams, ir elektronikos priemonių.

STT vadovas Žydrūnas Bartkus dar trečiadienį paskelbė, jog viena teisėjų ir advokatų korupcijos skandale minimų bylų yra dėl Vijūnėlės dvaru vadinamo pastato Druskininkuose.

Jo teigimu, teismai jau buvo priėmę sprendimą šį pastatą nugriauti, tačiau nematomoje gyvenimo pusėje vyko susitarimai, kad jis būtų išsaugotas.

Vardijo skundų rašytojus

„Sakiau, sakysiu ir žinau, kad nė vieno pažeidimo Vijūnėlės dvaro dokumentuose nėra ir nebuvo. Visa tai sufabrikuota žmonių, turinčių aiškių interesų“, – kalbėjo Druskininkų meras.

Jis tvirtino turintis žinių, kad šią ir kitas su juo bei Druskininkais susijusias bylas nagrinėjantys teismai patiria spaudimą iš aukštų valstybės pareigūnų.

Druskininkų mero teigimu, spaudimą teisėjams galėjo daryti prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė, o jau aštuonerius metus trunkančio puolimo iniciatoriais pavadino vietos liberalus Juozą Šarkų, Valdą Trinkūną, prokurorus Marių Šalčių, Irmantą Mikelionį ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininką Vitalijų Gailių.

Jis svarstė, kad šie asmenys galėjo klaidinti ir Druskininkams daug dėmesio skiriančią prezidentę Dalią Grybauskaitę: „Aš iki šios dienos tikiu ir noriu tikėti, kad prezidentė buvo apgauta. Ji buvo informuota apie tai, esą aš skiriu ir palaikau ministerijų vadovus, proteguoju informacinių technologijų kompanijas.“

R.Malinauskas norėjo pats prezidentei viską paaiškinti akis į akį, bet šalies vadovė jo nepriėmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.