Prisiminta istorija, pažvelgta į ateitį

Įtvirtinti pastarųjų 10 metų pasiekimus, įvertinti nuveiktus darbus, nubrėžti gaires ateičiai. Tokie prezidentės Dalios Grybauskaitės vizito Lenkijoje akcentai.

Varšuvoje lynojant Lenkijos vadovas A.Duda pasitiko prezidentę D.Grybauskaitę.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Varšuvoje lynojant Lenkijos vadovas A.Duda pasitiko prezidentę D.Grybauskaitę.<br>R.Dačkaus (Prezidentūra) nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>M.Patašiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 1:15 PM

Šis paskutinis kadenciją baigiančios Lietuvos vadovės valstybinis vizitas sutapo su simboline data – šiemet minimas Liublino unijos 450 metų jubiliejus.

„Istoriniais ryšiais susietos lietuvių ir lenkų tautos jau tuomet suprato, kad tik susivienijus įmanoma išlikti geopolitinių iššūkių akivaizdoje“, – pabrėžė D.Grybauskaitė, vakar Varšuvoje susitikusi su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Kaimyninių valstybių vadovų susitikime daug dėmesio skirta gynybai ir kariniam bendradarbiavimui stiprinti, taip pat kalbėta apie bendrus ekonominius ir energetinius projektus.

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai paskelbė deklaraciją dėl partnerystės saugumo srityje, kurioje sutariama bendromis jėgomis siekti regiono gynybai kertinių tikslų dvišaliu, NATO ir ES pagrindu.

Deklaracijoje, be kita ko, sutariama stiprinti karinių pajėgų bendradarbiavimą užtikrinant Suvalkų koridoriaus apginamumą. Suvalkų koridoriumi vadinamas apie 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, jis iš Vakarų ribojasi su Rusijos Kaliningrado sritimi, o iš Rytų – su Baltarusija.

Dokumente taip pat pabrėžiama, kad Lietuva ir Lenkija aktyviai prisidės prie sprendimų, stiprinančių NATO vadovavimo ir valdymo struktūras, atgrasymo ir gynybos operacijų planavimą mūsų regione, sieks nepertraukiamo JAV karių buvimo.

Deklaracijoje įsipareigojama įsteigti Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų tarybą.

Dalyvaujant prezidentams ketvirtadienį buvo pasirašyti dvišaliai susitarimai dėl Lietuvos „Geležinio vilko“ brigados ir Lenkijos 15-osios brigados priskyrimo prie tarptautinio Šiaurės Rytų divizijos štabo Elbinge, taip pat dėl saugaus ryšio, skirto keistis radarų duomenimis, sukūrimo.

Prezidentai apsikeitė aukščiausiais valstybiniais apdovanojimais. A.Dudai įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine, D.Grybauskaitei – Baltojo erelio ordinas.

Lietuvos vadovės darbotvarkėje – ir susitikimai su Lenkijos Seimo pirmininku Mareku Kuchcinskiu, Senato pirmininku Stanislawu Karczewskiu, premjeru Mateuszu Morawieckiu.

Penktadienį D.Grybauskaitė kartu su A.Duda vyks į Liubliną, kur susitiks su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, lankysis bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio karinės brigados LITPOLUKRBRIG štabe, dalyvaus ceremonijoje Lietuvos aikštėje Liublino unijos 450 metų jubiliejui paminėti. 

Bendri sprendimai ir projektai

Per dešimtmetį bendromis kaimyninių šalių jėgomis pasiekti regiono kariniam ir energetiniam saugumui kertiniai sprendimai. Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti NATO batalionai, parengti konkretūs regiono gynybos planai.

Įgyvendinami strateginiai energetikos projektai. Trejus metus veikia elektros jungtis „LitPolLink“, tiesiama dujų jungtis GIPL, žengti pirmieji žingsniai įgyvendinant elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa projektą. Būtent Lenkijos vaidmuo buvo esminis siekiant politinio sutarimo dėl sinchronizacijos.

Lenkija yra trečioji pagrindinė Lietuvos prekybos partnerė ir šešta didžiausia investuotoja, smarkiai išaugo eksportas. Lenkija yra didžiausia lietuviškos kilmės prekių eksporto rinka.

Lenkija taip pat yra didžiausių valstybių, iš kurių į Lietuvą atvyksta daugiausia turistų, trejete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.