Strasbūre – ryšius su Rusija ir KGB darbuotoju nuslėpusio M. Basčio skundas: tėškė kaltinimus

Strasbūro Europos žmogaus teisių teisme dar viena byla prieš Lietuvą. Teismas ėmėsi ryšius su Rusija ir buvusiu KGB darbuotoju nuslėpusio Mindaugo Basčio bylos. Buvęs parlamentaras Strasbūrą bando įtikinti, kad Lietuvoje buvo sutrypta jo reputacija.

Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 8:30 PM

Buvęs parlamentaras bando įrodyti, kad prieš jį buvo vykdomas politinis susidorojimas. Pastarosiomis dienomis tai jau antra Strasbūrą pasiekusi byla prieš Lietuvą. Piniginės kompensacijos taip pat siekia prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė.

Buvęs parlamentaras Mindaugas Bastys jau metus sukasi privačiame versle, teikia konsultacijas žemės ūkio klausimais. Tačiau politikoje patirtų nuoskaudų negali pamiršti ir dabar skundžia Lietuvą Strasbūrui.

„Tai buvo grynai politinis šou, politinis susidorojimas. Ir niekas nenorėjo klausyti, niekam nebuvo įdomu.“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė M.Bastys.

Politiniu šou M.Bastys vadina prieš dvejus metus vykusius įvykius, kai išaiškėjo, kad jis nuo Lietuvos saugumo nuslėpė ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Ir sulaukė Konstitucinio teismo verdikto.

„Šiuo veiksmu Seimo narys M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Byla yra baigta“, – nurodė Konstitucinio teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Dėl nuslėptų ryšių ir nepalankaus Konstitucinio teismo verdikto, Seime M.Basčiui surengta apkalta. Tačiau ji nepavyko. Mandatą išsaugojęs M.Bastys vėliau iš Seimo pasitraukė pats. Dabar teisybės bando ieškoti Strasbūre, Europos žmogaus teisių teisme.

„Byla yra susijusi su galimybėmis, ar yra pas mus Lietuvos teisinėje sistemoje numatyta galimybė veiksmingai kreiptis į teismą tokiomis aplinkybėmis, kai yra nustatomos kažkokios priežastys, dėl kurių asmuo neturi teisės dirbti su įslaptinta informacija. Ir, ar turi asmuo galimybių veiksmingai dėl to apsiginti“, – sakė Atstovavimo Europos Žmogaus Teisių Teisme skyriaus vedėja Lina Urbaitė.

„Man nebuvo sudaryta visiškai jokių galimybių ginti tiek ir reputaciją, tiek ir kelti klausimą, kuris susijęs su valstybės paslaptimis“, – aiškino M.Bastys.

Pasak Lietuvos atstovės Strasbūro teisme, jei šis ėmėsi vertinti M.Basčio skundą, tai reiškia, kad priesaiką sulaužiusio M.Basčio skundas nėra nepagrįstas ir dabar tarptautinis teismas bylą nagrinės iš esmės.

„Teisingumo, tik teisingumo, man daugiau nieko nereikia, kad Europos žmogaus teisių teismas įpareigotų Respublikos institucijas, šiuo atveju teismus, imtis ir nagrinėti tai, ko aš prašiau“, – tikino Seimo narys.

M.Basčio istoriją tyrusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas teigia, kad ir ką Strasbūras nuspręstų, tai nepaneigs esmės – M.Basčio ryšių su Rusija ir buvusiu KGB darbuotoju.

„Parlamentinis tyrimas, kuris buvo atliktas, aiškiai parodė jo kaip politiko elgesį, jo tuos nuslėptus kontaktus su žmonėmis, kurie, jei tiesiai ir atvirai, dirba Rusijai. Tuo metu jam šitie kontaktai rūpesčio dėl reputacijos nekėlė. O dabar kaip ir dažnas, nes čia ne pirmas politikas, kuris kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą ir mėgina po laiko susigrąžinti tai, ką prarado dėl savo veiksmų“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Anot A.Anušausko, priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs M.Bastys neturi jokio pagrindo jaustis nuskriaustas.

Tą pačią dieną Strasbūro Žmogaus teisių teismas atvertė ne tik Mindaugo Basčio, bet ir prezidento Algirdo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės skundą.

Negavusi prezidento našlės rentos ir iškraustyta iš rezidencijos Turniškėse ji Strasbūrą bando įtikinti, kad Lietuvoje sulaukė teisinio ir politinio persekiojimo. K.Brazauskienė Strasbūre ketina reikalauti, kad Lietuva jai sumokėtų piniginę kompensaciją.

Teisininkai sako, kad pagal skundų skaičių žmogaus teisių teismui Lietuva niekuo neišsiskiria iš kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?