Konservatorius gelbėja I. Šimonytė, valstiečius – kritika konservatoriams

Šeštadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“ paskelbti „Vilmorus“ apklausos rezultatai byloja, kad gerokai sumažėjo Sauliaus Skvernelio populiarumas, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) gerokai pralenkė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS).

 Naujausiuose reitinguose tarp pretendentų į prezidento postą lyderio poziciją užima G.Nausėda.<br> lrytas.lt foto koliažas
 Naujausiuose reitinguose tarp pretendentų į prezidento postą lyderio poziciją užima G.Nausėda.<br> lrytas.lt foto koliažas
Pamažu stiprėja A.Juozaičio pozicija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pamažu stiprėja A.Juozaičio pozicija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 MRU docentas Vytautas Dumbliauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 MRU docentas Vytautas Dumbliauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 I.Šimonytės populiarumas labai padeda konservatoriams.<br> D.Umbraso nuotr.
 I.Šimonytės populiarumas labai padeda konservatoriams.<br> D.Umbraso nuotr.
 G.Nausėda išsilaiko reitingų viršūnėse.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 G.Nausėda išsilaiko reitingų viršūnėse.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 S.Skvernelio reitingas smuktelėjo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 S.Skvernelio reitingas smuktelėjo.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 2:46 PM

Tačiau politologai vieningai sutarė, kad Ingridos Šimonytės ir S.Skvernelio varžytuvių dėl pozicijos reitinguose fone pagrindinis dėmesys turėtų tekti kitam pretendentui į prezidento postą.

Iškalbingiausi – G.Nausėdos reitingai

Remiantis naujausia „Vilmorus“ apklausa, valstiečius artimiausiuose rinkimuose palaikytų 16,6 proc. rinkėjų, konservatorius – 18, 9 proc.. Savo pozicijas gerokai sustiprino Gitanas Nausėda, kurio reitingas per mėnesį paaugo 4 proc. (nuo 23,3 proc. iki 27,3 proc.) ir I.Šimonytė, dabar turinti 20 proc. (sausį – 16 proc.).

S.Skvernelis dalį savo gerbėjų išbarstė: sausį jį palaikė 16,9 proc., dabar – 16 proc..

Politikos apžvalgininkas, VU TSPMI docentas Kęstutis Girnius portalui lrytas.lt teigė, kad reikšmingiausias yra ne S.Skvernelio smukimas ar I. Šimonytės pakilimas, bet patvirtinimas, jog G. Nausėda lieka lyderiaujančioje pozicijoje.

„Svarbiausia yra tai, kad daugiau nei ketvirtadalis Lietuvos rinkėjų palaiko G. Nausėdą. Reiktų atsižvelgti ir į tai, jog apie 30 proc. rinkėjų dar nėra nusprendę už ką balsuos ir ar išvis balsuos. Ir tokiame kontekste G.Nausėda jau beveik metus stabiliai sulaukia daugmaž ketvirtadalio Lietuvos rinkėjų palaikymo“, – pastebėjo politikos apžvalgininkas.

Politologas Algis Krupavičius atkreipė dėmesį, kad G.Nausėdos poziciją sustiprina paaiškėjęs faktas, jog Visvaldas Matijošaitis tikrai nedalyvaus prezidento rinkimuose.

„Kol kas matome tai, kad tikėjimasis, jog potencialūs V.Matijošaičio rinkėjai, visų pirma, pereis į S.Skvernelio pusę, yra neteisingas. V.Matijošaičio rinkėjas tikrai yra antikonservatoriškas, todėl potencialus jo rinkėjas tikrai nepalaikys I.Šimonytės.

Bet žinant, kad šis politikas tikrai nekandidatuos į prezidentus, S.Skvernelio reitingas neauga, o G.Nausėdos auga net 4 proc. Taigi galimų V.Matijošaičio rinkėjų balsai pirmiausia atitenka G. Nausėdai. Šita žinia yra labai svarbi“, – portalui lrytas.lt sakė A.Krupavičius.

Ryškėja A.Juozaičio potencialas

Pasak politikos apžvalgininko K.Girniaus, tam tikrą žinutę siunčia pamažu stiprėjantis Arvydo Juozaičio palaikymas. Šis kandidatas turi 4,5 proc. reitingą (praėjusį mėnesį - 4,3 proc.).

„Seniai nebūta tokios aiškios tautininkų pozicijos. Konservatoriai kadaise labiau akcentavo tautinį elementą. Pastaruoju metu, vadovaujant jaunajai kartai, tas elementas yra išnykęs. Todėl atsiveria vietos dešinėje politinio spektro dalyje.

Ir šioje vietoje savo vaidmenį turi A.Juozaitis, kuris gali sutelkti ne radikalų, bet patriotinį jaunimą ir kai kuriuos konservatorių ir Sąjūdžio rėmėjus, kurie yra nusivylę jaunąja TS-LKD karta“, – prognozavo K.Girnius.

Politologas A.Krupavičius pastebėjo, kad naujausi reitingai signalizuoja apie S.Skvernelio padarytas viešųjų ryšių klaidas, tarp jų ir pasisakymas apie prezidentūroje krykštaujančius vaikus bei Irmos Gudžiūnaitės istorija, bandant ją skirti į Aplinkos ministrės postą.

Panašios pozicijos laikėsi ir politologas, MRU docentas Vytautas Dumbliauskas.

„S.Skvernelio ir LVŽS partijos vadovybės pasakymai, kad jis bus apačių kandidatas, gali būti vertinami kaip klaida.

Tai iškart apibrėžia, kad jis orientuojasi į vieną grupę – į sudėtingiausiomis sąlygomis gyvenančius kairiuosius rinkėjus. Tokiu būdu jis užveria sau galimybes pasiekti kitus rinkėjus. Be to, žmonės, kokia jų gyvenimo situacija bebūtų, įprastai nori priskirti save aukštesnei visuomenės grupei nei iš tikrųjų priklauso“, – akcentavo V.Dumbliauskas.

Kas gramzdina ir gelbėja partijas?

Anot A.Krupavičiaus, LVŽS reitingas yra įšalęs – jis stovi vietoje. O jų reitingą gelbsti diskusija dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. Jei jos nebūtų, tikėtina, kad reitingas mažėtų.

„Įdomesnis dalykas yra TS-LKD reitingo augimas. Jis paaiškinamas labai paprastomis priežastimis. Pirma, tai – I.Šimonytės populiarumu. Antra, pastaruoju metu Gabrielius Landsbergis buvo šešėlyje ir kadangi jis yra vertinamas kontroversiškai, jo asmenybė kartais partijai labiau kiša koją nei padeda.

I.Šimonytė atvirkščiai – turi augantį savo reitingą ir kartu šiek tiek augina partijos reitingą“, – TS-LKD reitingo augimą aiškino A.Krupavičius.

Tačiau politologas V.Dumbliauskas teigė, kad svarbesnis nei konservatorių reitingo augimas yra faktas, kad valstiečiai išlaiko stabilų savo populiarumą.

„Jie nuo pat atėjimo į Seimą užsiima konservatorių ir jų politikos puolimu. Panašu, kad pagrindinė jų strategija, kuri kol kas ir laiko valstiečių reitingą, yra konservatorių kritika“, – pastebėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.