Nepavykus S. Skvernelio priversti ieškoti ministerijai vadovo, ji pabus našlaitė

Opozicijai nepavyko priversti premjero Sauliaus Skvernelio skubiai ieškoti Aplinkos ministerijos vadovo – valdantieji nesutiko keisti įstatymo.

K.Navickas iš Aplinkos ministerijos vadovo posto buvo atleistas pernai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Navickas iš Aplinkos ministerijos vadovo posto buvo atleistas pernai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 8:44 AM, atnaujinta Mar 13, 2019, 12:48 PM

Seimo opozicijai vakar neužteko balsų pradėti įstatymo pataisų, kurios įpareigotų premjerą per 15 dienų pateikti ministro kandidatūrą, svarstymo.

Socialdemokrato Juliaus Sabatausko projektą parėmė tik 36 parlamentarai, 33 balsavo prieš ir tiek pat susilaikė. Valdančiųjų balsais taip pat buvo nuspręsta, kad pataisų neverta ir tobulinti.

Vyriausybės įstatymo pataisas J.Sabatauskas parengė dėl to, kad, premjerui gruodžio pradžioje atleidus aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, ši ministerija vis dar neturi vadovo. Jai laikinai vadovauja energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Vis dėlto žadėjo ieškoti

Po ilgai trukusių kandidato paieškų S.Skvernelis vasario pradžioje aplinkos ministro pareigas pasiūlė teisingumo viceministrei Irmai Gudžiūnaitei, bet šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ją išbrokavo.

Po prezidentės antausio premjeras iš pradžių griežtai nukirto neieškosiąs kito kandidato, bet pastaruoju metu poziciją ėmė švelninti.

Sekmadienį S.Skvernelis užsiminė, kad bandys dar kartą teikti kandidatą į aplinkos ministrus: „Reikės palaukti, kol pasibaigs savivaldybių tarybų rinkimai. Tada turėsime ilgesnį tarprinkiminį laiką. Bet kokiu atveju aš dar bandysiu teikti kandidatūrą.“

Įžvelgė aplaidumo požymių

Bet įstatymo pataisas pateikęs J.Sabatauskas mano, kad beveik keturis mėnesius kandidato į ministrus nesurandantis S.Skvernelis aplaidžiai atlieka savo pareigas: „Gal neranda, gal tiesiog neieško. Bet kokiu atveju taip neturėtų būti.“

Socialdemokratas priminė, kad naujai paskirtą premjerą įstatymai įpareigoja per 15 dienų pateikti ne tik visą Vyriausybę, bet ir jos programą: „Tai kur kas sunkesnis ir titaniškesnis darbas, nei surasti vieną kandidatą, juolab kai pats inicijuoji jo atstatydinimą. Vadinasi, tai buvo planuotas ir sąmoningas veiksmas.“

J.Sabatauskas ragino S.Skvernelį elgtis, kaip dera žaliesiems, – naująjį aplinkos ministrą surasti ir paskirti bent jau iki kovo 20-osios, kai pasaulis mini Žemės dieną.

Ragino netrukdyti dirbti

Bet kai kurie valdantieji šiuose siūlymuose įžvelgė klastą.

„Vakansijų sočiai buvo ir prie jūsų. Ir niekas nekėlė problemų. Bet jūs siekiate įpilti benzino į ugnį“, – J.Sabatauskui priekaištavo „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius.

Politikas neabejojo, kad ministro paieška įstrigo dėl komplikuotų S.Skvernelio ir D.Grybauskaitės santykių: „Premjeras nenori luošinti žmonių likimo, todėl elgiasi, kaip turėtų būti.

Nesikiškime į premjero reikalus – jis žino, ką daro. Jeigu blogai dirbs, mes jam vėliau galėsime paskelbti interpeliaciją, o kol kas netrukdykime.“

Tuo metu Seimo narys Povilas Urbšys svarstė, kad atsakomybę už nepaskirtus ministrus premjeras turėtų dalytis su D.Grybauskaite: „Akivaizdu, kad prezidentė, piktnaudžiaudama savo galiomis, šią situaciją sukūrė dirbtinai.“

Kritiški buvo ir lyderiai

Opozicijos siūlymą kritiškai įvertino ir S.Skvernelis, ir Seimo valstiečių frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Premjero nuomone, pateiktos pataisos dėl 15 dienų termino prieštarautų Konstitucijai, kurioje tokie terminai nenumatyti: „Įstatymu būtų susiaurinta ministro pirmininko ir prezidento diskrecija formuojant Vyriausybę.

Tuo metu valstiečių vedlys opozicijos projektą vadino pertekliniu, nes esą premjeras ir Vyriausybė žino, ko jiems reikia, kad būtų sėkmingai dirbama.

Anot R.Karbauskio, nieko blogo nenutiktų, jei aplinkos ministras nebūtų paskirtas iki birželio mėnesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.