Sūnui šviežiai „stuktelėjo“ 18 metų. Ar jis gali balsuoti mero rinkimuose?

„Rinkos aikštės“ redakciją pasiekė sunerimusios kėdainietės Dovilės K. laiškas.

Kovo 17 dieną vyksiančiame antrajame merų rinkimų ture dalyvauti negalės asmenys, gimę 2001 kovo 18-ąją ir anksčiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovo 17 dieną vyksiančiame antrajame merų rinkimų ture dalyvauti negalės asmenys, gimę 2001 kovo 18-ąją ir anksčiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Šveikytė, rinkosaikste.lt

Mar 13, 2019, 4:33 PM

Jos artimieji savaitgalį nori ir ketina atlikti pilietinę pareigą – balsuoti mero rinkimuose, tačiau ar tikrai tam turi teisę?

Gimtadieniai – rinkimų išvakarėse

„Mano sūnui kovo 15 dieną „stuktels“ aštuoniolika, o mano giminaitės dukra pilnametė taps kovo 16 dieną.

Prieš pirmąjį savivaldybių rinkimų turą jaunuoliams dar nebuvo aštuoniolikos, tad jie rinkimų biuletenių net negavo. O ir balsuoti, savaime suprantama, negalėjo.

Vis dėlto prieš antrąjį savivaldybių merų rinkimų turą, kuris vyks šios savaitės pabaigoje – kovo 17 dieną – abu jie taps pilnamečiai. Ar tik ką į pilnametystę įžengę, bet rinkimų biuletenių negavę jaunuoliai sekmadienį gali atiduoti savo balsą merų rinkimų antrajame ture?“

Rinkimų dieną turi būti pilnamečiai

Į „Rinkos aikštės“ skaitytojos klausimą atsako Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos Mokymų ir komunikacijos skyriaus vedėja Kristina Ivanauskaitė-Pettinari.

„Jaunuoliai, kuriems aštuoniolika sukanka tarp pirmojo ir antrojo merų rinkimų turo, kovo 17-ąją balsuoti gali. Į jiems priskirtas rinkimų apylinkes balsuoti gali ateiti jaunimas, kuriam aštuoniolika metų vėliausiai sukanka būtent sekmadienį, antrojo merų rinkimų turo dieną“, – kalbėjo K. Ivanauskaitė-Pettinari.

Pakanka asmens pažymėjimo

Kovo 17 dieną vyksiančiame antrajame merų rinkimų ture dalyvauti negalės asmenys, gimę 2001 kovo 18-ąją ir anksčiau.

Gimusieji iki tos dienos gali ateiti į jiems priskirtas rinkimų apylinkes ir be rinkėjų kortelių – svarbu su savimi turėti asmens dokumentą.

Rinkimų metai

Be savivaldybių tarybų, šįmet Lietuvoje bus rengiami Prezidento ir Europos Parlamento rinkimai. Taip pat kartu su Prezidento rinkimais planuojamas referendumas dėl dvigubos pilietybės. Šiuose rinkimuose pilietinę pareigą atlikti galės ir tie asmenys, kuriems rinkimų dieną sukaks aštuoniolika metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.