Išeitis liko viena - laukti, kol Maskvos namai sugrius patys

Vilnius garsus ne tik Šeškinės stadiono griuvėsiais ar apdegusiais Profsąjungų rūmais ant Tauro kalno, kuriuos metai iš metų žadama nugriauti ir pastatyti kažką kito didingo.

Daugiau nuotraukų (1)

„Sostinė“

Mar 15, 2019, 5:34 PM

Šalia šių objektų jau galima įrašyti ir dar vieną – 10 metų sukaktį švenčiančius Maskvos namus, esančius A.Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirtoje.

Rusijos sostinės valdžia dar 2015-ųjų rudenį planavo Maskvos namų įkurtuves, tais metais darbininkai dirbo dieną naktį. Šešių aukštų pastate turėjo įsikurti teatras, džiazo klubas, administracinės patalpos. Čia esą turėjo būti Rusijos kultūros židinys. Tačiau 9 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas durų taip ir neatvėrė.

Nuo to laiko per ketverius metus neprižiūrimi Maskvos namai jau apšiuro, nuo fasado atšoko dalis apdailos plytelių, pradėjo klaipytis šalia esančios naujos šaligatvio trinkelės.

Dar metai kiti ir pastatas Vilniaus centre, puikioje vietoje, taps tikrų tikriausiu namu vaiduokliu, patraukliu nebent benamiams.

Dabartinis meras R.Šimašius nuo pat atėjimo į savivaldybės dangoraižį 2015-aisiais neslėpė nenoro pašonėje turėti Maskvos namus. Ieškota būdų, kaip teisinėmis priemonėmis būtų galima šio statinio bei tokios įstaigos atsikratyti, ir 2016-ųjų birželį pavyko.

Tuomet meras paskelbė, kad turi gerą sprendimą dėl Maskvos namų, kurių esą „nei architektūriškai, nei geopolitiškai“ Vilniui nereikia. Meras teigė, kad statybos leidimas Maskvos namams turi būti naikinamas, nes pastatas 3 metrais aukštesnis, nei turėjo būti.

Klaidoms ištaisyti buvo skirti treji metai. Per tą laiką nieko neatsitiko – tik toje pačioje Rinktinės gatvėje šalia Maskvos namų iškilo statybos bendrovės „Hanner“ statomi viešbučiai ir biurai.

Šios statybos irgi buvo stabdomos, kilo ne vienas skandalas, tačiau statybos bendrovė sumokėjo milijono eurų kompensaciją už padarytas nuodėmes ir jos buvo atleistos.

Ir pastatų aukštis Rinktinės gatvėje niekam neužkliuvo, nors jie ne ką žemesni nei Maskvos namai. Vieniems vieni įstatymai, kitiems kiti? Greičiausiai, taip.

Juolab ir R.Šimašius praėjusių metų pabaigoje pripažino, kad kol jis valdžioje, Vilniaus savivaldybė neišduos naujo statybos leidimo Maskvos namams, nes tai – Kremliaus propagandinis įrankis, keliantis grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu vyksta teismo procesas, kuris greičiausiai niekada nesibaigs. Bent jau artimiausius dešimt metų tai tikrai.

Vadinasi, pastatas A.Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirtoje ir toliau stovės tamsiais langais, šalia švytinčių viešbučių ir biurų pastatų.

Nekoks vaizdelis. Ir tai ne sovietmečio palikimas, o nevykęs šių laikų kūrinys. Ir liūdniausia, kad niekas jo taisyti nežada.

Kokia išeitis? Gal bandyti iš rusų tą pastatą perpirkti, o po to pasielgti kaip norime – nugriauti arba įsteigti, pavyzdžiui, globos namus. Bet ar kas nors pajėgs su rusais susitarti? Vargu.

Kita išeitis – leisti Maskvos namuose įsikurti rusams, o šalia esančiame pastate įkurdinti saugumiečius, kurie dieną naktį stebėtų, ar rusai savo veikla nekenkia Lietuvai. Atsakymą irgi galima nuspėti – saugumiečiai tokiai veiklai neturi pinigų.

Lieka tikėtis, kad Maskvos namai buvo statomi pagal rusiškus standartus – statybininkams vagiant cementą – todėl neprižiūrimas pastatas per kokį dešimtmetį pats sugrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?