Netektis: mirė partizanas Vytautas Balsys-Uosis

Pirmadienį mirė Lietuvos partizaninio judėjimo dalyvis Vytautas Balsys-Uosis, pranešė LRT radijas.

Netektis: mirė partizanas V. Balsys-Uosis.
Netektis: mirė partizanas V. Balsys-Uosis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-19 06:03, atnaujinta 2019-03-19 13:05

V. Balsys-Uosis gimė 1923 metais Kluoniškių kaime, Zapyškio valsčiuje, Kauno apskrityje.

1944 metais gavęs šaukimą į sovietinę armiją, būdamas 21-erių, susiruošė partizanauti, 1945 metų žiemą jau praleido bunkeriuose. Partizanavo Kazlų Rūdos miškuose, buvusio Lietuvos kariuomenės puskarininkio Jono Misevičiaus būryje. 1944-1948 metais buvo Tauro apygardos partizanas, 1945 metais sunkiai sužeistas Žiemkelio kautynėse.

2000 metais V. Balsys-Uosis buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi, pernai kartu su kitais partizanais apdovanotas Laisvės premija.

Per 2003 metais vykusį Lietuvos partizanų suvažiavimą V. Balsys-Uosis buvo paskirtas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio štabo vadovu.

Velionis partizanas V. Balsys-Uosis išliks patriotizmo simboliu, sako šalies vadovai 

Velionis partizanas Vytautas Balsys–Uosis Lietuvoje liks patriotizmo simboliu, sako šalies vadovai.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad pirmadienį mirusio laisvės kovotojo gyvenimas liudija ypatingą drąsą, ryžtą kovoti už tėvynės laisvę, už valstybės nepriklausomybę.

„Vytautas Balsys – Uosis amžiams įrašytas į mūsų tautos rezistencijos istoriją ir kartų kartoms išliks patriotizmo, pamatinių vertybių simboliu“, – teigia premjeras.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis užuojautoje dėl laisvės kovotojo mirties parlamento vadovas teigė, kad „didžiulė drąsa ir meilė Tėvynei, kurią jis jautė kovodamas už laisvę, įkvepia ir mus, ir mūsų vaikus“.

„Vytautas Balsys-Uosis buvo gyva istorija, amžininkas įvykių, kuriuos skaitome vadovėliuose, mokomės savo ištakų. Dėkojame ir dėkosime už auką, atiduotą už mūsų laisvę,“ – sako parlamento vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.