Parašų rinkimas kiša koją siekiantiems prezidento posto: savo jėgomis abejoja bent trys

13 pretendentų į kandidatus prezidento rinkimuose iki kovo 28 dienos turi pristatyti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) parašų rinkimo lapus, po patikrinimo, ar jie galioja, jų turi būti bent 20 tūkstančių.

 Pretendentų į kandidatus parašų rinkimo laikotarpis jau tuoj baigsis. <br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
 Pretendentų į kandidatus parašų rinkimo laikotarpis jau tuoj baigsis. <br> J.Stacevičiaus ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
P.Gražulio prognozė pačiam sau itin liūdna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Gražulio prognozė pačiam sau itin liūdna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P.Auštrevičiaus komanda viltinga.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Auštrevičiaus komanda viltinga.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Juraitis: „Kaip Dievas duos.“<br>D.Umbraso nuotr.
K.Juraitis: „Kaip Dievas duos.“<br>D.Umbraso nuotr.
V.Mazuronio komandoje viskas pagal planą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Mazuronio komandoje viskas pagal planą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butė parašus lapuose nelabai renka.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Butė parašus lapuose nelabai renka.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Puidokas tikisi, kad parašus surinks. <br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Puidokas tikisi, kad parašus surinks. <br>D.Umbraso nuotr.
V.Tomaševskio komanda užpildys visus pateiktus lapus.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Tomaševskio komanda užpildys visus pateiktus lapus.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis tvirtai užtikrintas, kad reikalingas parašų skaičius bus surinktas. <br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis tvirtai užtikrintas, kad reikalingas parašų skaičius bus surinktas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2019-03-20 07:18, atnaujinta 2019-03-20 10:44

Nors parašai renkami tiek elektroninėje erdvėje, tiek gyvai ir tikslų jų skaičių žinoti sudėtinga, panašu, kad tikrai ne visi pretendentai reikalingus parašus surinks ir kovos dėl prezidento posto tęsti nebegalės. Jau dabar aiškėja, kad tikslą dalyvauti prezidento rinkimuose laidoja Petras Gražulis, gana mįslingai kalba ir Alfonsas Butė bei Kazimieras Juraitis.

Kad jau surinko reikalingus parašus, yra paskelbęs Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis, Arvydas Juozaitis, Vytenis Povilas Andriukaitis.

P.Auštrevičiaus komanda viltinga

Petras Auštrevičius likus mažiau nei 10 dienų iki parašų grąžinimo VRK elektroninėje erdvėje buvo surinkęs per 10 tūkstančių parašų. Nors su pačiu P.Auštrevičiumi susisiekti nepavyko, jo atstovė Jūratė Levickienė teigė, kad reikalingas parašų skaičius bus surinktas.

„Gerai ir puikiai sekasi, dabar kaip tik suvedinėjame duomenis. Tikrai bus daugiau nei 20 tūkstančių parašų iki reikiamos dienos. Labai daug darbo, žinokit. Akys tuoj išvarvės, bet parašai bus“, – juokėsi ji.

A.Butė parašus lapuose nelabai renka 

Kiek mažiau žinomas kandidatas A.Butė elektroninėje erdvėje yra surinkęs kiek daugiau nei 5 tūkstančius parašų. Pretendentas į kandidatus aktyviai rinkti parašų ne elektroninėje erdvėje nelabai ir ruošiasi.

„Aš popierinių parašų beveik nerenku. Aš daviau galimybę Lietuvai išlipti iš tokios situacijos. Bet jei Lietuva renkasi žmogų, kuris grynai slauga užsiiminėja, o ne išradėją, inžinierių ar ekonomistą, tai čia jau yra Lietuvos problema“, – situaciją lrytas.lt komentavo A.Butė.

Paklaustas, ar realu surinkti dar bent 15 tūkstančių parašų iki kovo 28 dienos, A.Butė prakalbo apie suteikiamą galimybę rinkėjams.

„Nežinau, dabar išleisiu filmukus, duodu žmonėms pasirinkti, jei jie norės permainų, tai prašau. O eiti su ištiesta ranka ir prašyti parašo... Aš šitaip nesižeminsiu, aš duodu žmonėms galimybę rinktis, ar jie nori kažko kito“, – kalbėjo jis.

„Kol kas negaliu pasakyti“, – paklaustas, ar realu surinkti likusius parašus, atsakė A.Butė.

P.Gražulio prognozė pačiam sau itin liūdna

P.Gražulis apgailestavo, kad greičiausiai reikalingo parašų skaičiaus jam surinkti nepavyks.

„Kol kas neskaičiavome, parašų rinkimo lapai yra išdalinti. Kol kas negaliu sakyti, gal savaitės pabaigoje jau bus aiškiau, kol kas labai sunku skaičiuoti“, – apie parašų rinkimą pasakojo P.Gražulis.

„Norint surinkti tuos parašus, reikia turėti struktūrą, kaip politinės partijos, be jos gana sudėtinga. Kol kas negaliu pasakyti, bet manau, kad bus sudėtinga surinkti parašus“, – svarstė jis.

„Jeigu nesurinksiu, teks pasiduoti. Prognozuoju, kad bus sudėtinga parašus surinkti, ir sakau, kad greičiausiai jų nesurinksiu“, – mintimis su naujienų portalu lrytas.lt dalijosi P.Gražulis.

„Būtų gerai, bet greičiausiai kad ne“, – pokalbį niūria gaida baigė parlamentaras.

K.Juraitis: „Kaip Dievas duos“

K.Juraitis naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad sunku susikalbėti su parašų rinkėjais.

„Ai, supratimo neturiu, neturime apie tai žinių. Labai menkos žinios, nelabai drausmingi rinkikai, bet kiek jų turime, tai labai sunku pasakyti.

Daugėja tų parašų, bet net nenoriu prognozuoti. Kaip visada tiems, kurie neturi struktūros, viskas įsivažiuoja paskutinėmis dienomis. Tos istorijos yra amžinos, kai ne struktūroje dirbi, negali nei paskubinti, nei paraginti, kad kokios nors drausmės laikytųsi. Čia kaip Dievas duos“, – sakė prezidento posto siekiantis K.Juraitis.

Jis turi beveik 6 tūkstančius elektroninių parašų.

V.Mazuronio komandoje viskas pagal planą

Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis juokavo, kad visiškai užtikrintas žmogus būni tik kai „numiršti ir į grabą paguldo“. Tačiau jis planuoja VRK parašus pateikti keliomis dienomis anksčiau nei paskutinė diena ir tikisi, kad jų skaičius viršys reikalingus 20 tūkstančių.

„Pagal planą“, – paklaustas, kaip sekasi rinkti parašus, atsakė V.Mazuronis.

„Mes planuojame tuos parašus atiduoti šiek tiek – dieną kitą – anksčiau. Kartu su elektroniniais tikrai turėtume turėti daugiau nei 20 tūkstančių parašų“, – kalbėjo prezidento posto siekiantis Europos Parlamento narys.

Šiuo metu jis yra surinkęs per 6 tūkstančius elektroninių parašų.

M.Puidokas tvirtai tiki, kad parašus surinks

Seimo narys Mindaugas Puidokas šiuo metu turi per 10 tūkstančių parašų. Prezidento posto siekiantis politikas kol kas negalėjo pasakyti, kiek parašų yra surinkęs parašų lapuose.

„Tikslaus skaičiaus kol kas neturime, per šią savaitę pirmoji didžioji parašų rinkimų lapų banga grįžta. Kol neturime visų, iš visų regionų, negalime pasakyti, kaip ten yra. Kai nėra partinė struktūra, tai ir yra. O prognozė – tikimės juos surinkti“,  – sakė jis.

„Tvirtai tikime, kad turime surinkti. O kaip bus po to, jau spręs Vyriausioji rinkimų komisija“, – kalbėjo M.Puidokas.

Jis apgailestavo, kad kartais rinkėjai susiduria su sunkumais bandydami pasirašyti elektroniniu būdu.

N.Puteikis tvirtai užtikrintas

Naglis Puteikis buvo užtikrintas, kad visus reikalingus parašus iki paskutinės dienos jam pavyks surinkti.

„Gerai, normaliai sekasi“, – paklaustas, kaip sekasi rinkti parašus, atsakė N.Puteikis. Jis buvo užtikrintas, kad iki paskutinės dienos daugiau nei 20 tūkstančių parašų surinks.

Elektroninėje erdvėje jis turi beveik 9 tūkstančius rinkėjų parašų.

V.Tomaševskio komanda užpildys visus pateiktus lapus

Kol kas kukliausią parašų elektroninėje erdvėje skaičių turi Europos Parlamento narys Valdemaras Tomaševskis. Jis turi kiek mažiau nei 600 parašų. Nors su juo pačiu susisiekti nepavyko, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos rinkimų štabo vadovė, Seimo narė Rita Tamašunienė sakė, kad reikalingas parašų skaičius bus surinktas.

„Rinkti sekasi puikiai. Mes net neraginome ypatingai elektroniniu būdu pasirašyti, nes dirbame vietoje su žmonėmis, susitinkame, paraginame ateiti balsuoti, pasikalbame. Kas sąmoningas, tas pasirašė pats, bet renkame, labai gerai sekasi ir parašus atiduosime laiku“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė R.Tamašunienė.

„Be abejo, kad surinksime, visus lapus, kuriuos davė VRK, užpildysime“, – tvirtino ji.

Kovo 28-oji yra paskutinė diena, kai pretendentai į kandidatus prezidento rinkimuose gali pristatyti parašų rinkimo lapus.

Prezidento rinkimai rengiami gegužės 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.