Teisme – detektyvas dėl Seimo narių parašų

 Darbo partijai priklausęs buvęs Seimo narys Ričardas Sargūnas  Atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo projektą pasirašė  jo net nekūręs ir nežinodamas, kas buvo pataisos autoriai.  

 A.Skardžius aiškinosi dėl įstatymo projekto. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 A.Skardžius aiškinosi dėl įstatymo projekto. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 1:47 PM, atnaujinta Mar 20, 2019, 4:59 PM

Tai paaiškėjo politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme,  kur R.Sargūnas buvo iškviestas paaiškinti šio projekto pasirašymo aplinkybių. 

Kas jo paprašė pasirašyti įstatymo projektą, R.Sargūnas neprisiminė: „Turbūt  tas, kas pirmininkavo frakcijos posėdžiui.“ Darbo partijos frakcijai tuo metu  vadovavo Kęstutis Daukšys, tačiau to paprašyti galėjo ir frakcijos pirmininko  pavaduotojai. 

„Šitas įstatymo projektas gulėjo ant stalo. Kai baigiasi frakcijos  posėdis, Seimo nariai gali juos pasižiūrėti, ir jei tinka, pasirašyti“, –  pasakojo R.Sargūnas. 

Automobilių transporto specialistas R.Sargūnas įstatymo projektą dėl  atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimo pasirašė nedalyvavęs ir jį rengusioje darbo grupėje. 

Šį įstatymo projektą pasirašė ne tik R.Sargūnas, bet ir socialdemokratas Artūras Skardžius. Tikėtina, kad R.Sargūnas šį projektą pasirašė pirmas,  nes A.Skardžiaus parašas yra žemiau – po jo parašu. 

Ikiteisminio tyrimo metu R.Sargūnas teigė su  A.Skardžiumi neaptarinėjęs šio projekto ir retai bendraudavęs, nes laikė jį  arogantišku žmogumi. Kaip ir kada ant šio projekto pasirašė A.Skardžius, R.Sargūnas teigė nežinantis. 

„Mums šis projektas buvo priimtinas, frakcija palaikė, todėl aš jį ir pasirašiau“, – tvirtino R.Sargūnas. Jo teigimu, tokiam įstatymo projektui galimai pritarė ir Darbo  partijos frakciją konsultuodavę ekspertai. 

Automobilių transporto specialistas R.Sargūnas įstatymo projektą dėl  atsiskaitymo grynaisiais pinigais ribojimo pasirašė nedalyvavęs ir jį rengusioje darbo grupėje.  

Byloje teigiama, jog šio įstatymo projektu buvo suinteresuotas koncernas  „MG Baltic“. R.Sargūnas tikino, jog dėl šio įstatymo projekto jam niekas nedarė poveikio.  

Parašas – su dviem inicialais. 

Dėl kelio Vilnius–Utena jam kilo klausimų, kodėl tokia didžiulė sąmata.  Posėdžiai dėl to vyko labai intensyviai – buvo labai ilga, nesibaigianti  diskusija. Diskusija tęsėsi ne trumpiau nei metus. 

––––––––– 

Teisme - detektyvas dėl Seimo narių parašų

„Nesuprantu, ką aš čia veikiu“ – stebėjosi į Vilniaus apygardos teismą  trečiadienio popietę atvykęs ir iškart tarp žurnalistų atsisėdęs Seimo  narys Artūras Skardžius. 

„Aš šiame teisme pirmą kartą“, – pasiteisino A.Skardžius. 

Tyrimo metu A.Skardžius buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), todėl jau žinojo, kad teisme bus klausinėjamas apie Atsiskaitymo grynaisiais  pinigais ribojimo įstatymo projektą. 

Ryte dėl to paties įstatymo projekto teisme buvo apklaustas buvęs darbietis  Ričardas Sargūnas. Ant Seimui pateikto įstatymo projekto buvo pateikti  R.Sargūno ir socialdarbiečio A.Skardžiaus parašai. 

Jų teiktame projekte buvo nurodyta, jog fiziniams asmenims leidžiama grynaisiais pinigais atsiskaityti ne daugiau kaip už 5 tūkst. eurų.  

A.Skardžius teigė, jog pasirašyti šį įstatymo projektą jam pasiūlė  R.Sargūnas, kuris greičiausiai tą dokumentą ir parengė. Prieš tai apklaustas  R.Sargūnas teigė šio projekto nei rengęs, nei siūlęs jį pasirašyti A.Skardžiui. 

Abu teisme apklausti Seimo nariai tuo metu dirbo Energetikos komisijoje ir  buvo koalicijos partneriai. 

A.Skardžius teigė, jog Seimo posėdžių salėje jam šį projektą parodęs R.Sargūnas.  „Aš jį perskaičiau, jis man pasirodė priimtinas ir pasirašiau. Po tokiu  pasiūlymu aš pasirašyčiau ir šiandien“, – kalbėjo Seimo narys. 

A.Skardžius teigė pažįstantis teisiamąjį, buvusį koncerno „MG Baltic“  valdybos narį Raimondą Kurlianskį, su kuriuo jį supažindino koncerno teisininkas Romanas Raulynaitis. Politikas teigė R.Kurlianskį pažinojęs kaip žiniasklaidos atstovą ir guodėsi jam dėl jį aštriai kritikuojančių bei pašiepiančių  reportažų per koncernui priklausančius televizijos kanalus.  į

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.