E. Misiūno žadėta revoliucija užsikirto

Vežimas pastumiamas, o tada bandoma į jį įšokti. Taip apie plačiai išreklamuotą valstybės tarnybos reformą jau kalba politikai, matantys, kad žadėti pokyčiai buksuoja.

Tai, kad E.Misiūno išreklamuota pertvarka stringa, buvo staigmena Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkei valstietei G.Burokienei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tai, kad E.Misiūno išreklamuota pertvarka stringa, buvo staigmena Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkei valstietei G.Burokienei.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Burokienė<br>T.Bauro nuotr.
G.Burokienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 12:49 PM

Pernai vasarą Seime skubiai priiminėjant naują Valstybės tarnybos įstatymą vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas žadėjo, jog valdininkų armijos laukia rimti pokyčiai.

Ministras tikino, kad priėmus įstatymą, kuris įsigaliojo nuo šių metų sausio, valstybės tarnautojų skaičius turėtų sumažėti, užtat likusieji turės galimybių daugiau užsidirbti.

Vienas šių pažadų jau pildosi ir be E.Misiūno pastangų, mat nuo sausio naujų žmonių priėmimas į valstybės tarnybą beveik nevyksta – atrankos vis dar rengiamos pagal senąją tvarką ir pernai pateiktas paraiškas.

Tuo metu centralizuota valstybės tarnautojų atranka galbūt startuos tik balandžio pabaigoje arba gegužę – į vadovaujamas pareigas šiemet pagal naująją tvarką dar nėra priimtas nė vienas asmuo.

Revoliuciją valstybės tarnyboje žadėjęs E.Misiūnas parlamentarams pripažino, kad vis dar vyksta eksperimentai, bet problemų neįžvelgė.

Reforma tikrai vėlavo – 28 metus, iki tol, kol pernai buvo pritarta naujai valstybės tarnybos įstatymo redakcijai“, – „Lietuvos ryto“ paklaustas, kaip vertina politikų kritiką dėl stringančios dar vienos pertvarkos, teatsakė vidaus reikalų ministras.

Tikino, kad viskas gerai

Valdžios institucijoms pradėjus dejuoti, kad jau keletą mėnesių paralyžiuotas naujų žmonių priėmimas į valstybės tarnybą, tuo buvo susirūpinta ir Seime.

E.Misiūnas buvo iškviestas į Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą. Čia jis patvirtino, kad kol kas valstybės tarnautojų atranka vyksta pagal senąją tvarką.

„Baigiasi atrankos, kurios buvo paskelbtos dar prieš įsigaliojant naujam įstatymui. Tačiau jau bandome organizuoti atrankas ir nuotoliniu būdu. Toks eksperimentas vyko, rodos, Kaune.

Buvo ryšio trukdžių, bet nemažai savivaldybių tam iš principo yra pasiruošusios.

Norime, kad tokių atrankų būdų kuo daugiau arba mūsų komandos važinėtų į vietą ir žmonėms nereikėtų patiems vykti į Vilnių.

Visi reikalingi teisės aktai priimti, o pačios atrankos gal prasidės balandžio mėnesį“, – maždaug prieš mėnesį Seimo nariams ateities planus dėstė E.Misiūnas.

Šią savaitę ministerijos atstovai „Lietuvos rytui“ pakartojo, kad centralizuota valstybės tarnautojų atranka pagal naująją tvarką turėtų prasidėti balandį, bet neįvardijo priežasčių, kas sutrukdė startuoti laiku.

Naujovių dar teks palaukti

Kodėl neužteko pusmečio pasiruošti reformai, o vis dar eksperimentuojama, „Lietuvos rytui“ negalėjo paaiškinti ir 2018-ųjų pabaigoje Valstybės tarnybos departamento vadovu paskirtas Gediminas Miškinis.

Anot jo, kai kurios institucijos jau yra atsiuntusios prašymus surengti atrankas pagal naująją tvarką, taip pat paskelbta keliasdešimt naujų konkursų.

Tačiau G.Miškinis iškart pareiškė, jog ministerijos ar kitos valdžios institucijos negali tikėtis, kad naujas atrankas pavyks surengti per keletą savaičių: „Taip nebus. Atrankos, jei neturėsime daugiau žmogiškųjų išteklių, gali ir vėluoti. Kol kas dėliojamės planus, žiūrime, procesas įsivažiuoja.“

Pasiteiravus, kada gali įvykti pirmieji konkursai pagal naujus reikalavimus, Valstybės tarnybos departamento direktorius tikėjosi, jog tai gali įvykti balandį.

Vejasi riedantį vežimą

Tokios pareigūnų kalbos jau ėmė gluminti politikus.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė valstietė Guoda Burokienė tvirtino tik iš „Lietuvos ryto“ sužinojusi, kad ministerijos vis dar negali į valstybės tarnybą naujų žmonių priimti pagal sausį įsigaliojusią naują tvarką.

„Tai mums naujiena. Ministras mus užtikrino, kad kol kas nevyksta atrankos nuotoliniu būdu, bet visa kita esą vyksta sklandžiai.

Aiškinsimės, jeigu yra kitaip.

Įstatymas buvo priimtas pernai vasarą, reforma startavo nuo šių metų ir buvo pakankamai laiko pasiruošti. Keista, kad dabar kalbame, jog dar bus atliekami kažkokie bandymai.

Matau didelį valdininkų nenorą ir ministro atsakomybę dėl to, kad stringa dar viena reforma“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Burokienė.

Dar aštriau E.Misiūną kritikavo buvęs šio Seimo komiteto vadovas Povilas Urbšys: „Ministerija vėl skelbia pokyčius, bet nėra jiems pasiruošusi – tarsi pastumia vežimą, jis pradeda riedėti, o tada mėginama jį vytis ir įšokti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.