Andriui Kubiliui nepavyko užimti Europos Tarybos generalinio sekretoriaus posto

Europos Tarybos Ministrų komitetas balsavimo būdu nusprendė, kad į galutinį rinkimų į organizacijos generalinio sekretoriaus pareigas etapą Lietuvos kandidatas Andrius Kubilius nebus praleistas, rašoma konservatorių išplatintame spaudos pranešime.

A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Kubilius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 2:08 PM, atnaujinta Mar 28, 2019, 3:04 PM

Iš organizacijai priklausančių šalių atstovų sudarytas Ministrų Komitetas pateikė Parlamentinei Asamblėjai svarstyti Belgijos užsienio reikalų ministro Didier Reynderso ir Kroatijos užsienio reikalų ministrės Marijos Pejčinovič Burič kandidatūras.

Už borto kartu su A.Kubiliumi taip pat liko Graikijos užsienio reikalų ministrė Dora Bakoyannis.

A. Kubilius dėkoja visiems prisidėjusiems prie rinkimų kampanijos ir jį palaikiusiems. Tuo pačiu jis pastebi, kad balsavimo rezultatas rodo, jog didelė dalis valstybių narių vertino ne formalų kandidatų atitikimą taip vadinamiems „Junkerio“ kriterijams, kuriuos atitinka visi keturi kandidatai, bet priėmė sprendimą politiniais motyvais.

„Jau nuo pat rinkimų kampanijos pradžios, Rusijos valdžios atstovai atvirai paskelbė, kad jai labiausiai yra nepriimtina A. Kubiliaus kandidatūra. Šiandieninis Ministrų komiteto sprendimas rodo, kad Rusijos kategoriška nuostata turi didelę įtaką kitų Europos šalių apsisprendimui. Dėl to galima tik apgailestauti, nes toks nuolaidžiavimas Rusijos įgeidžiams kenkia ne tik pačiai Rusijai, bet ir visai Europos Tarybai. Toks nuolaidžiavimas atvedė ir iki dabartinės „Rusijos krizės“ Europos Taryboje“, – pažymėjo Andrius Kubilius.

A. Kubilius pastebi, kad toks Ministrų Komiteto sprendimas gali apsunkinti ne tik Generalinio sekretoriaus rinkimų, bet ir „Rusijos krizės“ sprendimo procesą. Ministrų komitetui bandant įtakoti Generalinį sekretorių renkančios ET Parlamentinės asamblėjos sprendimą, tik gilinamas nesusikalbėjimas tarp šių dviejų ET institucijų, ir tai, deja, nedidina labai reikalingo dialogo tarp šių institucijų galimybių.

„Kartu su visa pagalbininkų komanda, vykdėme intensyvią rinkimų kampaniją. Padarėme tai, kas nuo mūsų priklausė – šimtai susitikimų, pokalbių, diskusijų Strasbūre ir daugelyje Europos sostinių. Tai buvo puiki patirtis ne tik man, bet ir visai Lietuvai, mūsų diplomatinei tarnybai, kolegoms Seime. Neabejoju, kad sukaupta patirtis bus naudinga ir ateityje“, – kalbėjo A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.