Vytautas Bruveris. Teismo tvarka – su marazmo kvapu

Istorinės bylos istorinis nuosprendis, turintis didžiulę reikšmę Lietuvos valstybei ir jos ateičiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 8:22 AM, atnaujinta Mar 28, 2019, 9:02 AM

Taip kalbama apie Sausio 13-osios bylą, kurią nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas (VAT) vakar tarė savo žodį.

Lyg ir savaime suprantama, jog valstybė turėjo būti suinteresuota, kad šis įvykis būtų kuo plačiau nušviečiamas žiniasklaidoje, o tai atlikti žurnalistams būtų sudarytos kuo palankesnės sąlygos.

Tačiau buvo iš peties pasistengta, kad tai virstų sovietmetį primenančiu marazmu.

Pirmiausia praėjusį penktadienį VAT pareikalavo, kad žurnalistai, kurie filmuos ir fotografuos, turi akredituotis. O užvakar jau pranešta, kad nesiakreditavę galės stebėti teismo posėdžio transliaciją fojė ir kitoje salėje.

Bet vakar susirinkusi žurnalistų minia sužinojo, kad jie apskritai nebus įleisti į teismo pastatą, nors ir fojė, ir ta kita salė buvo tuštutėlės.

Taigi posėdį iš pradžių stebėjo tik keli formalumus sutvarkę filmuojantys žurnalistai, o visi kiti, kuriems tie formalumai net neturėjo galioti, liko gatvėje, nors, tarkime, buvęs prosovietinis „jedinstvininkas“ V.Ivanovas be problemų pateko į vidų.

Beje, į teismą nebuvo įleistas ir Rusijos ambasadorius Lietuvoje A.Udalcovas, kuris norėjo išklausyti nuosprendį keliasdešimčiai savo bendrapiliečių.

Nepatekęs į posėdį diplomatas, žinoma, netylėjo – esą taip buvo pažeista tarptautinė tvarka.

O prie durų trypčiojantys žurnalistai gal būtų šalę ir visą dieną, jeigu į posėdį nebūtų sugalvojusi ateiti Apeliacinio teismo atstovė. Išvydusi šį absurdą ji išnešė į gatvę akreditacijos blankus, ir juos užpildę žiniasklaidos atstovai pagaliau galėjo atlikti savo pareigą.

Vėliau VAT pirmininkė V.Braždienė nerišliai paaiškino, jog patekimas į teismą iš pradžių esą buvo apribotas baiminantis galimų provokacijų, bet pamačius, kad prognozuoto ažiotažo nėra, durys buvo pravertos.

Ar čia susimezga galas su galu?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.