Tūkstančiai, kurių niekas nekontroliuoja: išgirdę apie iššvaistytus pinigus gyventojai liko apstulbę

Du milijonai eurų, kurie kasmet skirti rajonų ir mikrorajonų bendruomenėms, leidžiami lengva ranka ir nekontroliuojamai.

Kol sostinės Šeškinės gyventojai skundžiasi, kad rajone trūksta net suoliukų, bendruomenės vadovai už 31 tūkstantį eurų pripirko vazonų, popierių, karoliukų, bilietų į renginius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol sostinės Šeškinės gyventojai skundžiasi, kad rajone trūksta net suoliukų, bendruomenės vadovai už 31 tūkstantį eurų pripirko vazonų, popierių, karoliukų, bilietų į renginius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 10:54 AM, atnaujinta Mar 29, 2019, 11:55 AM

Pavyzdžiui, kol sostinės Šeškinės gyventojai skundžiasi, kad rajone trūksta net suoliukų, bendruomenės vadovai už 31 tūkstantį eurų pripirko vazonų, popierių, karoliukų, bilietų į renginius.

„Lietuvos ryto“ televizijos kalbinti gyventojai sako nė nežinoję apie riebią jų rajonui skirtą sumą ir piktinasi, kad ji iššvaistyta. Auditoriams sukėlė įtarimą prekės ir jų apskaitymas, tačiau išsireikalauti pinigus esą neįmanoma.

Pripirko daug, o žmonės net negirdėjo

Šeškinės bendruomenių sąjunga mėgsta linksmintis ir apsipirkti.

Akordeonas už 450 eurų. Kino bilietai – 200 eurų. Balionai – 80 eurų. 350 eurų už informacinės lentelės projektavimą. Mobiliojo ryšio paslaugos – 40 eurų, 800 eurų už kariuomenės dienos minėjimą, kai kariuomenė su ekipuote jame dalyvavo nemokamai. Ugnies šou ir renginio vedėjo paslaugos – 700 eurų.

Diplominis popierius – 35 eurai, specialus popierius – 208 eurai. Teatro bilietai – beveik 2 000 eurų. Neįvardinti prizai – 455 eurų. Neįvardintos dovanos – 622 eurai. Įvairūs suvenyrai – 338 eurų. Karoliukai – 1153 eurai. Vandens parko bilietai – 2 tūkstančiai eurų.

Tai tik dalis Vilniaus Šeškinės bendruomenių sąjungos pirkinių. Jai pinigus, tam, kad būtų vienijami žmonės skiria socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Lietuvos ryto“ televizija Šeškinės gyventojų klausė, ar jie yra gavę bilietų į vandens parką, kino teatrą ar bent apyrankę iš karoliukų.

„Pirmąsyk girdžiu, – sakė Šeškinės gyventojas, o paklaustas, ar yra matęs kvietimų į bendruomenės susibūrimus, taip pat sukiojo galvą. – „Ne. Mačiau, kad Artūras Zuokas prieš rinkimus kvietė. Daugiau nemačiau.“

Kitas Šeškinės gyventojas „Lietuvos ryto“ televizijai užsiminė, kad pinigus būtų galima panaudoti gerokai praktiškesniems dalykams.

„Turiu 92 metų tėvą. Reikia jį vežti į polikliniką. Sunku. Jeigu būtų galima kokią mašiną...O kam tie karoliukai? Tokius vaikai tik pirks. Jie panešioja porą savaičių ir išmeta, o automobilis būtų suaugusiems iškviesti, nes įprastai visada reikia skambinti į greitąją pagalbą“, – sakė jis.

Šeškinės gyventoja pirštu dūrė į suoliukus: „Pasenę, sulūžę. Eini nuo poliklinikos, kojas skauda, o prisėsti nėra kur.“

„Neaišku, kas juos panaudojo“

Pernai ministerija šeškiniečiams skyrė 18 tūkst. užpernai per 30 tūkstančių. Auditoriams sukėlė įtarimų, kaip leidžiami pinigai.

„Kai kurios kelionės, kurios buvo numatytos, bilietai ar apdovanojimai – neįvardinti, kam skirti. Neaišku, kas juos panaudojo. Tai nėra gerai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Daiva Mikulskienė.

Pernai buvo nupirkti ir du metiniai vandens parko abonementai. Šeškinės bendruomenių sąjungos pirmininkas Olegas Beriozovas sako, kad jie buvo skirti bendruomenės neįgaliesiems.

Paprašytas įvardinti tuos žmones, O.Beriozovas pareiškė: „Vladislava Vladislava ir Vladisavos Anastasija.“

Tačiau dar brangiau – beveik 900 eurų kainavo Teisinių seminarų organizavimas. Pats O.Beriozovas yra Kazimiero Simonavičiaus universiteto teisės fakulteto prodekanas.

„Jeigu gyventojams viso to reikia, tai taip, tai yra adekvatu“, – paklaustas, ar adekvačiai skiriamos sumos, sakė O.Beriozovas.

Auditoriai daug galių neturi

Auditoriai giria, kaip 28 tūkstančiai išleisti Fabijoniškėse. Šioje aikštelėje vyksta renginiai, veikia nemokamas bevielis interneto ryšys, pastatytas šaškių-šachmatų stalas. Ko gyventojams reikia, jie sprendė patys balsuodami.

Kaip rajonai leidžia jiems skirtus pinigus, tikrina savivaldybių auditoriai. Tačiau jie ir patys pripažįsta kas perkama už pinigus, sukontroliuoti negali. Gali tik patikrinti, ar išlaidos gerai suskaičiuojamos, ar nurodyta, kas gavo paslaugas ir prekes.

Anot D.Mikulskienės, ji net ieškojo būdų, kaip susigrąžinti iššvaistytus pinigus, bet įrankio, kaip tai padaryti, nėra.

„Matote, sudėtinga būtų kvestionuoti, kad jie panaudoti ne tam, kam yra. Paviešinus bendruomenei, kam panaudoti tie pinigai, tikrai kiltų daug klausimų. Būtų gražu, kad projekto vadovai patys atsakytų, kam jie panaudojo“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė ji.

Ministras apie situaciją žino

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pabrėžė, kad Šeškinės seniūnijos atvejį žino.

„Turim viską daryti, kad tokios situacijos nesikartotų, ir jeigu yra tokie atvejai, kai taip naudojamos lėšos, tos pačios organizacijos neturėtų gauti lėšų“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo L.Kukuraitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bendruomenių glaudinimo programoms pernai paskirstė 2 milijonus eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.