Arūnas Dumalakas. Vilnių užplūdo ramybė – rinkimai baigėsi

Nors pavasaris beldžia į langą, gamtoje kruta kas gali, Vilnių užplūdo ramybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-30 07:00

Prisiminus, kaip dar prieš porą savaičių sostinė tryško projektais, sprogdino idėjas ir sumanymus, tik skausmo ašarą belieka nubraukti ir prisiminti klasiko Maironio eilutes: „Kame tas garsas, kuriuo skambėjai? Kame galybė ir pranokėjai?“

Pasirodo, apie Vilnių prieš aušrą eilėraštį parašiusiam poetui miestą taip pat pavyko užtikti miegantį.

Skirtumas tik tas, kad Maironis Vilniui vis dėlto pranašavo aušrą. O ar galime mes?

Jokiu būdu nekalbėsime apie naktį iš šeštadienio į sekmadienį persukamas laikrodžių rodykles ir aušrą, kurią daugelis turbūt po to pramiegosime. Prisiminsime savivaldybę, kuri, anot Maironio, miega giliai.

Vis dėlto pirmiausia ne niūrią dabartį keikime, o apžvelkime, kuo mus valdžia džiugino prieš porą savaičių.

Štai kovo 15-oji buvo išskirtinė diena miesto transporto istorijoje. Ne metro statybas pradėjome ar gondolos ėmė skrieti virš Vilniaus mūrų. Tiesiog paaiškėjo, kad sostinė už pusantro milijono eurų perka dešimt turkiškų elektrinių autobusų „Karsan“.

Savivaldybė citavo merą R.Šimašių, tradiciškai kalbėjusį apie istorinį miesto transporto atnaujinimą, siuntė vaizdo ir garso medžiagą, tiesa, skubėdama ne tas vizualizacijas išplatino. Keleiviai, nurimkite, autobusai bus ne žydri, o raudoni. Greitai savivaldybė susizgribo ir turkiškas transporto priemones paveikslėliuose perdažė.

Diena anksčiau savivaldybė žadino vilniečių smalsumą pirmiems sužinoti, kurios trys idėjos laimėjo naujo tilto per Nerį konkurse. Nesvarbu, kad viena jų bus įgyvendinta geriausiu atveju po ketverių metų. Juk R.Šimašius pabrėžė, kad Vilniuje nauji tiltai statomi ne kasdien.

Kovo 14 dieną savivaldybė garsiai trimitavo ir apie pavasarinį gatvių švarinimą – daugiafunkce technika išvalyta 6 tūkst. tonų smėlio, kad vilniečiams tai neatrodytų įprastas pavasario darbas.

Daug dar ko nutiko prieš dvi savaites Vilniuje. Tarkim, kaip didžiulis nuopelnas įvardytas moksleiviams sukurtas pamokų mieste žemėlapis „Patirk Vilnių“, o R.Šimašius pridūrė, kad kūrybingų, savarankiškų ir laisvų asmenybių ugdymas – prioritetinė sritis, tam miesto valdžia skiria daug dėmesio ir įgyvendina idėjas, kad mokymasis taptų įdomus ir prasmingas.

Paskui dar vilniečius turėjo pradžiuginti programos „Kuriu Vilnių“ rezultatai, o R.Šimašius priminė, kad ji pritraukė tuntą menininkų ir atgaivino primirštas vietas.

Ir staiga viskas nutilo. Šią savaitę savivaldybė tik pamaitino pranešimu apie BBC filmuojamą atkuriamosios dokumentikos filmą apie A.Hitlerį, kelias remontuojamas gatves ir apie saugią varlių migraciją parkuose.

Jeigu ji būtų vykusi prieš porą savaičių, galima neabejoti, kad R.Šimašius būtų radęs ką pasakyti ir šia tema. Gaila, varliagyvių anksčiau prižadinti nepavyko.

Summa summarum: 12 energija, ryžtu, naujomis idėjomis ir projektais sprogstančių savivaldybės pranešimų vilniečiams kovo 11-17 dienomis ir vos penkios nuobodžios naujienos apie remontuojamas gatves šią savaitę.

Kas nutiko? Atsakymas paprastas: rinkimai baigėsi. Užteks projektų, vėl žvelkime į duobes gatvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.