STT agentai sudrumstė „Raseinių vandenis“

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai antradienio rytą krėtė bendrovę „Raseinių vandenys“, kratos atliktos ir jų vadovų namuose. Per teisėsaugos operaciją sulaikyti penki asmenys.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 9:50 AM, atnaujinta Apr 10, 2019, 11:12 AM

STT agentai išvesdino „Raseinių vandenų“ įmonės generalinį direktorių Stanislovą Bartkų, neseniai įdarbintą jo pavaduotoją strateginiam planavimui Gintautą Mikolaitį, tos pačios bendrovės Nuotekų tinklų ir nuotekų valyklų tarnybos vadovą Povilą Vežbavičių.

Taip pat sulaikyti vienoje Raseinių rajono įmonėje dirbantis šiaulietis ir vilnietis teisininkas Tadas Elzbergas.

Kyšininkavo ir švaistė?

S.Bartkus sulaikytas dėl galimo kyšininkavimo ir svetimo turto iššvaistymo, o jo pavaduotojas G.Mikolaitis – dėl galimo padėjimo iššvaistyti svetimą turtą.

Trečias sulaikytasis – „Raseinių vandenų“ įmonės darbuotojas P.Vežbavičius – įtariamas galimu kyšininkavimu.

STT turi duomenų, kad bendrovės vadovas S.Bartkus ir nuotekų tvarkymo inžinierius P.Vežbavičius ėmė kyšius iš vienos įmonės, kad jai būtų sudarytos palankios sąlygos laimėti rangos darbų konkursą. Penktas sulaikytasis – pergalės konkurse siekusios įmonės darbuotojas.

Daugiau kaip pusmetį „Raseinių vandenų“ įmonėje išdirbęs buvęs parlamentaras G.Mikolaitis įtariamas iššvaistęs darbovietės turtą.

Turima duomenų, kad direktoriaus pavaduotojas apmokėjo savo teisines išlaidas iš įmonės lėšų, o tai padaryti galėjo padėti advokatas T.Elzbergas.

Neoficialiomis „Lietuvos ryto“ žiniomis, surinkta įrodymų, kad praėjusiais metais girtas prie vairo įkliuvęs ir teisme didžiulę baudą gavęs G.Mikolaitis galėjo bandyti savo sąskaitas dengti iš darbovietės kasos.

Vadovą išgarsino priedai

Prieš kelerius metus S.Bartkus jau buvo atsidūręs Raseinių valdžios taikiklyje, kai žiniasklaida paskelbė jo dosniai mokėtus priedus.

2016 metais po dienraščio „Lietuvos rytas“ aprašytų istorijų buvo kilęs nemenkas triukšmas, bet galiausiai vadovas perėjo vadovauti kitai Raseinių rajono savivaldybės įmonei „Raseinių vandenys“. Pastaroji yra laikoma socialdemokratų įtakos zona.

Bendrovei Raseinių šilumos tinklams vadovavęs S.Bartkus sau ir grupelei lojaliųjų skirdavo didžiulius priedus. Bet apie juos nežinojo niekas, nes įmonės tinklalapyje buvo skelbti kur kas kuklesni skaičiai.

Pavyzdžiui, skelbta, kad 2015 metų pirmąjį ketvirtį S.Bartkui ir jo pavaduotojams išmokamas 1275 eurų atlyginimas, bet nutylėta dėl priedų. Įmonės direktoriui iš tiesų buvo pervestos kone dukart didesnės sumos.

Kalbėjo apie taupymą

Panašiai buvo pamaloninti ir jo pavaduotojas bei vyriausioji finansininkė. Beje, pastaroji dabar irgi dirba „Raseinių vandenų“ įmonėje.

S.Bartkus teisinosi, kad skiriant priedus buvo ne švaistomi pinigai, o taupoma, mat padidintas atlyginimas – priemoka už įgyvendintus projektus.

Pavaduotojas gavo priedus ir už tai, kad augina tris nepilnamečius vaikus, o vyriausiosios finansininkės sūnui buvo apmokamos studijos. Nuostolingai dirbančios savivaldybės įmonės vadovas S.Bartkus teisinosi, kad taip ruošiamas reikalingas specialistas.

Negana to, dviem pavaduotojo atžaloms buvo apmokėtas poilsis vasaros stovykloje. Šilumos tiekimo įmonės lėšomis atostogavo ir vyriausiosios finansininkės globotinė.

Buvusį Seimo narį išgarsino svaigalai

Buvęs parlamentaras G.Mikolaitis (nuotr.) į šiltą vietą gimtinėje klestelėjo praėjusį rudenį, kai Raseiniuose susiformavo nauja valdančioji dauguma. Joje svarbus vaidmuo teko socialdemokratams, kurie gavo ne vieną postą.

Sostinėje nesėkmingai darbo ieškojęs buvęs ilgametis Raseinių socialdemokratų lyderis tikino, kad darbą susirado be partinio užtarimo.

Ilgai bedarbis buvęs G.Mikolaitis samprotavo, kad raseiniškiai įvertino jo žinias ir gebėjimus: „Po dviejų mėnesių pasakysiu, ką padarėme.“

Kaip tik po poros mėnesių G.Mikolaitis sostinėje vairavo girtas – buvo gautas pranešimas apie aplamdytą automobilį ir sprukti ketinantį vairuotoją.

Prekybos centro „Akropolis“ aikštelėje stovinčiame automobilyje „Volvo“ sėdintis G.Mikolaitis buvo gerai apšilęs – alkoholio matuoklis parodė vidutinį girtumą (2,14 promilės).

Vilniaus apylinkės teismas už vairavimą išgėrus buvusiam parlamentarui skyrė 3 tūkstančių eurų baudą, 2 metams atėmė vairuotojo pažymėjimą, be to, iš jo bus išieškota valstybės naudai automobilio vertė – 4 tūkstančiai eurų.

Pomėgis išgerti klampino politiką ir anksčiau. 2008 m. balandį tuo metu socialdemokratų narys po Seimą šlaistėsi neblaivus.

2006 metais G.Mikolaitis padarė avariją Raseinių rajone, pabėgo iš įvykio vietos, o pas teisėsaugininkus pasirodė tik rytojaus dieną. Pareigūnams nepavyko įrodyti, kad Seimo narys avariją padarė neblaivus, nors būta tokių įtarimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.