Arūnas Dumalakas. Vilnius apauga absurdiškais draudimais

Prieš trejus metus pasiskelbęs sostine be draudimų Vilnius vėl jais apauga.  Ir dar tokiais, kurie ir be popieriaus gadinimo suprantami.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-13 10:57

Ar sveiko proto žmogui kiltų mintis užsirūkyti vaikų žaidimo aikštelėje, kai joje krykštauja mažyliai?  Aišku, kad ne.  Bet savivaldybės tarybos politikai šią savaitę rimtais veidais svarstė tokį draudimą.

Negana to, Viešosios tvarkos skyriaus ir policijos pareigūnai privalės kontroliuoti, kaip laikomasi reikalavimo nerūkyti šalia smėlio dėžių ir sūpynių.  Tuščiai gaišti laiką ir deginti benziną.

O užsiėmimo turės ir kitos kadencijos miesto politikai, nes ši taryba baigė darbą – trečiadienį vyko paskutinis posėdis.  Dėl draudimo rūkyti vaikų žaidimo aikštelėse komitetuose ginčysis naujai iškepti tarybos nariai.

Turėkime vilties, kad tarp jų bus daugiau sveikai mąstančių. Juolab kad ir tarp bebaigiančios darbą tarybos narių atsirado tokių, kurie klausė: o kam tokio draudimo reikia, jeigu jis ir taip suprantamas?

Darbą imitavę tarybos nariai pasiūlė papildomai drausti rūkyti Žemaitės skvere Gedimino prospekte, taip pat visose vaikų žaidimo aikštelėse.

Šiuo metu Vilniuje rūkyti draudžiama Sereikiškių parke, V.Kudirkos aikštėje, miesto transporto laukimo paviljonuose.

Kritikai abejojo, ar kontrolei užtikrinti savivaldybei pakaks pajėgų. Juk net miesto transporto laukimo paviljonuose nėra paprasčiausių rūkyti draudžiančių lipdukų.  Valdininkai teisinosi, kad jų prireiktų šimtų, o gal ir tūkstančių.  Rūkyti draudžiantys ženklai įrengti tik V.Kudirkos aikštėje.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo J.Kaminskio nuomone, tik nenormalus žmogus vaikų žaidimo aikštelėje, kai pilna mažylių, gali sėdėti ir su buteliu, ir su cigarete. Ir kaip tai teks kontroliuoti?

R.Šimašiaus komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ frakcijos seniūnas V.Jurgutis prisipažino, kad kartą vienuoliktą valandą vakaro atsisėdo ant sūpynių vaikų žaidimo aikštelėje ir parūkė.  Paskui užgesino cigaretę ir išmetė į šiukšlių dėžę.

Jam pritarė ir J.Kaminskis, siūlęs kolegai vaikų žaidimo aikštelėse vėlų metą rūkyti ir ateityje.

Net meras R.Šimašius sutiko, kad draudimui reikėtų numatyti konkretų laiką.  Tačiau J.Kaminskis purkštavo:  „Draudimas nieko neduos, galbūt net sukels pasipriešinimą.“

Draudimo šalininkai mėgino aiškinti, kad diskusijas kelia rūkaliai, ir siūlė jiems išeiti iš salės ir nebalsuoti dėl sprendimo.

Tokiu skambiu sprendimu taryba ir baigė darbą.  Tikėkimės, kad ateinantys politikai neims svarstyti draudimo rūkyti ligoninės
reanimacijos skyriuje.

Nors ką gali žinoti – juk balandžio 24-ąją susirinksiančioje naujoje taryboje naujų veidų ne tiek ir daug.


˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.