Kandidatas į prezidentus N. Puteikis: „Noriu būti G.Nausėda 2“

Pirmadienį vykusioje Naglio Puteikio spaudos konferencijoje „Dėl galimai nuslėptų vieno iš kandidatų į prezidentus ryšių ir nedeklaruotų paslaugų priėmimo“ parlamentaras, pretendentas į prezidento postą N.Puteikis uždavė viešus klausimus savo konkurentui Gitanui Nausėdai. Savo oponentą N.Puteikis kritikavo dėl susitikimo su kariuomenės vadu generolu leitenantu Vytautu Jonu Žuku ir ryšių su verslo konfederacijos vadovas Valdu Sutkumi.

Naglis Puteikis kėlė viešus klausimus, skirtus G.Nausėdai.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis kėlė viešus klausimus, skirtus G.Nausėdai.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Naglis Puteikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 15, 2019, 2:29 PM, atnaujinta Apr 15, 2019, 4:13 PM

Kėlė klausimus, tačiau neturėjo atsakymų

Spaudos konferencijos metu N.Puteikis, reaguodamas į V.Sutkaus tarpininkavimą G.Nausėdos susitikimui su kariuomenės vadu, kėlė viešus klausimus ir nevengė kritikos savo konkurento atžvilgiu.

Tarp iškeltų klausimų dominavo klausimai apie G.Nausėdos ir V.Sutkaus ryšius.

N.Puteikis viešai klausė G.Nausėdos, „Ar esate deklaravęs, ar esate sudaręs oficialią sutartį, ar esate jam mokėjęs pinigais ar kokiais kitais būdais jam atsilyginęs?

Jeigu jūs nesate deklaravęs, atsiskaitęs, tai tokios V.Sutkaus paslaugos iš esmės yra nedeklaruota dovana, neteisėta auka jūsų rinkiminei kampanijai, o tai yra draudžiama rinkimų įstatymu. Jei jūs taip padarėte, ar jūs ruošiatės šitą pažeidimą ištaisyti?“.

„Kokių dar viešai neskelbiamų tarpininkų ar lobistų paslaugomis jūs per savo rinkimų kampanijos laikotarpį esate pasinaudojęs ir jeigu esate pasinaudojęs, aš prašau tuos susitikimus ir lobistus tiek oficialius, tiek neoficialius paskelbti“, – tokius klausimus per spaudos konferenciją kėlė N.Puteikis.

Pretendentas į prezidentus taip pat atkreipė dėmesį į kariuomenės vado ir G.Nausėdos susitikimą.

„Šįryt per Žinių radiją Delfi.lt vyr. redaktorė pranešė, kad Delfi.lt turi interviu su kariuomenės vadu V.J.Žuku, kuriame jis pakankamai aiškiai deklaruoja paramą. <..> Kariuomenės vadas nedviprasmiškai ir aiškiai davė suprasti, kad kariuomenė remia, kariuomenė už G.Nausėdą. Mums kol kas nepavyko rasti šito interviu, iš bendro konteksto supratau, kad toks interviu nepaskelbtas arba paskelbtas nepilnai.

<..> tai reikštų, kad neregistruotas lobistas V.Sutkus sugebėjo kariuomenę V.J.Žuko rankomis pajungti G.Nausėdos naudai ir atlikti tokią neleistiną agitaciją“, – savo žinias ir aiškinimą pateikė N.Puteikis.

Neoficialiomis N.Puteikio žiniomis, V.Sutkus be susitikimo su kariuomenės vadu tarpininkavo dar trims G.Nausėdos susitikimams. Tačiau kol kas neatskleidė, su kuo tie susitikimai vyko.

Kreipsis į atsakingas institucijas

N.Puteikis prašė G.Nausėdos atsakyti į viešai iškeltus klausimus.

Pretendentas taip pat tikino, kad dar šiandien kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas išaiškinti, ar V.Sutkus gali atlikinėti tokias neregistruoto lobizmo paslaugas. O į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) kreipsis, klausdamas, ar G.Nausėda gali iš tokio neregistruoto lobisto priiminėti tokias paslaugas.

Paklaustas, kodėl pirma rengia spaudos konferenciją, o ne kreipiasi į G.Nausėdą bei institucijas, N.Puteikis tvirtino, kad vieša politika reikalauja viešų atsakymų. Pretendentas taip pat patikino, kad žiniasklaidoje nerado atsakymų į iškeltus klausimus arba rasti atsakymai jo neįtikino.

„Rinkimai yra vieša politika, vieša politika reikalauja viešų klausimų, viešų atsakymų.

Kadangi G.Nausėda nuo pat pradžių, mano galva, naudoja sunkiai matomus resursus. Pirmosios aukos, kai įkrito į jo rinkimų sąskaitą, jis jau aktyviai važinėjo po Lietuvą, aš jam tiesioginio eterio metu esu uždavęs šitą klausimą: iš kokių lėšų jūs tai darote? Jis išsisuko sakydamas, kad padeda draugai ir rėmėjai.

VRK turėtų pradėti tyrimą, iš kokių lėšų, jei sąskaitoje nulis, atliekama 10, 20, 50 susitikimų ne tik Lietuvoje, bet ir po visą Lietuvą. Manau, kad G.Nausėdos rinkimų kompanija nuo pat pradžių šlubuoja“, – teigė N.Puteikis.

Pretendentas į prezidento postą N.Puteikis pabrėžė, kad „G.Nausėda pozicionuoja save kaip vakarietišką politiką, vakarietiškas politikas turi būti pasiruošęs gauti visokius ir malonius, ir nemalonius klausimus, taip pat į juos kuo greičiau atsakyti, nelaukiant jokių institucijų tyrimų".

Kritikos kliuvo ir Konstituciniam teismui

Kelti viešus klausimus N.Puteikį paskatino ir abejonės bei nepasitikėjimas VTEK ir VRK darbu.

„Lietuvoje toną užduoda Konstitucinis teismas. Atkreipkite dėmesį, jeigu Latvijoje ar Estijoje Aukščiausias teismas, atliekantis konstitucinio teismo pareigas, išnagrinėja Parlamento kreipimusis iš karto, jeigu mano, kad yra labai svarbu. Lietuvos Konstitucinis teismas išnagrinėja tokius ginčus po to, kai viskas baigiasi.

VTEK yra mažesnė įstaiga, kuri seka blogąja praktika ir tokius žingsnius išnagrinėja tik po rinkimų“, – sakė N.Puteikis.

Pretendentas tikino, kad būtina gauti atsakingų institucijų išaiškinimus, ar G.Nausėdos įvykdyta praktika yra galima.

„Aš pažįstu taip pat nemažai tokių pusiau legalių arba nelegalių lobistų, aš taip pat turiu daugybę pažįstamų turtingų žmonių, aš labai norėsiu su jais neoficialiai susitikti ir aptarti panašius dalykus ir paraginsiu kitus kandidatus tai daryti.

Na, jeigu jau vienam galima, tai, atsiprašau, tada galima ir visiems. Aš irgi noriu būti kaip G.Nausėda, jeigu tik iš tikrųjų leidžia taisyklės, noriu būti G.Nausėda 2. Kas man sutrukdys?“, – spaudos konferencijos metu svarstė N.Puteikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.