Saulius Skvernelis kreipiasi į prokuratūrą dėl finansų priežiūros institucijų darbo per krizę

Vyriausybė prašys Generalinės prokuratūros įvertinti tuometinių finansų priežiūros institucijų veiklą per krizę, pirmadienį pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Yra kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl dviejų klausimų“, – pirmadienį teigė ministras pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Yra kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl dviejų klausimų“, – pirmadienį teigė ministras pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Yra kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl dviejų klausimų“, – pirmadienį teigė ministras pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Yra kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl dviejų klausimų“, – pirmadienį teigė ministras pirmininkas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-15 11:13, atnaujinta 2019-04-15 11:48

Kreipsis dėl 2 klausimų

„Yra kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą dėl dviejų klausimų“, – pirmadienį teigė ministras pirmininkas.

Pasak jo, prokurorų bus klausiama, ar valstybės institucijos, atsakingos už finansinių įstaigų priežiūrą 2008 ir 2009 metais, „tinkamai atliko savo funkcijas, numatytas teisės aktuose“.

Teisėsaugos taip pat bus prašoma įvertinti galimą viešojo intereso gynimo poreikį, „nes dėl Viliboro istorijų daugelis žmonių, kurie turėjo kreditus, patyrė nemažus nuostolius“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Visos per krizę veikusios buvusios finansų priežiūros institucijos šiuo metu prijungtos prie Lietuvos banko.

Aiškinsis valstybinių institucijų veiksmus

Remiantis vyriausybės išplatintu pranešimu spaudai, kreipimusi į generalinę prokuratūrą bus siekiama tinkamai apginti Lietuvos Respublikos piliečių, 2008-2009 m. turėjusių paimtas paskolas būstui įsigyti litais, interesus.

Pranešime spaudai rašoma, kad nuspręsta prašyti Generalinės prokuratūros „objektyviai, išsamiai ir visapusiškai įvertinti Parlamentinio ekonominės krizės tyrimo metu gautą informaciją dėl galimo VILIBOR indekso staigaus augimo 2008-2009 metais ir paskolų valiutą pakeitusiems asmenims ženkliai didesnių kredito maržų nustatymo.

Prašoma įvertinti, ar valstybės institucijos pagal kompetenciją ėmėsi tinkamų veiksmų, kad būtų užtikrinta veiksminga finansų sektoriaus priežiūra ir pašalintos prielaidos galimiems teisės aktų pažeidimams. Siekiama išsiaiškinti, ar buvo tinkamai priimti visi reikiami sprendimai, lemiantys valstybės teisėtų interesų pažeidimo pašalinimą, o nustačius nusikalstamos veikos požymių, teisės aktų nustatyta tvarka spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo“.

„Atsižvelgiant į tai, kad pagal Parlamentinio ekonominės krizės tyrimo metu gautą informaciją dėl išaugusio VILIBOR rodiklio nukentėjusių asmenų skaičius yra ženklus, o šiems asmenims galimai padaryta žala yra reikšminga, Vyriausybė paprašė Prokuratūros įstatymo nustatyta tvarka inicijuoti veiksmus, siekiant apginti viešąjį interesą dėl šios visuomenės dalies nuostolių atlyginimo, tokiu būdu apginant visuomenės interesus ir valstybės pamatines vertybes, kurias įtvirtina, saugo ir gina Lietuvos Respublikos Konstitucija“, – teigiama vyriausybės pranešime spaudai.

Reakcija į parlamentinio tyrimo duomenis

Primename, kad šiuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), vadovaujamas Stasio Jakeliūno, atlieka parlamentinį tyrimą kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 m. ir vėliau turėjo 2005-2008 m. vykdyta prociklinė biudžeto politika.

Tyrimo metu aiškinamasi, ar krizės metu vyriausybė galėjo skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. Taip pat siekiama išsiaiškinti, kokią įtaką 2009-2010 m. krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Vyriausybė nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, reaguodama į S.Jakeliūno pasisakymus, kad bankai galėjo manipuliuoti palūkanų indeksų VILIBOR.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų