Susisiekimo ministerijos auditoriai neišmušė iš vėžių A. Monkevičiaus

Ministrui A.Monkevičiui vieną po kito teko atremti du smūgius jo vadovaujamai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM), ir abu kartus kirto ne opozicija, o kolegos Vyriausybėje.

Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 18, 2019, 2:43 PM, atnaujinta Apr 18, 2019, 4:02 PM

Pirmiausia tvojo susisiekimo ministras R.Masiulis. Vos spėjęs iš uosto vadovo pareigų atleisti su valstiečiais savivaldos rinkimuose dalyvavusį A.Vaitkų, jis buldozeriu ėmė važinėti po A.Monkevičiaus daržą.

„Mokytojai buvo teisūs, sistemoje yra tikrai labai negerų dalykų. Ilgamečių direktorių sukurtas voratinklis nustebino net ir visko mačiusius auditorius“, – taip ŠMSM auditą, kurį pats ir užsakė, komentavo šios ministerijos vadovo pareigas kurį laiką laikinai ėjęs R.Masiulis.

Netrukus jam paantrino ir prezidentė D.Grybauskaitė: „Auditas, atskleidęs galimai neskaidrius sandorius švietimo sistemoje, nemaloniai nustebino.“

Būtų galima ir pašiurpti, jei girdėtum tik R.Masiulį. Esą vyrauja neskelbiami pirkimai, proteguojamas vienas tiekėjas, už laimėtus pirkimus įstaigoms jie atsilygina tariama parama, paslaugos masiškai perkamos iš savų darbuotojų, kuriems tai tiesioginis darbas, o galutinė kaina išauga kelis kartus.

Atrodytų, kaltųjų jau laukia antrankiai. Bet tokius kaltinimus viešojoje erdvėje išgirdęs A.Monkevičius ėmė aiškinti, kad auditas nepateikė jokių faktų apie nusikaltimus, nėra įrodymų apie asmenine ar baudžiamąja atsakomybe vertintinus pažeidimus.

Pasiaiškino ir įstaigų vadovai. Jie tvirtina audito išvadose pastebėję daugybę klaidų ir neteisingų išvadų. Antai Nacionalinis vėžio institutas atkirto, kad iš vieno tiekėjo du kartus pirko itin sudėtingus linijinius greitintuvus, kuriuos gamina tik du gamintojai, o konkurse panoro dalyvauti vos vienas.

Maža to, ŠMSM įstaigų vadovų nuomone, Susisiekimo ministerijos (SM) auditas pažeidė Vidaus audito įstatymą, nes pagal jo reikalavimus su auditorių išvadomis pirmiausia reikėjo supažindinti tikrinamus asmenis, sulaukti jų paaiškinimų, o tik tada skelbti rezultatus.

Tačiau tokia tvarka, matyt, netenkino R.Masiulio, nes jis ėmė viešai kalbėti apie kitos ministerijos auditą anksčiau, nei prabilo tiesioginis jos vadovas. Ne paslaptis, kad jam svarbiausia viešieji ryšiai, – visas garas nukreipiamas į švilpuką, o pats garvežys gali ir vietoje pūkšnoti.

Galima prisiminti ir R.Masiuliui atėjus vadovauti SM jam pavaldaus Registrų centro audito istoriją. Kalbėta, kad dėl nusikalstamų schemų valstybė galėjo netekti net 200 mln. eurų, nors tokia milžiniška suma atrodė sunkiai įtikinama. Atleisti vadovai, pakeista įstaigos struktūra, bet neva praganytų milijonų dabar jau niekas neprisimena.

Kyla klausimų ir kodėl vidaus auditą R.Masiulis, laikinai ėjęs vadovo pareigas, užsakė ne ŠMSM, o savo ministerijos auditoriams.

Remaintis tokia logika audituoti, kodėl SM prastai sekasi vykdyti žvyrkelių asfaltavimo programą, turėtų švietimo sistemos auditoriai.

Po A.Vaitkaus atleidimo supratęs, kad valstiečiai bent iki prezidento rinkimų nesiryš jo pašalinti iš ministrų, R.Masiulis galbūt ir tyčia provokuoja valdančiuosius. Premjeras S.Skvernelis ryžosi tik atsargiai priminti R.Masiuliui, kad ne jis, o A.Monkevičius atsako už ŠMSM, ir patarė ministrams kalbėti apie savo ministerijas.

Vis dėlto Vyriausybės vadovas pripažino, kad ŠMSM auditas davė naudos, nors sakė, jog spręsdama buvusių valdžių paliktas problemas jį pradėjo ankstesnė ministrė J.Petrauskienė, tik nespėjo baigti. Dar pridūrė, kad A.Monkevičius daug trūkumų jau pašalinęs arba dabar jų imasi. Taigi leido suprasti, kad R.Masiulis priskiria sau svetimus nuopelnus.

Tuo metu sukrutęs A.Monkevičius paskelbė, kad netrukus pateiks konkretų ŠMSM pavaldžių įstaigų pertvarkos planą, dalis jų bus likviduota, o viešieji pirkimai bus centralizuoti.

Bet kartu jis pareiškė, jog neįmanoma iš pertvarkos tiek sutaupyti, kad šiomis lėšomis būtų galima padidinti mokytojams algas.

Ir vadovų galvų ministras kapoti nesirengia, nors ir žada spręsti, ar visi tinka toliau eiti pareigas.

Šiaip taip nugesinęs švietimo sistemoje susisiekimo ministro kurstomą gaisrą A.Monkevičius atsikvėpti nespėjo – gavo naują niuksą Vyriausybei svarstant ŠMSM parengtą šių metų valstybės studijų finansavimo planą.

Premjeras pasipiktino, kad pedagogai bus rengiami ne trijose, kaip numatyta, bet penkiose aukštosiose mokyklose, o ekonomikos ir inovacijų ministras V.Sinkevičius sukritikavo ŠMSM ketinimus sumažinti valstybės finansuojamų tiksliųjų mokslų studijų skaičių.

Iš pradžių Vyriausybės nepatvirtintas planas buvo atnaujintas ir šią savaitę jau palaimintas. Valstybės finansuojamų tiksliųjų mokslų studijų vietų skaičius padidintas, nors pernai realiai įstojo trečdaliu mažiau studentų, nei planuota, ir į tai ŠMSM atsižvelgė šių metų plane.

Dabar nuspręsta, kad valstybė galėtų finansuoti ir visus tiksliuosius mokslus pasirinkusius studentus. Taip jaunuoliai bus skatinami rinktis Lietuvai reikalingas specialybes.

Bet A.Monkevičius apgynė planą pedagogus rengti penkiose vietose. Mat, pasirodo, patvirtinti trys pedagogikos centrai turi teisę sudaryti sutartis su kitomis aukštosiomis mokyklomis ir perleisti jiems kai kurių specialybių mokytojų rengimą, kol patys neturi tam reikiamų sąlygų.

Regis, patriukšmavus dėl nevykdomų planų vėl tenka sugrįžti prie tikrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.