Nukarūnavo reitingų karalių: Ingrida Šimonytė aplenkė Gitaną Nausėdą

Kai kuriems kandidatams į prezidentus Velykos gali būti ne itin ramios – iki šalies vadovo rinkimų pirmojo turo liko tik trys savaitės, o reitingai džiugina toli gražu ne visus. Tai rodo naujausios „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

 Naujausi reitingai parodo, kad prezidentinė kova bus labai arši. <br> T.Bauro ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
 Naujausi reitingai parodo, kad prezidentinė kova bus labai arši. <br> T.Bauro ir D.Umbraso nuotr. koliažas. 
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento rinkimai rengiami gegužės 12 dieną. <br>T.Bauro nuotr.
Prezidento rinkimai rengiami gegužės 12 dieną. <br>T.Bauro nuotr.
Prezidento rinkimai rengiami gegužės 12 dieną. <br>D.Umbraso nuotr.
Prezidento rinkimai rengiami gegužės 12 dieną. <br>D.Umbraso nuotr.
Ingrida Šimonytė aplenkė ilgalaikį reitingų lyderį Gitaną Nausėdą. <br>D.Umbraso nuotr.
Ingrida Šimonytė aplenkė ilgalaikį reitingų lyderį Gitaną Nausėdą. <br>D.Umbraso nuotr.
S.Skvernelio palaikymas svyruoja. <br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelio palaikymas svyruoja. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-04-20 05:49, atnaujinta 2019-04-20 19:27

Kuo arčiau rinkimai, tuo ryškesnis atotrūkis tarp pirmaujančių ir atsiliekančių kandidatų. Šiokių tokių pasikeitimų yra lyderių gretose. Ilgai pirmavusį ekonomistą Gitaną Nausėdą puse žingsnio ėmė lenkti konservatorių kandidatė Seimo narė Ingrida Šimonytė, nors pastarąjį mėnesį, galima sakyti, ji stovėjo vietoje.

Balandžio 4-13 dienomis „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai rodo, kad už I.Šimonytę balsuotų 22,3 proc. piliečių, o už G.Nausėdą – 21,9 procento.

Žinoma, šis skirtumas yra galimos paklaidos ribose, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į gyventojų simpatijų abiem lyderiams tendencijas.

I.Šimonytės reitingas per pastaruosius tris mėnesius labai pamažu, bet augo: vasario mėnesį ji turėjo 20 proc., kovą – 22 proc., o dabar – 22,3 proc. gerbėjų.

Tuo metu G.Nausėdos populiarumas per tą patį laiką smuko – atitinkamai 27,3, 23,5 ir 21,9 proc. Gal ekonomistui vėl šauti į priekį padės užvakar viešai pareikšta kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus parama? Kai kurie politologai svarstė, jog toks autoritetingo buvusio šalies vadovo žodis ekonomisto reitingams tikrai ne pro šalį.

Kad ir kaip būtų, kol kas labai tikėtina, kad į antrąjį rinkimų turą gali prasimušti būtent šie du kandidatai.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad toks I.Šimonytės pasiekimas reitingų lentelėse yra užfiksuotas pirmą kartą.

„Pirmą kartą ji yra formaliai pirma. Nors jie su G.Nausėda yra lygūs, tik skirtumas, kad I.Šimonytės reitinge yra tam tikras augimas, jau trečią mėnesį. O G.Nausėdos yra sumažėjimas, jau ir praeitą mėnesį buvo sumažėjimas. Nėra čia kokie kritimai ar nelaimės“, – situaciją vertino V.Gaidys.

Jis lrytas.lt sake, kad I.Šimonytės elektoratas yra labiau apsisprendęs, o G.Nausėdos – labiau pasyvus. Bet ir čia yra atskiras aspektas.

„G.Nausėdos elektoratas yra platesnis“, – sake „Vilmorus“ direktorius.

S.Skvernelio populiarumas svyruoja

Apie dvikovą antrame ture tarp šių kandidatų kalbama, mat trečioje vietoje jau senokai įsitvirtinusio Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato premjero Sauliaus Skvernelio populiarumas svyruoja.

Vasarį už jį būtų balsavę 16 proc., kovą – 18,4 proc., o balandį – 16,7 proc. gyventojų. Jeigu toks atoslūgių ir pakilimų ritmas išsilaikys, neatmestina, kad gegužės 12-ąją, rinkimų dieną, vėl didesnė dalis piliečių atsigręš į Vyriausybės vadovą.

Komentuodamas svyruojantį S.Skvernelio reitingą, V.Gaidys teigė, kad apie didelį kritimą kalbėti negalima, bet jis „tikrai neauga“.

„Praeitą mėnesį buvo galima įžiūrėti tam tikrą pakilimą, gal dėl to, kad jis apsisprendė kandidatuoti. O dabar rezultatas kaip užpraeitą mėnesį. Bet skirtumas tarp kandidatų nėra toks didelis kaip Ukrainoje, kai keliais kartais skiriasi reitingai. I.Šimonytės reitingas – 22 proc., S.Skvernelio – 17 proc., tai dar pavejami dalykai“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

Įspūdingas V.Andriukaičio pasirodymas

Pastaruosius tris mėnesius nuosekliai didėjo socialdemokratų kandidato eurokomisaro Vytenio Andriukaičio gerbėjų būrys – atitinkamai 2,8, 4,7 ir 7,9 procento. Vis dėlto gana vėlai rinkimų kampaniją pradėjusiam šiam patyrusiam politikui gali nepavykti pasivyti vadinamojoje pirmojoje lygoje besirungiančių kandidatų.

O V.Gaidžio teigimu, V.Andriukaičio rezultatas bus naudinga artėjantiems rinkimams.

„Nuo praeitų metų lapkričio jo reitingas kyla, jau penktą mėnesį iš eilės. Pastaruoju metu net dvigubėja. Matyt, jis toliau augtų, bet nelabai ir yra laiko. Bet objektyviai, vieną darbą jis jau padarė – atstovauja socialdemokratų partija, kuri buvo krizėje, organizacinėje, ideologinėje, visokioje. Jis primena, kad tokia partija yra. Jis padarė didžiulį darbą prieš Seimo rinkimus“, – V.Andriukaičio rezultatus vertino „Vilmorus“ direktorius.

„Vilmorus“ respondentams šįsyk vėl pateikė ir papildomą klausimą: už ką jie dar galėtų balsuoti, jeigu nebūtų jų pasirinkto kandidato. Kaip geriausią antrąjį variantą daugelis rinkėjų pasirinko G.Nausėdą (18,5 proc.), I.Šimonytę (12,8), S.Skvernelį (7,9), A.Juozaitį (6,1) ir V.Andriukaitį (6).

Kitaip sakant, jei G.Nausėda patektų į antrąjį rinkimų turą, tikėtina, jog jis gali surinkti daugiausia iškritusių kandidatų rėmėjų balsų.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.