Staiga kunigaikščio svajas sutrikdė plaktuko kaukšėjimas...

Kaunijos kunigaikščio Visvaldo antrosios kadencijos šventė praėjo, iš šalies žvelgiant, neįtikėtinai ramiai.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 8:03 PM, atnaujinta Apr 20, 2019, 8:05 PM

Kaip pasakytų kaimynai lenkai, susirinko „nedidelė, bet maloni kompanija: ponas rotmistras, ponas vachmistras, trys rugilės ir...“

Žinoma, čia tik toks vaizdingas pasakymas. Tikrovė kiek kitokia. Jokio rotmistro anei vachmistro nebuvo, kunigaikštis Visvaldas bent jau nesugalvojo skirti tokių titulų net ir labiausiai nusipelniusiems „Vieningo Kauno“ kariams.

Na, gal skirs tokius ar kitokius garbingus karinius laipsnius ateityje, nes dabar jau galės daryti ką tik įsigeidęs.

Ir Rugilė, tarybos narė tokiu vardu, buvo tik viena. Kodėl ji reikalinga ir kaip pateko į Visvaldo komandą, niekas dorai nežinojo, o jis pats nieko ir neaiškino, nes valdovas neprivalo aiškintis.

Šios kunigaikščiui Visvaldui dabar – jau per akis. Trisdešimt trys „Vieningo Kauno“ kariai! Trisdešimt trys – magiškas skaičius, buvęs lemtingas tokiam keistuoliui iš Galilėjos, kuris jau daugiau kaip du tūkstančius metų užsispyręs nenori amžino poilsio atsigulti. Kasmet vis prisikelia. Gal toks skaitmeninis sutapimas – geras ženklas Kaunijai ir jos valdovui bei pavaldiniams?

Tiesa, į tarybą prasmuko ir saujelė nedraugų – aštuoni konservatoriai. Dėl įvairovės jie vadinsis opozicija ir ką nors demaskuos, tik jų niekas neklausys. Taip, ponia Edita protinga ir kovinga, bet per daug kultūringa.

Kita vertus, jei ir būtų tik kovinga, ar aštuoni uodai – ne, nemaliariniai – gali ką nors padaryti drambliui?

Blogiausiu atveju pulti į pagalbą tėvui buvo pasirengę į tarybą išrinkti jo sūnūs ąžuolai Dainius ir Šarūnas. Vienas jautrus ir širdingas, kitas gudrus ir klastingas – tobulas derinys!

Klausydamasis nuobodžių sveikinimo kalbų kunigaikštis Visvaldas čiupinėjo jam ant kaklo užkabintą valdžią simbolizuojantį „lenciūgą“ ir galvojo, kad neblogai būtų inauguraciją linksmiau atšvęsti, neoficialioje aplinkoje.

„Medžiotojų užeigoje“, pavyzdžiui. Arba prie namų Vičiūnuose: kiemas didelis, vietos visiems užtektų. Loreta šašlykų iškeptų, po to – po burnelę trauktinės.

Et, betgi A.Veryga neleis, o jis iš tos pačios chebros kaip ir S.Skvernelis, kurį jis, Visvaldas, visos Lietuvos karaliaus rinkimuose remti ketina.

Visvaldą kartais erzino tai, kad jis nuolat įpareigotas ką nors remti. O jo niekas nerėmė, jis puikiausiai eidavo pats. Tais atvejais, kai nesėdėjo prie „Ferrari“ arba „Porsche“ vairo.

Ir šiaip jau Visvaldui norėjosi paremti kokį nors didingesnį projektą, kad Kauno vardas nuskambėtų pasaulyje. Pavyzdžiui, „Vičiūnų grupės“ lėšomis atstatyti per gaisrą sugriuvusią Dievo Motinos katedros Paryžiuje bokšto smailę. Ir ant to bokšto būtų parašyta, kad jį atstatė Kauno įmonė, ir užkabintas stendas su krabų lazdelių reklama. Aišku, lietuvių ir prancūzų kalbomis.

O jeigu katedros nepavyks atstatyti, gal su „Vičiūnų grupe“ susijusiai įmonei bus leista nugriauti apdegusią bažnyčią? Griauti pastatus vaiduoklius Visvaldas ranką jau išmiklinęs. Kaune apie tris dešimtmečius stovėjusį viešbutį nugriovė, o ta prancūzų katedra nuo viduramžių stūkso, turėtų būti sutrūnijęs ir jį turėtų būti lengva nugriauti.

Bet, kaip sakė Ostapo Benderio iš „Dvylikos kėdžių“ mėgstamas cituoti prancūzų rašytojas Guy de Maupassant’as, „eikime arčiau kūno“.

Visvaldas žiūrėjo į ant sienos pakabintą maketą, kuriame buvo pavaizduoti Kaunijoje numatytų pastatyti didingų statinių projektai. Vieni nudažyti žalia, kiti – raudona spalva. Taip gražiau, nors pats Visvaldas aiškino, kad žalia spalva reiškia, jog statybos vyksta pagal grafiką, o raudona – kad atsilieka. Ir tegul taip visi galvoja, statybininkai greičiau dirbs.

Taigi ateities projektai. M.K.Čiurlionio koncertų rūmai. Žemesnio lygio kolektyvams nei Londono Karališkasis simfoninis orkestras čia nebus leista pasirodyti. Na, išimties tvarka dar Džordanai Butkutei bus suteikta galimybė padainuoti, jei labai užsispirs.

„Mokslo sala“. Čia bus atskleista visatos juodosios skylės paslaptis. Kokia, po galais, gali būti paslaptis skylėje? Mokslininkai tegul ir išaiškina.

Ledo arenoje, aišku, tik aukščiausiosios lygos ledo ritulio komandos žais ir šoks dailiausios ledo balerinos.

Bet labiausiai Visvaldą jaudino restauruojamo S.Dariaus ir S.Girėno stadiono ateitis. Stadionas bus įrengtas pagal aukščiausius FIFA standartus. Nuo šiol Kaune viskas bus aukščiausios kokybės.

O kur po 2020-ųjų vyks Europos futbolo čempionatas, niekam nekils abejonių. Aišku, kad Kaune. Vėliau – ir pasaulio futbolo čempionatas.

Kalbama, kad amerikiečiai netrukus ketina skristi į Marsą. Jei ten aptiks gyvybę, galima pasvajoti ir apie tarpplanetinį futbolo čempionatą. Aišku, Kaune. O po kelių šimtmečių galbūt mūsų, kauniečių, ainiai stebės S.Dariaus ir S.Girėno stadione vyksiančias rungtynes tarp kentaurų iš Šaulio žvaigždyno ir moliuskų iš Vandenio žvaigždyno...

Staiga kunigaikščio svajas sutrikdė plaktuko kaukšėjimas. Tai statybininkai klojo naujas plyteles Laisvės alėjoje, po savivaldybės langais.

Visvaldas suprato, kad atėjo eilė atsakomajai kalbai. Trinktelėjęs kumščiu į stalą jis prabilo: „Daugelis mano, kad Kauną ištiko stebuklas, prasidėjo sėkmės istorija. Bet tai, kas vyko iki šiol, buvo tik kukli įžanga. Tikroji sėkmės istorija prasideda dabar!“

Po šių žodžių kai kuriems tarybos nariams bei savivaldybės tarnautojams staiga galėjo atsirasti poreikis užsukti į tualetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.