LRT debatų studiją palikęs A. Juozaitis: „Žmonėms metus rodyk beždžionę, už ją ir balsuos“

Devyni kandidatai į prezidentus ketvirtadienio vakarą susitiko dar vienoje akistatoje – Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) rengiamuose debatuose.

Arvydas Juozaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Juozaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatai į prezidentus dar kartą pasitikrino jėgas debatuose. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 9:24 PM, atnaujinta Apr 29, 2019, 8:14 AM

Dėl prezidento posto varžosi Vytenis Povilas Andriukaitis, Arvydas Juozaitis, Valentinas Mazuronis, Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Valdemaras Tomaševskis. Šiuos debatus vedė LRT žurnalistė Nemira Pumprickaitė. 

Šio vakaro debatų tema – teisingumas, kova su korupcija ir politine korupcija.

Ką daryti, jog žmonės pajaustų, kad gyvena teisinėje valstybėje

N.Puteikis: „Pradėčiau nuo įtakingiausios politikų ir verslininko grupės – teisėjai, teisėsaugininkai, iš dalies prokurorai. Bet didžiausią žalą Lietuvos istorijoje daro teisėjų klanas. V.Landsbergis yra pavadinęs juos teisėjų partija. Lyginant Lietuvos ir Latvijos teisėjų bendruomenės krizės akivaizdoje. Kada vyriausybės šių šalių teikė pasiūlymus sumažinti pensijas ir kitas išmokas, abiejų šalių Konstituciniai teismai sureagavo, bet sprendimai – priešingi. Latvijoje sprendimai buvo sustabdyti, pas mus – priešingai“.

V.Tomaševskis: „Visuomenė teismų sistema nepatiki, reikia daryti skubius sprendimus. Pirmas – daugiau viešumo, dar 2009 metais pasiūliau, kad būtų įdiegta tarėjų institucija. Antras momentas – teisėjai turi būti apsaugoti nuo šantažo, poveikio“.

A.Juozaitis: „Aš norėčiau paklausti gerbiamos Nemiros, ar ji nesijaučia dirbanti labiausiai korupcinėje politinės sistemos dalyje, korupcijos židinyje. Korupcija yra gadinimas ar papirkimas. Lygiai metus yra gadinama Lietuvos visuomenė, nes pasirinkti kandidatai, pradžioje vienas, tada du, dabar ir V.Andriukaitis prijungtas. Čia yra tiesiog korupcijos židinys, jūs LRT. Jūs jau išrinkę kandidatus, korupcijos židinys yra čia, LRT“.

I.Šimonytė: „Teisingumas nėra kažkokia kiekiškai išmatuojama kategorija, tai yra jausmas. Jie susiformuoja įvairiais būdais. Nebūtinai teismuose susiformuoja tai, mažai žmonių naudojasi teismais Pirmiausia, aš sakau ir sakysiu, teisingumas prasideda nuo statybos leidimo ir mokesčių deklaracijos“.

M.Puidokas: „Džiaugiuosi, kad debatus veda ilgametę patirtį turinti žurnalistė, skirtingai, nei praeituose. Ar nematome, kad teismų karuselės drasko gyvenimusi, yra lygus ir lygesni. Aš vienintelis iš kandidatų siūlau neprikaromo ombudsmeno instituciją, į kurią galėtų kreiptis kiekvienas iš mūsų. Ir jis galėtų ištirti, ar teisėjas atliko tinkamai darbą. O jei ne – prarastų licenciją. Esu tvirtai įsitikinęs po vieno, antro, trečio teisėjo licencijos praradimo, korupcija teismuose išnyktų kaip dūmas“.

V.P.Andriukaitis savo laiką atsakyti į klausimą išnaudojo sveikindamas ir dėkodamas ugniagesiams, kurie šiandien išgelbėjo kelių žmonių gyvybes nuo gaisro Šalčinininkų rajone.

G.Nausėda: „Krizės aplinkybėmis pasireiškia labiausiai visuomenės solidarumas. Politikai tikrai neprisidėdavo prie krizės įveikimo savo sąskaita. (...) Reikia atlyginimų aiškios skaidrios sistemos, indeksavimo bazinės pareiginės algos dydžio ir visi dalykai būtų sprendžiami pagal vien bendrą vardiklį“.

V.Mazuronis: „Mūsų valstybėje nėra to teisingumo, kurio tikisi žmonės, bet teisėjų klanų epitetais, nesimėtyčiau. Ką daryti? Prezidentui pačiam nereikia kištis į teisėsaugos darbą“.

S.Skvernelis: „Matyt reikia atskirti socialinį teisingumą ir teisinį teisingumą, kurio apsigendame kiekvienas, kokias pozicijas beužimtume. Norint, kad teisinė sistema veiktų teisingai, reikia ja tikėti. Ji turi būti atvira, morali, atsikaitant visuomenei ir nepriklausoma, kad nebūtų galima apdaryti įtakos nei vienam sprendimui“.

Paliko studiją

Debatai nepasiėjo be kuriozų. Po trečiojo klausimo studiją paliko filosofas A.Juozaitis. 

„Atleiskite, aš pasakysiu paskutinę kalbą šituose debatuose ir pabaigsiu. Taip, išeisiu. Kadangi visiškai nelygios sąlygos, baigsis šitie debatai, vėl bus 8 balsai I.Šimonytei, G.Nausėdai, mums bus po nulį. Ir tai yra beveik jau metai, kaip tai daroma. Žmonėms metus rodyk beždžionę, už ją ir balsuos. Klausimas yra toks, mes vieną dieną, vieną valandą su G.Nausėda paskelbėm, kad kandidatuosime, jį LRT rodė dvigubai daugiau, kaip tautinę šventę, su pasibučiavimais, su viskuo“, – sakė A.Juozaitis.

„Kadangi gėdos nėra, jūs dabar korupcijos klausimą keliate, tai nėra tik papirkimas, bet ir gadinimas, jūs gadinate žmonių nuotaiką. Man trūko kantrybė, kai LRT paleido klipą su 4 baisiomis klaidomis. O dabar žmoną puola, ją ginsiu iki paskutinių. Palaukit, aš baigsiu, aš išeisiu, nes nėra prasmės“, – sakė A.Juozaitis.

Kartu su juo išėjo ir visa jo palaikymo komanda, jis buvo palydėtas plojimais. 

Civilinį turto konfiskavimas, kai negali įrodyti turto kilmės

I.Šimonytė: „ Mes pradedam slydinėti ties trapia riba. Tam įstatymo projektui per pateikimą nepritariau, pakanka pamatyti teisės departamento pastabų sąrašą. Toks klausimas gali būti svarstomas, bet neturi būti kažkokių neaiškų ir miglotų aplinkybių, kai įstatymo taikymas gali pavirsti dar viena porcija dvigubų standartų“.

M.Puidokas: „Korumpuoti politiniai klanai labai bijo tokio įstatymo, toks įstatymas buvo būtinas jau labai seniai. Matome situaciją valstybėje, kad kai kurios politinės jėgos, įteisino Lietuvoje skraidančius sklypus, nekilnojamas turtas tapo kilnojamu“.

V.Andriukaitis: „Tai yra kopija tų pasiūlymų, kurie Seimui buvo teikti dar 1996 metais. Tam reikia visuotinių turto deklaravimą, privačių ir viešų interesų deklaravimą ir visus registrus, kurie leidžia stebėti. Tai galima, bet reikia bazės, kad ji atitikti reikalavimus“.

G.Nausėda: „Manau, kad tokiam institutui subrendo laikas, deja negalima Lietuvoje pasigirti, kad tokių nuosavybės atvejų buvo daug. Buvo pasibaisėtinai mažai tokių atvejų. Šitame įstatymo projekte yra minusų, kuriuos reikėtų taisyti, bet tai yra kelias į teisingą pusę. O dar vienas dalykas, noriu pritarti V.Andriukačiui, reikalingas visuotinis turto deklaravimas“.

V.Mazuronis: „Neabejotinai taip, manau, kad kiekvienas turi pagrįsti iš ko jis gyvena“.

S.Skvernelis: „Korupcijos nusikaltimų turi tiesiog neapsimokėti daryti“.

N.Puteikis: :“Leiskite pasipiktinti, kas čia per LRT ir valstiečių tandemas, jus imate geriausius valstiečių pasiūlymus, ir man tenka girti. Aš priverstas vėl pagirsti valstiečius už šią iniciatyvą. (...) Net G.Nausėda pritaria. Aš su G.Nausėda, mes giriame valstiečių frakciją, ir aš dabar gailiuosi, kad išėjau iš valstiečių frakcijos“.

V.Tomaševkis: „Korupcijos turto konfiskavimas, mano programoje buvo dar 2009 metais. Bet nieko nebuvo apdaryta. Teisingai čia pastebėjo M.Puidokas, kad ta partija, kurie pridarė tiek blogų dalykų Lietuvai, jie negali kovoti su korupcija. Ką mes kalbame apie nepotizmą savivaldybėse, jei partijos yra perduodamos anūkams“.

Viešieji pirkimai valdžios sektoriuje – kaip išspręsti problemas?

V.Andriukaitis: „Viešųjų pirkimų konkursai turi būti skaidrūs, aiškūs, suprantami ir su iš anksto paskelbtais kriterijais. Turi būti viešai skelbiami visi pretendentai ir organizavimas viešas ir skaidrus. (...) Kai kurie pirkimai turėtų būti organizuojami centralizuojant“.

G.Nausėda: „Centralizacija yra be abejo yra vienas iš tų kelių, jis svarbus, ne tik dėl informacinės sistemos valdymo ir analizavimo. Bet ir derybinės jėgos požiūriu ta nepaprastai svarbu“.

V.Mazuronis: „Reikia keisti ir peržiūrėti teisinę bazę, ji yra labai sudėtinga, velnias galvą nusilaužtų. Antras dalykas, mes turime stiprinti viešųjų pirkimų tarnybą, ji neturi nei galimybių, nei resursų, pradėti užkirtinėti kelią.“

S.Skvernelis: „Gaila kad ne visos institucijos nori įsijungti į per centrinę perkančią organizaciją. Ir viešųjų pirkimų įstatymo pataisas. Tos, kurios buvo susikompromitavusios, nesąžiningi pirkimai, nebegalėtų vykdyti savo veiklos, net ir kitų pavadinimų.“

N.Puteikis: „Kiek mes begriežtiname, vis tiek valstybės tarnautojų armiją sugeba surašyti sąlygas tam pirkėjui, faktas, kad taip yra“.

V.Tomaševskis: „Pas mus nebuvo nei vieno korupcijos skandalas, nėra skolų. Svarbiausias yra žmogiškasis faktorius, jei žmonės bus sąžiningi, problemos nebus“.

I.Šimonytė: „Vidaus sandoriai, kurie dar yra įstatymų leidžiami, nors siūloma tokių sandorių atsisakyti ir turėti konkurencingas procedūras ir leisti pirkti, o ne pavesti. Labai svarbi ir kompetencija, kartais įsiūlo technines sąlygas, kai nežino“.

M.Puidokas: „Noriu pasidžiaugti, kad premjeras pripažįsta, kad auksiniai šauktai yra ta situacija, kai yra blogai. Aš nežinau, kodėl Lietuvoje vis dar bandoma išradinėti dviratį, bet reikia imti kitų šalių pavyzdžius. Mes negalime turėti tokio sudėtingo įstatymo, jis turi būti paprastas, kad nebūtų sąlygų apeiti“.

Dekriminalizuotas kanapių laikymas

S.Skvernelis: „Esu kategoriškai prieš, niekada nepritarsiu, kad ir kokioje pozicijoje bebūčiau, nepritariau už narkotikų legalizavimo Lietuvoje. Bagiais nekaltai, baigiasi liūdnai, žmonės įtraukiami į liūną“.

N.Puteikis: „Aš irgi prieš legalizavimą, jei pradėtume nuo JAV, kur ritasi banga legalizavosi, pirmą dieną kanapės. (...) Aš už tai, kad baust“.

V.Tomaševksis: „Esu prieš, tai viena didžiausių blogybių pasaulyje. Mes ne tik turime kalbėti apie kanapes, bet laimėti kovą prieš narkotikų platintojus. Tą įmanoma padaryti, reikia tik ryžtingesnių sprendimų“.

I.Šimonytė: „Kadangi jau esu balsavusi, balsavausi už, tai matyt, kad pritariu. Čia kolegos kalbėdami sąmoningai naudoja žodį legalizavimas, nors mes kalbame ne apie tai. Mes kalbame apie baudas. Nereikėtų to painioti, atrodo, kad kažkas čia ruošiasi legalizuoti lengvus narkotikus. Nieko panašaus klausimas, ar tikrai, jauno žmogaus padaryta kvailystė yra pakankama priežastis pritaikyti baudžiamąją atsakomybę“.

M.Puidokas: „Manau, kad I.Šimonytė šiek tiek klaidina visuomenę. Aš esu matęs, kokią žalą atnešą narkotikai. Tokius jaunus žmones, nuvesti į ligonines, kur gyli sunkiai sergantys narkomanai, kada jie niekada nenorėtų vartoti“.

V.Andriukaitis: „Man tenka susidurti su šia problema, matyti, kaip ES sprendžiama. I.Šimonytė teisi, kalbėdama apie atvejus, kai jaunuolius galima išgelbėti ir suteikiama pagalba jiems. Kai tik lengvi apsinuodijimai“.

G.Nausėda: „Aš esu prieš, kategoriškai. Kadangi žinome, koks tai yra blogis, kokio įtakingos jėgos stovi už tų dekriminalizuoti. Nes manau, kad vėliau sektų ir noras legalizuoti. Aš esu už tai, kad šitas dalykas būtų griežtai teisiškai reglamentuotas“.

V.Mazuronis: „Neabejotinai, mes esame prieš narkotikus, jų paplitimą ir kitus dalykus. Jeigu tai yra narkotikų platinimas, sodinkime, nėra apie ką kalbėti. Bet kiekvienas nusižengimas turi būti žengiamas adekvačiai“.

Nebuvo patenkinti debatų vedėju

Praėjusią savaitę prezidento posto siekiantis M,Puidokas pareiškė, kad nebenori, kad LRT debatus ir toliau vestų žurnalistas E.Jakilaitis. Kandidatas tokį pageidavimą išreiškė po to, kai pirmųjų debatų metu V.Mazuronis suabejojo, ar tik S.Skvernelis neturi iš anksto paruoštų atsakymų į klausimus. E.Jakilaitis bet kokias kalbas apie tokią galimybę neigė.

Pasikeitė lyderis

Praėjusį šeštadienį „Lietuvos ryto“ užsakymu atliktuose „Vilmorus“ kandidatų į prezidentus reitinguose įvyko pasikeitimu. Ilgalaikį reitingų lentelės lyderį Gitaną Nausėdą iš pirmosios pozicijos išstūmė Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis liko trečias. Savo reitingą per mėnesį praktiškai padvigubinęs Vytenis Povilas Andriukaitis liko trečias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.