Iš partijos pirmininko posto metamas Naglis Puteikis atkirto: „Būsiu diktatorius“

Kaip įtikinti kitus, kai netiki net savi – regis, su tokia situacija susiduria į prezidento postą taikantis Naglis Puteikis.

Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>D.Umbraso nuotr.
Naglis Puteikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Naglis Puteikis.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 6:50 PM, atnaujinta Apr 25, 2019, 10:48 PM

Jo paties vadovaujamos Lietuvos centro partijos valdyba sustabdė N.Puteikio narystę partijoje.

Centro partijos pirmininkas bendražygių apkaltinamas nesiskaitymu, įžeidinėjimais ir dokumentų klastojimu.

Žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės ir N.Puteikio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Jūsų partija yra įsteigta 2003 m., o nuo 2005 m. pavadinta Lietuvos centro partija. Vienas iš šios partijos įkūrėjų, ideologinis partijos tėvas yra Romualdas Ozolas. Jo vaidmuo ir atminimas ne paskutinėje vietoje ir dabar ši partija pavirto purvo pilstymo duobe. Nėra labai smagu ir skanu, pone Puteiki? Aišku, ne be jūsų indėlio taip nutiko.

– R.Ozolui taip pat teko išgyventi absoliučiai tą patį procesą, kokį dabar išgyvena Lietuvos centro partija. Jį išdavė absoliuti dauguma partijos narių, jie išėjo iš tos partijos, susijungė su Artūro Zuoko moderniais krikščionimis demokratais, R.Ozolas liko vienišas, su keliolika bendražygių.

– Jūs save taip dabar traktuojate?

– Ne, noriu pasakyti skirtumą tarp to, kas buvo. Tada irgi buvo vertybinių požiūrių išsiskyrimas. R.Ozolas su savo bendražygiais išpažįsta viešojo intereso gynimą, gamtos, kultūros paveldo gynimą, o kolegos, kurie išėjo, išėjo pragmatiškai siekti valdžios ir pinigų.

Tai buvo liberalių ir libertarių pažiūrų politikai. Tada R.Ozolas ir įsteigė 2003 m. Nacionalinę centro partiją, kada išdavikai išlaisvino Registrų centre pavadinimą, susigrąžino Lietuvos centro partijos vardą, bet jau nebepavyko pakilti ir partija vegetavo.

Tada mane pakvietė į partiją, aš tapau pirmininku, partijos reitingus pradėjom kelti ir štai kartojasi ta istorija. Tik kartojasi kaip farsas.

Jeigu R.Ozolo atveju suvažiavimas priėmė sprendimą balsų dauguma palikti R.Ozolą už borto, šiuo atveju viskas yra priešingai.

3 partijos nariai nusprendė, kad reikia siekti aukštumų su turtingais verslininkais, kaip Tomu Pačėsu ar kitais kandidatais kaip Mindaugu Puidoku, ar perspektyviais Klaipėdos merais Vytautu Grubliausku ir panašiai.

3 žmonės partijoje nėra R.Ozolo istorijos pasikartojimas. Šiuo atveju jie tiesiog išsiuntė pranešimą, kad jie suspendavo mano narystę, bet ten kažkaip lyg leido dirbti pirmininku dar kažkokiu formatu ir dalyvauti rinkimuose.

– Jie su vienais verslininkais, jūs su kitais – su Antanu Guoga nusprendėte eiti obuoliauti.

– Milžiniškas skirtumas. Jeigu M.Puidoką ir jo štabo vadovę remiantis verslininkas T.Pačėsas moka žymiai mažesnius mokesčius, tai yra juos optimizuoja, negu biudžetiniai darbuotojai, jūs, policininkas ar slaugė, tai A.Guoga kaip tik moka praktiškai beveik tokius pačius kaip mano paminėtos kategorijos.

– Jūs tikrai žinote visus niuansus, susijusius su A.Guoga?

– Taip, aš grįžau iš Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdžio, kur buvo nagrinėjamas milžiniškas Vytauto Radžvilo komiteto skundas, tame tarpe kaltinimai ir dėl pinigų.

Pernai metais iš fizinių asmenų daugiausia Gyventojų pajamų mokesčio ir pinigais, ir procentais, sumokėjo būtent A.Guoga.

– O 2014 m. žinote, kas buvo?

– A.Guogą mes pakvietėm į partiją dabar, ne 2014 m. Beje, aš 2017 m. jį įkalbėjau išeiti iš liberalų frakcijos Europos Parlamente ir pereiti į liaudies frakciją, nes galvojom su juo bendradarbiauti.

Pabaigsiu A.Guogos paveikslą, apie kurį jis pats kažkodėl nesigiria. Jis yra vienas iš didžiausių mecenatų, MO muziejaus rėmėjas, visokio elektroninio inovatyvumo rėmėjas. Žmogus labdarai ir paramai skiriantis, jei žiūrėtume procentais, vėlgi turbūt būtų pirma vieta iš visų fizinių asmenų.

– Partija yra ne labdara ir ne parama.

– Mes kalbame apie vertybines nuostatas. Su kokias verslininkais bendrauja M.Puidokas ir Laura Radzevičiūtė, išdavusi Centro partiją, ir su kuo draugauja Centro partija.

– Su kuo draugauja ne Centro partija, o N.Puteikis.

– Ne, skirtingai negu tie 3 oponentai, kurie mane kaltino vienasmeniais sprendimais...

– Bet jūs nesitarėte, pone Puteiki, dėl pono Guogos atėjimo į partiją.

– Atvirkščiai. Buvo tarybos posėdžiai, du suvažiavimai. Absoliučia balsų dauguma tarybos posėdžiuose, visur buvo kvorumas. Pirmajame suvažiavime Kelmės rajone aršiausiai už A.Guogą pasisakė dabartinis mane kritikuojantis partijos narys Alvidas Šimkus.

Po to jis kažkodėl persigalvojo. Manau, persigalvojo todėl, kad gavo kvietimą į liberalų frakciją pas Vytautą Grubliauską ir pats vienas su savimi pasitaręs perėjo ten.

Aš, skirtingai negu A.Šimkus, visada tariuosi suvažiavime. Jeigu man reikia eiti į valstiečių frakciją, aš gaunu suvažiavimo sutikimą.

Jeigu kviečiam partnerius, profsąjungos pirmininką Kęstutį Juknį, „Sandraugos“ vadovą, A.Guogą – visada yra tarybos, suvažiavimo sprendimai, protokolai. Viskas yra vieša, viską galiu parodyti.

– Pone Puteiki, jūs vardinate, koks ponas Guoga yra mecenatas, bet aš galiu išvardinti labai daug dalykų, kur yra buvę tam tikrų reikalų, tarkime, dėl mokesčių. 2014 m. buvo teigiama, kad A.Guogos mokesčiams atiduotų pajamų dalis tesiekia 2,8 proc., kai paprastas gyventojas atseikėja 15 proc. algos. Po to 2018 m. buvo informacija, kad jis, kandidatuodamas į Europos Parlamentą, nuslėpė sandorį su viena bendrove. Taip pat, kad Maltoje turi verslą, valdomą abejotinos reputacijos veikėjų pagalba. Visokiausių niuansų yra, bet vienintelis klausimas dėl pono Guogos yra – ar tikrai jūs suprantate, su kuo jūs susidėjote? Ponas Guoga yra lošėjas, kaip žinia, jis bandė suskaldyti ir Liberalų sąjūdį. Tikrai nesibaiminate, kad jis vieną dieną sugalvos tapti partijos pirmininku?

– Visi žmonės keičiasi. A.Guoga 2014 m. skiriasi nuo 2015, 2016, 2017, 2018 m. A.Guogos. Visą laiką gerėja. Jei 2014 m. buvo kaip visi Lietuvos milijonieriai, taip dabar jis yra visų milijonierių siaubas, nes viską daro priešingai, kaip vakarietiškas milijonierius.

– Bet jam viskas yra projektai. Šiandien naujausia žinia – jis pasitraukė iš krepšinio klubo „Rytas“.

– O prie ko čia Centro partija?

– Ne prie ko, tiesiog jam viskas yra projektai. Ir Centro partija jam yra projektas.

– Jis yra Centro partijos partneris, kaip ir mano minėtas profsąjungų vadovas K.Juknis.

– Tik partneris su didesniais pinigais.

– Ką reiškia didesniais. K.Juknis sumokėjo 3 užstatus iš 22-jų kandidatų, A.Guoga sumokėjo 10 tūkst. už galimybę kandidatuoti.

– Kiek iš viso A.Guoga jau yra Centro partijai pinigų davęs?

– Jis sumokėjo užstatą, užstatas grįš jam. Partija iš to jokios naudos negauna.

– Ir viskas?

– Bet tai, kad A.Guoga kandidatuoja – mes manome, kad jo gaunami balsai, plius Centro partijos balsai, plius mano balsai leis mums pratęsti dotacijos gavimą.

Mes pavasarį gavome pirmą dotaciją Centro partijos istorijoje. Mes manome, kad kartu su šiais dviem partneriais – profsąjungos pirmininku K.Jukniu ir A.Guoga mes gausime žymiai daugiau gyventojų procentų balsų per šiuos rinkimus ir pasididinsime dotaciją nuo 64 tūkst. iki 90 tūkst.

Ir tapsime, skirtingai nei ankstesni laikotarpiai, rimtos politikos rimtu žaidėju, diktuojančiu savo vertybines nuostatas, iš kurių pagrindinės – viešojo intereso gynimas ir A.Guoga, kaip pavyzdys milijonieriams: lietuviški milijonieriai, nuo mokančių 2 proc. Gyventojų pajamų mokesčio, tapkite mokančiais 18 proc.

– Ar A.Guoga tik partiją remia, ar ir jus asmeniškai?

– Mes jokios paramos iš A.Guogos neprašėme. Aš asmeniškai nieko iš A.Guogos neprašiau ir man nieko nereikia.

– Kai kuriems jūsų bendražygiams kyla tokių abejonių, žvelgiant į jūsų pokyčius. Teigia, kad jūs atsinaujinęs aprangą.

– Konkurento štabo vadovei L.Radzevičiūtei užkliuvo mano akiniai, nes jos teigimu, yra modernūs ir visokie naujoviški, nes jie kažkokie mėlyni.

– Ne tik akiniai, bet ir kostiumas, batai.

– Akiniai kainavo 75 eurus. Sakykite, čia Seimo nariui, kuris ruošiasi rinkimams, yra baisūs pinigai ir be A.Guogos aš negalėčiau nusipirkti?

– Nežinau, kokiais masteliais vertinsi. Kažkam ir 10 eurų yra dideli pinigai. Klausimas, iš kur tie pinigai. Jūs iš paskolų ar iš A.Guogos atsinaujinimus darote?

– Iš paskolų, kreditinės kortelės.

– Ponas Guoga užstatą sumokėjo ir tiek, daugiau partijos ar jūsų, kaip kandidato, nerėmė?

– Ne, neremia. Jis ir jo žmona perveda įstatymo leidžiamas sumas į partijos rinkimų sąskaitą, abu pervedė po 8 tūkst. Nuo birželio 1 d. galima bus pervesti didesnę sumą.

Čia pervedė pagal 2017 m. standartus, už 2018 m. sumokėjo milijonierius didžiausią Lietuvos istorijoje Gyventojų pajamų mokestį iš visų milijonierių.

Jis turės teisę paremti rinkimų kampaniją didesne suma. Mes tuo labai džiaugiamės. Kodėl kitos partijos gali turėti savo milijonierius, kodėl kiti kandidatai į prezidentus, kaip M.Puidokas, gali turėti T.Pačėsą, o mes negalime turėti.

Mes galime turėti, mes jį turime ir pasirinkome patį vakarietiškiausią, socialiai orientuotą pavyzdį – žmogus, kuris perkėlė verslus iš užsienio čia, o ten nebūtų mokėjęs jokių mokesčių, moka čia, siutindamas Lietuvos milijonierius, ir dar moka didžiulį Gyventojų pajamų mokestį. Nuostabu.

– Siūlau paklausyti kitos pusės, kuri išreiškė norą stabdyti jūsų narystę partijoje – Alvido Šimkaus, Lietuvos centro partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko.

A.Šimkus: Mes nenorime atsikratyti N.Puteikiu, mes jį gerbiame kaip pirmininką, tačiau jo autokratiškas valdymas peržengia ribas. Mes bandysime rasti dialogą, tačiau jis nenori to dialogo, jo neieško.

Jis tik kovoja. Kai kiekvienas partijos narys parašydavo „Google groups“ savo kitokią nuomonę, jis tuoj užsipuldavo – kiek parašų surinkai, įvairiausių priežasčių, nukreipia temą į kitus klausimus, tačiau į tuos klausimus neatsako.

Pavyzdžiui, partijos nariai iškėlė klausimą: kovo 12 d. įvyko suvažiavimas. Ten nebuvo didelės dalies delegatų, skyriaus narių iš daug miestų.

Taryba paprašė – pateikite dalyvių sąrašus, protokolo išrašą. N.Puteikis dvi savaites ignoruoja, jam buvo vieši laiškai, jis užsipuolė tuos žmones – Valerijų Šabrauską, Rimą Štefane, kad jie skleidžia destrukciją, trukdo partijai dalyvauti rinkimuose, nors tai buvo tik uždaroje grupėje.

Ir į tą klausimą po šiai minutei nėra atsakęs. Stengiasi tokiu būti, nori tokiu būti, bet mes nenorėtume pasiduoti – tačiau tik diktatorius, kitaip negali pavadinti. Baisus autokratinis valdymas.

– Pone Puteiki, pasiaiškinkime dėl kovo 12 d. suvažiavimo, kuriame buvo patvirtintas Europos Parlamento sąrašas. Protokolas nėra užregistruotas Registrų centre, kas turėtų būti padaryta. Ką jūs slepiate?

– Neturėtų būti.

– Kolegos sako, kad norėtų matyti, kas dalyvavo tame suvažiavime.

– Kodėl turėtume tikėti žmogumi, kuris perėjo į liberalų frakciją, V.Grubliausko vadovaujamą. Pradėkime nuo dokumento davimo. Ponas Šimkus mėnuo kaip neatiduoda Kelmėje vykusio suvažiavimo dalyvių sąrašo.

– Apie save kalbėkite, pone Puteiki. Apie suvažiavimą, kuris vyko kovo 12 d., kuriame buvo patvirtintas sąrašas į Europos Parlamentą.

– Žmogus kaltina mane, kad aš kažkam nerodau kažkokio protokolo. Atsakau. Kaltintojas pats neteikia sekretoriatui dokumentų pirmo suvažiavimo, kuriame buvo patvirtintas pirmasis Europos Parlamento kandidatų sąrašas.

– Dar vienas faktas – iš partijos pašalinta 1000 narių.

– Tai čia A.Šimkus padarė šitą veiksmą.

– Kodėl jie pašalinti – dėl to, kad nelabai aišku, kas ten tokie įrašyti.

– Absoliuti netiesa.

– Pone Puteiki, priminsiu, jūs pats prieš savivaldos rinkimus netgi „Facebook“ agitavote žmones stoti į Centro partiją tam, kad dalyvauti savivaldos rinkimuose. Suprantu, kad jūs nesirenkate, kas pas jus ateina.

– Netiesa. Agitavau stoti ne į partiją, o ateiti kandidatais – milžiniškas skirtumas. Antras dalykas, A.Šimkus pašalino 1000 narių, kurie jam elektroniniu paštu yra atsiuntę anketas ir protokolus.

Dėl šitų jo veiksmų mes kreipsimės į Generalinę prokuratūrą, nes jo veiksmai yra absoliučiai neteisėti. Žmogus kaltina mane dokumentų nepateikimu, bet pats jų nepateikia. Jis vadovaujasi akcinių bendrovių įstatymu ir reikalauja.

– O jis sako, kad jūs vadovaujatės UAB principu šitą partiją valdydamas, kartu su savo žmona.

– Netiesa. Jis pats vienas, be savo žmonos, pasitarė pats su savimi, surašė protokolą ir įstojo į V.Grubliausko frakciją. Aš visa tai atlieku suvažiavimuose ir tarybose.

– Jeigu jūs toks sąžiningas, galėjote pateikti protokolą. Kodėl jo nepateikėte?

– Aš sąžiningas, bet neprivalėjau to protokolo registruoti Teisingumo ministerijoje. Kai jis pats buvo valdybos pirmininkas, jokių protokolų, valdybų narių pasikeitimų jokiose Teisingumo ministerijose neregistravo.

Dabar mane kažkuo kaltina. Jis tai daro tik todėl, kad nori pridengti savo machinaciją, kai prikėlė iš numirusiųjų praeitos valdybos narę L.Radzevičiūtę, atvežė ją į Klaipėdą ir apiformino protokolą, neva aš nušalintas. Bet jeigu aš nušalintas, tai ką veikiu jūsų studijoje ir rinkimuose.

– Jūs dar ne visiškai nušalintas, šeštadienį bus priimami sprendimai.

– Šeštadienį mes visus maištininkus pašalinsime iš partijos. Mes nebūsime kaip R.Ozolas ir nelauksime, kol liberalai suvalgys šitą perspektyvią partiją.

– Manote, kad ji perspektyvi?

– Be abejo. Pažiūrėkite, koks plėšymasis.

– Man atrodo, kad ji buksuojanti, dar jūs tarpusavyje riejatės.

– Skirtingai negu R.Ozolo partijos likimas, ten liko 13, o 3 tūkst. išėjo. Pas mus yra atvirkščiai. Pas mus 3 tūkst. lieka, 3 išeina. Kai pasakoju apie visokias Teisingumo ministerijas, mes viską sutvarkysime, kreipsimės į Generalinę prokuratūrą, Teisingumo ministeriją, viską atstatysim, maištininkus pašalinsim.

Tegul vienas eina pas V.Grubliauską ir legaliai dirba, kita tegul normaliai dirba M.Puidokui. Pažiūrėsim, beje, kuo baigsis M.Puidokui, toks nuostabus kadras kaip L.Radzevičiūtė.

– Pone Puteiki, iš jūsų komunikacijos susidaro įspūdis, kai jūs kandidatuojate į visus įmanomus postus...

– Ne į visus. A.Guoga pirmas. O Remigijaus Žemaitaičio niekas nenori dėl to paklausti. R.Žemaitaičio reitingai aukštesni negu mano, aš iš jo mokausi.

– Jūs kandidatuojate bent į 3 postus. Buvo Vilniaus mero, dabar Europos Parlamento, prezidento rinkimai. Kai jūsų paklausia, kodėl vienu užpakaliu norite 3 kėdes užsėsti, jūs visą laiką teisinatės tuo, kad reikia surinkti pinigų.

– Visiškai teisingai.

– Jūs naudojatės ta partija, mulkinate rinkėją.

– Jei rinkėjas mano, kad čia yra klasta, jis už mus nebalsuotų. Bet jis kažkodėl už mus balsuoja, maža to, taip gerai balsuoja, kad mes pradedame gauti dotaciją. Tikslas pasiektas. Aš nekandidatuoju į Europos Parlamentą pirmu numeriu, todėl šitą kaltinimą reiktų sušvelninti.

– Koks yra jūsų pagrindinis tikslas – ne šita partija, čia visiškai ne R.Ozolo palikimas ir likimas, o pinigai.

– Kas be manęs gina viešąjį interesą, gamtos ir kultūros paveldą iš politikų? Kartu su R.Ozolu pradėjome pirmąjį paminklosauginį sąjūdį dar iki žaliųjų judėjimo atsiradimo, iki pačio Persitvarkymo sąjūdžio ir apskritai iki Sąjūdžio.

Aš esu R.Ozolo mokinys, kartu su R.Ozolo į tuos piliakalnius važiavau, mes kartu darėme ir aš tęsiu jo darbus. Ir niekas šiame kelyje, jokie liberalai, Šimkai, Radzevičiūtės mūsų nesustabdys.

– Gal jūs aplink piliakalnius it tęsiate darbus, bet dėl kitų reikalų susidaro įspūdis, kad jums svarbiausias finansinis interesas. Prisikviesti milijonierių, dėl dotacijos suprantu.

– Be dotacijos viešojo intereso neapginsi. Lietuvos politinė santvarka yra tokia, kad uždarius juridinių asmenų rėmimą partijoms, partijos gali egzistuoti ir būti rimtos politinio lauko žaidėjos tik tokiu atveju, jeigu gauna iš valstybės dotaciją.

Aš to siekiau, partiją agitavau, visur kandidatavau, kai mes dotaciją pasiekėme, aš pradedu trauktis. Prašau, Europos Parlamente jau A.Guoga pirmas. O kas blogai pritraukti milijonierių? Jeigu jis aukoja partijos rinkimų sąskaitai pinigus, čia ką, blogai?

– Yra toks posakis: neik su velniu obuoliauti.

– Ką reiškia su velniu. Aš jau pasakiau, kad šitas velnias yra angelas, lyginant su absoliučia dauguma Lietuvos verslininkų. Blogai, kad aš nusipirkau akinius?

Aš turiu vaikščioti apšiuręs, apdriskęs, kas čia per stilius? Kas už mane balsuos, jeigu aš vaikščiosiu apdriskęs? Niekas nebalsuos. Ir šita partija negalės ginti savo vertybių, viešo intereso ir kitokių dalykų.

– Jūs pats nesitrauksite?

– Kadangi apsišaukėliška valdyba leido tęsti darbus, aš jiems už tai dėkingas. Tiesa, savo liberalumą ir geraširdiškumą baigiau, šeštadienį aš būsiu diktatorius, reikalausiu juos išmesti ir tęsim darbus jau be jų.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16 val. 30 min. ir 20 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.