Į Lietuvą sugrįžęs Indijos pilietis kirto Klaipėdos universitetui – pateikė ieškinį

Indijos pilietis Myilsamy Murugasami į Lietuvą grįžo pasiryžęs įrodyti, kad Klaipėdos universitete (KU) jo įgytas magistro diplomas – bevertis popierius.

Indijos pilietis M.Murugasami reikalauja grąžinti pinigus už mokslą Lietuvoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Indijos pilietis M.Murugasami reikalauja grąžinti pinigus už mokslą Lietuvoje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 11:51 AM

KU Socialinių mokslų fakultete verslo vadybos studijas pernai baigęs indas pažėrė priekaištų šiai aukštojo mokslo įstaigai.

Labiausiai jis esą yra nepatenkintas studijų kokybe – skundėsi, kad čia jam nebuvo sudarytos sąlygos gilinti žinias.

Užsienietis pateikė ieškinį

Klaipėdos apylinkės teismui indas pateikė civilinį ieškinį – reikalauja, kad universitetas jam grąžintų už mokslą sumokėtus pinigus – 4800 eurų.

Indijos pilietis teisme pasirodė be advokato – galbūt tikėjosi, kad kažkas jam pasamdys teisininką. Teikdamas skundą jis to netgi prašė, įspėjo, kad nori dalyvauti teismo procese.

Sužinojęs, kad jam pačiam teks ieškoti advokato, M.Murugasamy nesidžiaugė: „Advokatų paslaugos visur yra brangios, gal žinote, kas jas teikia nemokamai?“

Teisėjas Raimondas Dilys indui keliskart priminė, kad teisme proceso dalyviai kalba stovėdami.

Pažėrė įvairių priekaištų

Lietuvoje mokslo šaknį krimtęs M.Murugasami tikino, kad jaučiasi apgautas – tikėjosi, kad Klaipėdos universitete mokysis anglakalbių grupėje, o iš tikrųjų buvo vienintelis toks, todėl negalėjo diskutuoti su kitais studijų draugais, kartu mokytis.

„Man nebuvo leista laisvai pasirinkti dėstomų dalykų, kaip numatyta studijų sutartyje, – jie buvo primesti KU vadovybės be galimybės ką nors keisti“, – savo skunde nurodo indas.

Magistrantui neįtiko ir pedagogai. Jis tvirtina KU bibliotekoje negaudavęs reikiamos literatūros, ten esą buvęs tik vienas vadovėlis, kurio neleista išsinešti.

Ko reikia, įsigydavo interneto bibliotekose.

M.Murugasami nepatenkintas ir gyvenimo sąlygomis Klaipėdoje – stebėjosi, kodėl naujame universiteto bendrabutyje jam nebuvo skirtas vienvietis kambarys.

Svečias iš Indijos įžvelgė ir diskriminavimo apraiškų: „Man pasakyta, kad indai ten neapgyvendinami. Apie tai norėjau pasikalbėti su rektoriumi, bet nebuvau pas jį įleistas.“

Įvertinęs visus savo nuostolius ir kančias Klaipėdoje magistrantas pareiškė, kad dėl netinkamų studijų ir paslaugų jis esą neįgijęs žadėtų žinių ir išsilavinimo.

Griebiamasi įvairių triukų

Klaipėdos universitete mokosi apie šimtą studentų iš Indijos, Pakistano, Bangladešo, Turkijos. Iki šiol tokių pretenzijų dėl studijų kokybės niekas nereikšdavo ir diplomų neatsisakydavo.

Klaipėdos universiteto vadovybė atsiliepimuose M.Murugasami civilinį ieškinį vertina kaip demokratijos sąlygomis natūralų reiškinį ir pasirengusi kautis teisme.

„Dabar visi studentai gali reikštis savo nuomonę dėl studijų, reikalauti atlygio, jeigu nustatoma kokia nors žala“, – kalbėjo KU rektorius Artūras Razbadauskas.

Tačiau jis stebėjosi, kodėl indas anksčiau nereiškė pastabų dėl studijų kokybės.

„Tokie procesai – ne naujiena Didžiojoje Britanijoje, kur studijuoja nemažai azijiečių.

Jie griebiasi įvairiausių triukų, bylinėjasi su universitetais, kad galėtų prasitęsti vizos galiojimo laiką“, – pasakojo A.Razbadauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.