Dėl A. Juozaičio veiksmų LRT svarsto kreiptis į teismą, pats kandidatas debatuose nebedalyvaus

Po ketvirtadienio vakarą LRT televizijoje vykusių kandidatų į prezidentus debatų, kurių metų vienas iš kandidatų, filosofas Arvydas Juozaitis apkaltino LRT neobjektyvumu ir pavadino televiziją korupcijos židiniu bei net neįpusėjus laidai paliko studiją, LRT svarsto galimybę kreiptis į teismą.

Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>T.Bauro nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>T.Bauro nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-04-26 14:57, atnaujinta 2019-04-26 16:56

Anot LRT atstovų, tokiu būdu kandidatas paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir padarė žalą LRT reputacijai. Pats A.Juozaitis po tokio LRT žingsnio paskelbė, kad, kol nebus paneigta tikrovės apie jį neatitinkanti informacija, LRT rengiamuose debatuose jis nebedalyvaus.

Svarsto kreiptis į teismą

Taip pat pranešime rašoma, kad A.Juozaitis debatuose klaidinančiai teigė, esą LRT eteryje transliuotame pasakojime apie jį buvo padarytos keturios faktinės klaidos.

Anksčiau viešoje erdvėje A.Juozaitis reikalavo paneigti dvi žinias. Viena jų – teiginys, kad „(…) į Lietuvą pasikvietė Vokietijos kraštutinius dešiniuosius, pasisakančius už Krymo aneksiją“, yra tiesa, todėl negali būti paneigtas.

„Pasakojime apie A.Juozaitį buvo padaryta viena klaida. LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ kandidato portrete ištransliuota pasenusi informacija, kad jo įkurtas judėjimas „Lietuva yra čia“ visuomeninio rinkimų komiteto pavidalu bandys patekti į Europos Parlamentą (EP), kai iš tiesų anksčiau A.Juozaitis pranešė, jog „Lietuva yra čia“ traukiasi iš rinkimų į EP.

Transliacijos dieną ši klaida pastebėta ir ištaisyta. Dėl šios klaidos labai atsiprašome pono A.Juozaičio ir užtikriname, kad artimiausioje – pirmadienio – „Ryto garsų“ laidoje ištransliuosime paneigimą. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad judėjimas buvo registruotas VRK kaip visuomeninis rinkimų komitetas EP rinkimuose.

Pateikta informacija LRT eteryje neatitinka LR Baudžiamojo kodekso šmeižimo apibrėžimo, kuriuo aiškinama, kad tai informacija galinti paniekinti ar pažeminti asmenį, turint galvoje, kad A.Juozaičio judėjimas iš tiesų planavo dalyvauti EP rinkimuose“, – teigiama LRT išplatintame pranešime.

Suskaičiavo eterio laiką

Jame akcentuojamas ir A.Juozaičio pareiškimas, kad „mes vieną dieną, vieną valandą tą pačią paskelbėme su G.Nausėda, kad kandidatuosime. Rugsėjo 17 d. jį nacionalinis transliuotojas, ne privatus, rodė dvigubai ilgiau, kaip tautinę šventę, su pasibučiavimais, su viskuo“.

„Šis teiginys neatitinka tikrovės. LRT suskaičiavo, kad reportažą apie A.Juozaičio pranešimą kandidatuoti į prezidentus „Panoramoje“ rodė ne tik rugsėjo 17 d., bet ir rugsėjo 14 d. Pirmojo reportažo trukmė – 3 min. 45 sekundės, antrojo – 2 min. 33 sekundės. Suskaičiavome A.Juozaičio interviu abiejuose reportažuose trukmę – 1 min. 10 sekundžių. Tuo tarpu G.Nausėda reportaže kalbėjo – 1 min. 7 sekundes.

A.Juozaitis taip pat buvo kviestas dalyvauti „Dienos temoje“ ir rugsėjo 14 d., ir rugsėjo 17 d. kvietėme jį į „Dienos temą“, tačiau laiko atvykti jis nerado. LRT debatuose pagal su VRK suderintas taisykles visi gauna vienodai laiko“, – skelbė LRT atstovai.

Paliko studiją

Ketvirtadienį vykusių debatų metu, po trečiojo klausimo A.Juozaitis nusprendė palikti LRT studiją. 

„Atleiskite, aš pasakysiu paskutinę kalbą šituose debatuose ir pabaigsiu. Taip, išeisiu. Kadangi visiškai nelygios sąlygos, baigsis šitie debatai, vėl bus 8 balsai I.Šimonytei, G.Nausėdai, mums bus po nulį. Ir tai yra beveik jau metai, kaip tai daroma. Žmonėms metus rodyk beždžionę, už ją ir balsuos.

Klausimas yra toks, mes vieną dieną, vieną valandą su G.Nausėda paskelbėm, kad kandidatuosime, jį LRT rodė dvigubai daugiau, kaip tautinę šventę, su pasibučiavimais, su viskuo“, – sakė A.Juozaitis.

„Kadangi gėdos nėra, jūs dabar korupcijos klausimą keliate, tai nėra tik papirkimas, bet ir gadinimas, jūs gadinate žmonių nuotaiką. Man trūko kantrybė, kai LRT paleido klipą su 4 baisiomis klaidomis. O dabar žmoną puola, ją ginsiu iki paskutinių.

Palaukit, aš baigsiu, aš išeisiu, nes nėra prasmės“, – rėžė jis.

Kartu su kandidatu išėjo ir visa jo palaikymo komanda, jis buvo palydėtas plojimais.

Atsisakė dalyvauti visuose debatuose

Po LRT pareišimo dėl kreipimosi į teismą, A.Juozaitis išplatino viešą pareiškimą „Dėl visuomeninio transliuotojo (LRT) misijos rinkimuose“. Jame kandidatas dar kartą apkaltino LRT politine korupcija ir pareiškė, kad ketina nebedalyvauti LRT organizuojamuose kandidatų į prezidentus debatuose.

Naujausiame pareiškime A.Juozaitis pažymėjo, kad tol, kol LRT nepaneigs apie jį paskleistos dezinformacijos, kol nebus adekvačios LRT vadovybės reakcijos į pateiktus faktus, ir kol debatų dalyviai nebus gerbiami, jis LRT debatuose nebedalyvaus.

„Taip gyventi nebegalima. Į politiką reikia sugrąžinti sąžiningumą, kuris turi būti mūsų santykių, politikos ašis. Visais įmanomais būdais sieksiu, kad Lietuvos piliečiams būtų suteikta tikra pasirinkimo teisė, o ne melu grindžiamas pasirinkimas. Antraip mes – ne demokratinė valstybė,“ – tokiais žodžiais savo viešą pareiškimą baigė A.Juozaitis.

Palaiko A.Juozaitį

Kandidatai į prezidentus Valentinas Mazuronis, Naglis Puteikis, Valdemaras Tomaševskis naujienų agentūrai ELTA sakė taip pat stokojantys žiniasklaidos dėmesio priešrinkiminiu metu, tad palaiko A.Juozaičio išsakytą kritiką nacionaliniam transliuotojui.

Jų teigimu, vadinamosios „antrosios lygos“ kandidatams iš tiesų yra skiriama mažiau dėmesio. Tačiau kandidatai prieštaringai vertina A.Juozaičio sprendimą išeiti iš LRT debatų šiems nepasibaigus. Jų teigimu, kandidatas į prezidentus turėtų būti stipresnis ir atkaklesnis.

Anot europarlamentaro V.Mazuronio, priešrinkiminė kampanija vyksta „akivaizdžiai režisuotai, išskiriant tris kandidatus ir įvardinant juos lyderiais“. Tačiau taip pasielgdamas A.Juozaitis, V.Mazuronio teigimu, galimai suklydo.

„Jis gal žmogus jautresnis, filosofas, gal sureagavo jautriau, bet aš esmei pritariu. O veiksmams – abejoju, ar tai yra teisingiausias būdas. Juk žiūri žiūrovai, kalbi jiems. Tai yra politika. Kas kaip gali, taip ir kovoja“, – sakė A.Mazuronis kartu pridėdamas, kad mato žiniasklaidoje susidariusį ratą, kuomet rašomi straipsniai, skelbiami reitingai . Jo teigimu, „apie lygiateisiškumą sunkoka kalbėti“.

Žiniasklaidos dėmesio pasigenda ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) partijos kandidatas V.Tomaševskis. Europarlamentaro teigimu, nors partija yra parlamentinė, į laidas ar debatus atstovai yra kviečiami retai. Kartu jis teigia esą reikia imti iš jo pavyzdį ir nenustoti „kovoti su šita nelygybe“.

„Palaikau tokį žingsnį (A. Juozaičio – ELTA), šio klausimo iškėlimą. Mes jį keliame seniai. Iš kitos pusės manau, kad prezidentas, politikas turi būti kovotoju, kovoti su šita nelygybe, o ne protestuoti ir išeiti. (...) Reikia turėti ryžto, daug ištvermės, kad ta situacija keistųsi. Tai nelengva, yra daug neteisybės. Aš esu tokios politikos šalininkas, mano vadovaujama organizacija eina ta linkme“, – sakė LLRA-KŠS kandidatas.

Lietuvos centro partijos kandidatas į prezidentus N.Puteikis taip pat tikino, kad reikia turėti daugiau stiprybės. Jo teigimu, politikas turi būti atsparus smūgiams.

„Lietuvoje neteisingumas yra įtvirtintas visų politinių jėgų ir žmogus, kuris kandidatuoja į prezidentus, turi žinoti, kad tiek komercinė žiniasklaida, tiek visuomeninė žiniasklaida Lietuvoje nėra objektyvi. Kandidatas turi naudotis proga apie tai pranešti visuomenei ir likti, kautis toliau“, – sakė N.Puteikis.

Kita vertus, anot N.Puteikio, jis sutinka su A.Juozaičio teiginiais apie LRT, esą šio „pavyzdys rodo, kad visuomeninė televizija tikrai nėra objektyvi kandidato atžvilgiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?