Kovotojai prieš abortus prisiminė Klaipėdos atvejį – jei leidžiame nužudyti, kas draudžia nugirdyti

Pirmadienį Seime surengtoje konferencijoje „Už žmogaus gyvybę“ buvo diskutuojama ne tik apie orią mirtį, bet ir apie žiniasklaidoje plačiai nuskambėjusį įvykį, kai Klaipėdoje moteris pagimdė neblaivų kūdikį.

 Klaipėdoje pagimdytas neblaivus kūdikis iki šiol išlieka diskusijų objektu.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
 Klaipėdoje pagimdytas neblaivus kūdikis iki šiol išlieka diskusijų objektu.<br> lrytas.lt nuotr. koliažas. 
Klaipėdoje pagimdytas neblaivus kūdikis iki šiol išlieka diskusijų objektu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Klaipėdoje pagimdytas neblaivus kūdikis iki šiol išlieka diskusijų objektu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš nėštumo nutraukimą pasisakantis parlamentaras R.J.Dagys teigė, kad jei nedraudžiame abortų, kas uždraus vaiką girdyti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prieš nėštumo nutraukimą pasisakantis parlamentaras R.J.Dagys teigė, kad jei nedraudžiame abortų, kas uždraus vaiką girdyti. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 3:42 PM, atnaujinta Apr 30, 2019, 1:48 PM

21-ajai pasaulinei Gyvybės dienai Lietuvoje paminėti skirtoje Seimo Žmogaus teisių komiteto ir Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos konferencijoje dalyvavo Seimo nariai Rimantas Jonas Dagys, Andrius Navickas, Antanas Vinkus, Rita Tamašunienė, Asta Kubilienė.

„Kai mes kalbame apie žmogaus teises, mes kalbame daugiau apie atskirąsias teises, kažkokias laisves, bet per retai kalbame apie pamatą visų teisių – gyvybę, žmogaus orumą“, – konferenciją pradėjo vienas  renginio organizatorių, konservatorius A.Navickas.

Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos pirmininkė dr. Giedrė Žilinskienė konferencijoje sakė, kad šiuo metu sunku žmonėms tinkamai pristatyti „gyvybės kultūrą“.

„Mūsų šiandienos konferencijos tematika yra labai susieta su mirtimi, nors Gyvybės dieną minime. Bet neturime kitos išeities, kadangi mirties kultūra visais kanalais skverbiasi į mūsų gyvenimą. O svarbiausia, kad ji skverbiasi nuo žmogaus gyvybės iki jos pabaigos.

Mums, medikams, ir mums, šios organizacijos atstovams, kurie kalba, stengiasi plėtoti gyvybės kultūrą visais žmogaus vystymosi etapais nuo jos pradžios iki natūralios mirties, kyla labai daug iššūkių. Manau, kad tai yra susieta su įstatymų leidyba, visuomenės požiūriu“, – sakė ji.

„Oponentai, kurie kalba apie moters valią daryti su savo kūnu, ką nori, nepaisant to, kad jos kūne plaka nauja gyvybė, yra neteisūs ir remiasi visiškai ne tais argumentais“, – apie nėštumo nutraukimą kalbėjo G.Žilinskienė.

Ji teigė, kad yra būtina reaguoti ir į paskutinius įvykius.

„Norėčiau, kad mūsų diskusija prisidėtų ir prie paskutinių įvykių, kurie susieti su tokiais dalykais kaip nėščiosios girtumas, atvedęs vaiką į pasaulį su didžiulėmis alkoholio promilėmis, kai net nėra įsivaizduojama, kad žmogus galėtų likti gyvas po tokių rezultatų“, – sakė G.Žilinskienė.

Konservatorius R.Dagys susirinkusiems sakė, kad vis bandome ieškoti ir randame kitų žodžių apibūdinti nužudymui ar išmirimui. Seimo nario teigimu, pridengdami išmirimą kalbame apie senėjančią Europą, o žodį „nužudymas“ paslepiame po „abortais ar eutanazija“.

„Mes palengviname sau sprendimą, tada galime lengviau diskutuoti. O dabar atsiradęs žiniasklaidoje ažiotažas rodo liberalios ir kairios pasaulėžiūros silpną vietą. Jei mes laikome vaiką vaiku tik tada, kai jis išvysta pasaulį, tai apie kokį rūpestį iki vaiko gimimo mes kalbame? Kuo ten rūpintis, tai nėra vaikas, o yra kažkas, ką galima laisvu pasirinkimu pašalinti. Dėl ko čia tas pergyvenimas vyksta?“ – ironizavo jis.

„Jeigu jūs leidžiate vaiką motinai nužudyti, čia grubus žodis, bet nugirdyti...“ – kalbėjo parlamentaras.

Jis žadėjo, kad bus pradėta diskusija su įvairių komitetų atstovais apie negimusio vaiko teises.

Apie reikalingą diskusiją, kaip apsaugoti dar negimusį vaiką, prieš kelias savaites prabilo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.