Šėlionėms Vilniaus valdžia vėl taria „taip“: svarbioje Senamiesčio gatvėje – tiksinčios bombos

Pylimo gatvės gyventojų pasipiktinimą dėl triukšmo, netvarkos praėjusiais metais kėlęs renginys „Turgus 2.0“ vyks ir šiemet. Dar gražiau – savivaldybė lengva ranka suteikė leidimą toje vietoje sekmadieniais rengti stoties rajono alaus festivalius.

Pylimo gatvėje kelio ženklai jau draudžia automobilių eismą sekmadieniais.
Pylimo gatvėje kelio ženklai jau draudžia automobilių eismą sekmadieniais.
Dalindama leidimus renginiams grindinio savivaldybė remontuoti neskuba.
Dalindama leidimus renginiams grindinio savivaldybė remontuoti neskuba.
Kaip nelaimės atveju reikėtų evakuoti automobilius Pylimo gatve iš aikštelės nuo turgavietės stogo – neaišku.
Kaip nelaimės atveju reikėtų evakuoti automobilius Pylimo gatve iš aikštelės nuo turgavietės stogo – neaišku.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 9:22 PM

Uždaryta Pylimo gatvė, tranki muzika iki pat išnaktų, lankytojų minios ir daugybė kitų nepatogumų. Trumpai tariant, šios gatvės gyventojų laukia neramūs sekmadieniai.

Mat savivaldybė, nepasimokiusi iš pernykščių klaidų, festivalio „Turgus 2.0“ organizatoriams leido surengti alaus festivalį. Tiesa, kad neužsitrauktų nemalonės, renginio pavadinime „alus“ neminimas. Bet visi kiti priekaištai krafto festivalio rengėjams – nė motais.

„Stoties rajonas skelbia: gana gerti alų iš bambalio sėdint ant sofos! Šis gėrimas turi daug subtilesnę ir įdomesnę pusę“, – taip skelbimuose viešai skatinama atvykti į šį festivalį Pylimo gatvėje ir vartoti alkoholį.

Kiti už tokius žodžius jau seniai būtų nuskalpuoti už Reklamos įstatymo pažeidimą. Tik ne šio festivalio rengėjai.

Kelia pavojų visuomenei

Pačioje Pylimo gatvės pabaigoje abiejose pusėse jau išdygo sekmadieniais automobilių eismą draudžiantys kelio ženklai, nors pirmasis krafto festivalis bus surengtas tik gegužės 5-ąją.

Pastebėję naujus ženklus gyventojai sunerimo: vėl sekmadieniais jie automobiliais negalės pasiekti namų, vėl susidarys transporto spūstys.

„Praėjusiais metais dėl to išsakiau Pylimo gatvės 61-ojo namo gyventojų priekaištus festivalio „Turgus 2.0“ vienam rengėjų Dominykui Čečkauskui.

Atvažiavome iš sodo prie automobilio prisikabinę priekabą, atsivežėme baldus, bet įvažiuoti į kiemą nepavyko.

Sofą, fotelius namo turėjome nešti. O paskui žiniasklaidoje perskaičiau, kad festivalio organizatoriai esą sulaukė tik vienos pastabos dėl per arti pastatyto maisto vagonėlio“, – stebėjosi minėtame name gyvenanti Veronika Griciuk.

Sekmadieniais Pylimo gatvės kiemų nepavyks pasiekti ir atliekų vežėjams. Tačiau tai dar ne didžiausia bėda.

Jeigu, neduokdie, kiltų gaisras, Pylimo gatvės daugiabučių dėl sustatytų maisto vagonėlių, alaus prekeivių prekystalių negalėtų pasiekti ugniagesiai, greitosios pagalbos medikai.

Anot V.Griciuk, tai ne juokas: „Vienas dalykas, kai gatvėje tik stabdomas eismas, o visai kas kita, kai ji užstatoma visokiais vagonėliais.

Tuo įsitikinome jau praėjusiais metais. Nežinau, kodėl savivaldybė leidžia tokius dalykus.“

Dėl planuojamo renginio neramu ir Halės turgavietės administracijai – ji dėl pavojaus visuomenei pažeidžiant gaisrinę saugą kreipėsi net į penkias institucijas. Sekmadieniais turgus sulaukia 400–500 lankytojų, kurie noriai naudojasi 150 vietų automobilių stovėjimo aikštele, įrengta ant pastato stogo.

Prieš keletą metų buvo sudaryta automobilių evakavimo iš aikštelės schema. Joje numatyta, kad nelaimės atveju viena eismo juosta mašinos Pylimo gatve turi išvažiuoti į Geležinkelio gatvę, o kita juosta – link Bazilijonų gatvės. Jeigu pastaroji būtų užkimšta gelbėtojų technikos, kur reikėtų sprukti? Juk kita Pylimo gatvės atkarpa bus apstatyta visokiais maisto vagonėliais.

Į kitą vietą nesikraustys

Anelė prisipažino, kad Pylimo gatvėje butą tik nuomojasi, bet jai praėjusiais metais buvo pikta dėl triukšmo per sekmadieninius festivalius: „Kaip tik tuo metu reikėjo mokytis, o muzika bumbsėjo taip, kad net langai drebėjo. Šiemet jau baigiau studijas, bet nežinau, ar patiks, jei po langais būriuosis alaus gėrėjai.“

Anot Anelės, sekmadieniais nebus įmanoma langų praverti ir dėl rūkalių. O gatvėje rūkyti juk neuždrausi.

Savivaldybė gyventojų, įstaigų nė nepasivargino įspėti, kad šiemet Pylimo gatvėje vėl bus rengiami festivaliai. Nė motais valdininkams ir pasiūlymai tokius renginius organizuoti tuščiame Rūdninkų skvere, nors ši vieta tiktų ir istoriniu požiūriu – kadaise joje šurmuliavo turgus.

Renginiams galėtų tikti ir šiek tiek toliau esantis Lazdynų Pelėdos skveras, bet savivaldybė keisti vietos neketina.

Savivaldybės atstovai trumpai atsakė, kad šiemet skirs daugiau dėmesio būsimo krafto festivalio kontrolei.

Paglosčiusi šunį ima žuvį

Festivalyje „Turgus 2.0“ praėjusiais metais apsilankęs Halės turgavietės veterinarijos gydytojas Robertas Išaras pakraupo nuo pažeidimų gausos.

Tarkim, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymas dėl prekybos maisto produktais švenčių metu nurodo, kad prekeiviai privalo turėti maisto tvarkymo pažymėjimus, laikytis sanitarijos ir higienos reikalavimų.

„Gatvės sąlygomis to neįmanoma įvykdyti.

Pastatyta į lauko tualetą panaši būdelė, kurioje rūkomos žuvys. Apsaugos nuo išorinės taršos nėra, jau nekalbu apie vitrinas.

Kiek vaikščiojau, nepastebėjau nė vienos vitrinos. Žuvys sudėtos ant improvizuotų tinklų, o šalia guli šuo. Prekeivė paglosto šunį, paskui ta pačia ranka ima žuvį“, – įžvalgomis dalijosi R.Išaras.

Jo žodžiais, nebuvo laikomasi ir prekybos taisyklių, ant maisto produktų nebuvo ženklinimo etikečių. Maistui gaminti festivalyje buvo naudojamas vanduo iš panaudotų didžiulių mineralinio vandens butelių.

R.Išaras minėjo, jog privaloma atlikti tokio vandens tyrimus.

Be to, prekybininkams nebuvo kur rankų nusiplauti netgi pasinaudojus tualetu.

Už tai Halės turgavietės prekeiviai iš karto sulauktų protokolų, grėstų didžiulės baudos.

Grindinys gali palaukti?

Savivaldybė festivalius rengti Pylimo gatvėje leidžia, tačiau remontuoti važiuojamosios dalies nė neketina, nors gyventojai, įmonės priekaištus dėl to reiškia jau keletą metų.

Banguota, duobėta, ištrupėjusiomis trinkelėmis. Tokia yra Pylimo gatvės pabaiga.

„Pasibaisėtina. Kasdien laužome automobilius, gėda prieš klientus“, – neslėpė apmaudo Pylimo gatvėje įsikūrusios bendrovės „JP architektūra“ vadovas Algirdas Kaušpėdas.

Žinomas architektas apie tai yra kalbėjęs su meru Remigijumi Šimašiumi, tačiau padėtis nesikeičia.

A.Kaušpėdo nuomone, įsikūrus MO muziejui, kitoms įstaigoms, Pylimo gatvė galėtų tapti puikiu Senamiesčio traukos objektu, tačiau ji daugybę metų visiškai netvarkoma.

O savivaldybė gyrėsi, kad 2016 metais atnaujino asfaltbetonio dangą gatvėje nuo Halės turgavietės iki Geležinkelio gatvės.

Likusioje Pylimo gatvės dalyje yra klinkerio trinkelių danga, todėl, savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento patarėjo Arūno Visocko žodžiais, būtina parengti tvarkybos darbų projektą, gauti visus leidimus ir numatyti lėšų. Kultūros paveldo departamentas draudžia panaikinti trinkeles.

Tačiau praėjusiais metais remontuojant Totorių gatvę savivaldybė nė nemanė palikti istorinio grindinio – jį užliejo nauju asfalto sluoksniu. Tam nereikėjo nei projekto, nei leidimų, o paveldosaugininkų priekaištai miesto valdžiai buvo nė motais.

Nors kitose Senamiesčio vietose savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai uoliai stebi, kaip laikomasi automobilių stovėjimo taisyklių, Pylimo gatvėje jie reti svečiai.

Tad vairuotojai ties Halės turgaviete mašinas palieka stovėti važiuojamojoje dalyje, ant šaligatvių, kitose draudžiamose vietose.

Nors Halės turgavietės administracija dėl šios problemos ne kartą kreipėsi į savivaldybę, padėtis nepasikeitė.

Sulaukia mero palaikymo

Pernai Pylimo gatvės gyventojų priekaištus dėl triukšmo ir netvarkos per festivalį „Turgus 2.0“ R.Šimašius atrėmė aiškindamas, kad jeigu ir buvo nedidelių nesklandumų, jie bus pašalinti.

Negana to, praėjusiais metais R.Šimašius „Turgui 2.0“ Pylimo gatvėje suteikė savivaldybės globojamo renginio statusą.

Gauti tokį statusą gali tikrai ne kiekvienas renginys.

Globojamo renginio statusas buvo suteiktas „Vilniaus fejerijai“, „Vaikų Kalėdų salai“, festivaliui Login, tarptautiniam jaunimo muzikos konkursui „Su muzika per Europą“, „Danske Bank“ Vilniaus maratonui, Vilniaus miesto rusų šventei, „Open Kitchen“, pasaulio futbolo taurės „FIFA World Cup“ varžybų transliacijai fanų zonoje prie Baltojo tilto.

Nors antrus metus renginių Pylimo gatvėje organizatoriai tikina, kad siekia suburti bendruomenę, Senamiesčio bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė tuo labai abejoja.

Juk niekas su Pylimo gatvės gyventojais nesitarė, nori jie tokio renginio ar ne. Niekas dėl to nesivargino padiskutuoti ir su Senamiesčio bendruomene. Tai koks čia bendruomeniškumas?

O R.Šimašius pernai net neslėpė: „Kiekviena kūrybiška iniciatyva mieste sulauks mano palaikymo.“ Tad ir šėlionės Pylimo gatvėje vyks ir šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų