Įžūlios apsimetėlės politikės ir medikė laukia verdikto – sužinos netikro aklumo kainą

Šiaulių socialdemokratams girnapuse virtusioje partijos kolegų sukčiavimo byloje artėja atomazga. Už apsimetinėjimą neįgaliosiomis teisiamoms politikėms ir medikei prokuroras siūlo griežtas bausmes.

 (iš kairės) R.Jankauskienė neįgali buvo dešimtmetį, E.Ruzgienė dvejus metus, o tam pasitarnavo gydytojos D.Milkintienės išrašyti dokumentai.<br> G.Šiupario nuotr.
 (iš kairės) R.Jankauskienė neįgali buvo dešimtmetį, E.Ruzgienė dvejus metus, o tam pasitarnavo gydytojos D.Milkintienės išrašyti dokumentai.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Jankauskienė.<br>G.Šiupario nuotr.
 R.Jankauskienė.<br>G.Šiupario nuotr.
 D.Milkintienė.<br>G.Šiupario nuotr.
 D.Milkintienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2019, 7:11 AM

Prokuroras Andrejus Mirnas baigiamojoje kalboje teismo paprašė 34 metų Eglę Ruzgienę nubausti 11,3 tūkst. eurų bauda ir įpareigoti su gydytoja D.Milkintiene solidariai atlyginti valstybei padarytą 6,2 tūkst. eurų žalą.

Už sukčiavimą teisiamai 48 metų Ritai Jankauskienei valstybės kaltintojas pasiūlė 5 metų įkalinimo bausmę. Prokuroras paprašė iš jos ir gydytojos D.Milkintienės solidariai išieškoti beveik 18,4 tūkst. eurų neteisėtai gautų neįgalumo išmokų.

Gydytoją D.Milkintienę paprašyta įkalinti 5 metams ir 6 mėnesiams, nes ji jau teista už tokius pat nusikaltimus lygtine bausme. Prokuroro manymu, šią teisiamąją taip pat reikėtų nubausti ir 11,3 tūkst. eurų bauda bei 5 metams atimti mediko licenciją.

Kaltės nepripažino nė viena

Ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme kaltės kratėsi visos trys teisiamosios. Todėl baigiamąją kalbą skaičiusiam prokurorui nepavyko rasti nė vienos kaltę švelninančios aplinkybės.

Tiesa, teisiamosios ne visada buvo solidarios. E.Ruzgienė ir R.Jankauskienė net du kartus reikalavo nagrinėti bylą uždaruose posėdžiuose.

Jų manymu, vieši posėdžiai pažeidžia teisę į privatų gyvenimą. O gydytoja D.Milkintienė prašė bylą būtinai nagrinėti viešai, nes tik taip gali būti užtikrintas skaidrumas.

Bylą nagrinėjantis Šiaulių apygardos teismo teisėjas Vidmantas Mylė šiuos reikalavimus atmetė, nors už tokius pat nusikaltimus teistai E.Ruzgienės motinai 54 metų Virginijai Račienei buvo pavykę išsireikalauti uždarų posėdžių.

Pasak teisėjo V.Mylės, ši byla atsirado tik dėl pilietiškos visuomenės, todėl negali būti kalbos apie uždarą teismo procesą.

Klampina žalos dydis

Už sukčiavimą galima skirti vien tik baudą, bet R.Jankauskienei ši teisės norma netaikytina dėl padaryto žalos dydžio. Už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Lygtinės bausmės įstatymas nebeleidžia skirti ir gydytojai D.Milkintienei, nes ji jau yra nuteista už tokius pat nusikaltimus – padėjimą sukčiauti, piktnaudžiavimą ir dokumentų klastojimą.

Prokuroro A.Mirno manymu, vienintelei E.Ruzgienei galima skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę, todėl pasiūlė ją bausti pinigine bauda ir įpareigoti atlyginti žalą.

Surinko pakankamai įrodymų

Per įrodymų tyrimą buvo pateikta daug dokumentų, apklausti liudytojai, specialistai, kurie patvirtino valstybės kaltintojo pareikštą kaltinimą.

Pasak prokuroro, surinkti įkalčiai patvirtino įtarimus, kad kaltinamosios iš tikrųjų nesirgo lėtinėmis regos ligomis, o jas simuliavo.

Tai patvirtina vien faktas, kad dabar abi teisiamosios E.Ruzgienė ir R.Jankauskienė yra pripažintos sveikomis.

Valstybės kaltintojas pažymėjo, kad veikta buvo pagal tą pačią schemą – diagnozę apie sunkias nepagydomas ligas tiek nuteistai V.Račienei, tiek dabar teisiamai jos dukteriai E.Ruzgienei ir R.Jankauskienei išrašė ta pati medikė.

Atkreiptas dėmesys, kad trijulė priklausė tai pačiai Socialdemokratų partijai, dirbo to paties parlamentaro Edvardo Žakario padėjėjomis.

Prokuroras kategoriškai atmetė prielaidą, kad ligonės galėjo savaime pasveikti. Mat joms buvo nustatytos lėtinės ligos, kurių pagydyti neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.