V. Pranckietis ir frakcija trauktis neketina: nori asmeninės R. Karbauskio atsakomybės

Į antrą prezidento rinkimų turą nepatekusiam premjerui Sauliui Skverneliui žadant pasitraukti iš pareigų ir Ramūnui Karbauskiui grasinant išeiti iš valdančiosios daugumos, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ragina neskubėti ir leisti nurimti emocijoms.

 Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis<br>lrytas.lt koliažas
 Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis<br>lrytas.lt koliažas
 Viktoras Pranckietis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Viktoras Pranckietis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br> G.Bitvinsko nuotr.
V.Bruveris.
V.Bruveris.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 9:52 PM, atnaujinta May 14, 2019, 7:40 AM

„Vyriausybė toliau dirbs, frakcija niekur neišeina. Taškas“, – įsitikinęs Seimo pirmininkas.

Tačiau V.Pranckietis primygtinai siūlo R.Karbauskiui prisiimti asmeninę atsakomybę dėl ne itin sėkmingų rinkimų.

Žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės ir V.Pranckiečio bei politikos apžvalgininko Vytauto Bruverio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Pone Pranckieti, kodėl S.Skverneliui nepavyko?

V.Pranckietis: Turbūt reikėtų ne vieną priežastį, bet daugelį priežasčių aptarti. Viena yra tai, kad jis yra dirbantis ir esantis valdžioje, o tokie nebūtinai būna labai patrauklūs, nes visada labai daug kritikos sulaukia bet kokia reforma. Kita priežastis, žinoma, komunikacija. Ir trečia priežastis, turbūt svarbiausia, jeigu kiti yra populiaresni, tai jis lieka trečias.

Jums galbūt pavyko šiandien su juo pabendrauti?

V.Pranckietis: Taip, buvau susitikęs. Kalbame apie tai, kaip turėtume spręsti ateityje. Aš lygiai taip pat, kaip ir kandidatai į prezidentus, klausiau, koks mūsų darbo tęstinumas ir kaip mes turėtume spręsti. Manau, kad rytoj bus svarbus susitikimas frakcijos ir sprendimai bus priiminėjami nuolat. Manau, kad mes turėtume galvoti apie mūsų darbų tęstinumą, kadangi įsipareigojimai buvo visiems ketveriems metams, programa tokia.

Tęstinumas su šiuo premjeru ar ne?

V.Pranckietis: Aš labai norėčiau, kad būtų su šiuo premjeru. Jis yra geras premjeras, nusipelnęs.

Bet jis pats nenori.

V.Pranckietis: Gal paprašykime labai, kad norėtų.

Jūs šiandien bandėte paprašyti?

V.Pranckietis: Mes bandėme kalbėti, kas būtų po 2 mėnesių. Bet dar yra 2 mėnesiai, dar truputį palaukime. Emocijos turi praeiti, o tada turime pradėti galvoti racionaliai, tartis su partijos lyderiais, dauguma, taryba, kokių mes imsimės priemonių ateityje. Aš skatinčiau premjerą tęsti savo veiklą.

Premjeras labai aiškiai pasakė, jis sakė esantis žodžio žmogus. Dabar jis pasakė, kad atsistatydins ir ne vieną kartą. Premjeras nelabai turi, kur trauktis.

V.Pranckietis: Palaukime dar pora mėnesių.

Jums po šiandienos pokalbio susidarė įspūdis, kad dar yra kitų variantų?

V.Pranckietis: Nenoriu dabar apie įspūdį sakyti, bet, tarkime, jis grąžina įgaliojimus, jam paveda tas pareigas eiti ir jis gali tas pareigas eiti. Tai yra normalus variantas.

Kaip jis liks, neįgyvendinęs savo pažado? Kaip jis atrodys visuomenės akyse?

V.Pranckietis: Nenoriu vertinti, kurio pažado? Pirmas pažadas buvo dirbti, įsipareigojo atlikti visą Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą, tapusią Vyriausybės programa. Kurį tada įsipareigojimą turėtume įgyvendinti? Manau, kad įsipareigojimas žmonėms yra daug didesnis nei vienas pasakytas žodis.

Šiandien spaudos konferencijoje S.Skvernelio buvo paklausta, galbūt jis galėtų užimti Seimo pirmininko postą. Jis sakė: „Visai variantas“.

V.Pranckietis: Pasitarsime ir pasikeisime, jeigu reikės.

O jeigu rimtai? Žinant jūsų santykį su R.Karbauskiu, galima būtų svarstyti tokį scenarijų.

V.Pranckietis: O kokį santykį jūs žinote su R.Karbauskiu?

Nekokį, spėju.

V.Pranckietis: Kadangi mes kalbame ne unisonu, aš kalbu taip, kaip galvoju, aš šiandien pasitikrinau, kalbėjausi su daug frakcijos narių ir klausiau jų nuomonės dėl mūsų ankstyvo pasitraukimo. Manau, kad tai yra kol kas ne visumos ir ne daugumos mąstymas, kad reikėtų išankstinių rinkimų, pasitraukti, vėl grįžti prie rinkimų – tai sudėtingas ir sunkus darbas.

Ne daugumos mąstymas?

V.Pranckietis: Tikrai ne daugumos mąstymas.

Tokiu atveju R.Karbauskis turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę už savo žodžius.

V.Pranckietis: Absoliučiai pritariu. Jau praeitą penktadienį aš tą buvau sakęs, kad jeigu yra stratego daromos kažkokios klaidos ar nepasiekiami tikslai, kokių siekėme, paprastai demokratinėse valstybėse asmeninę atsakomybę prisiima lyderiai.

Kokia forma ji turėtų pasireikšti?

V.Pranckietis: Galvoju, kad arba asmeniškai turėtų prisiimti, arba gal kviesti neeilinį suvažiavimą ir ten klausimus spręsti.

Lyderiui nepavyko įgyvendinti plano, kad partija laimėtų ar gerai pasirodytų rinkimuose. Tokiu atveju, atsistatydinimas yra vienintelis kelias.

V.Pranckietis: Bet tas sprendimas turi būti arba jo asmeniškai priimtas, arba suvažiavime.

Partija galėtų jam pasiūlyti tokį variantą? Jūs pats pasiūlytumėte, matant dabartinę situaciją?

V.Pranckietis: Aš manau, kad jis turėtų pats tokį variantą pasirinkti ir tai būtų labai normalu. Tai būtų didžiausias ir lengviausias sprendimo būdas.

O jeigu ne?

V.Pranckietis: Jeigu ne, tada reikia kviesti neeilinį suvažiavimą.

Bet vis tiek sprendimas turi būti priimtas, asmeninės atsakomybės turi būti pareikalauta?

V.Pranckietis: Taip, jūs jau trečią kartą to klausiate, aš jau trečią kartą kartoju, kad taip – asmeninę atsakomybę reikėtų prisiimti.

Ar galima būtų kalbėti apie kitą partijos pirmininką?

V.Pranckietis: Jeigu vienas pasitrauktų, turėtų būti kitas. Natūralu.

Matote kažkokius variantus? Galbūt ir jūs galėtumėte būti lyderis?

V.Pranckietis: Nesvarstykime kol kas variantų. Suprantu, kad visi nori būti pirmieji, bet dar sprendimo nėra, todėl nėra ką svarstyti. Esant gyvam pirmininkui, naujo pirmininko rinkti nereikėtų.

Ar jūs svarstytumėte galimybę prisiimti lyderystę, esant krizinei situacijai?

V.Pranckietis: Kokia ta krizinė situacija galėtų čia būti. Manau, kad lyderių galėtų būti pakankamai partijos viduje ir iš anksčiau esančių, ir iš naujai atėjusių. Tinkamų žmonių mes turime daugiau.

Pone Bruveri, klausome Seimo pirmininko, kuris, kaip teigiama, yra ne koks pėstininkas, o svarbi figūra dabartinėje valstiečių krizėje. Kaip jūs galvojate?

V.Bruveris: Aš klausausi ne tik Seimo pirmininko, bet ir apskritai kitų pirmųjų valstybės asmenų, prie kurių priskirčiau Kultūros komiteto pirmininką. Nepaleidžia manęs groteskiškas siurrealizmo jausmas, kuris pilna jėga mane užvaldė jau pirmojo rinkimų turo naktį.

Kaip čia šnekama apie tokius dalykus kaip valdžia, vadovavimas valstybei, aš atsistatydinu, ne, tai gal mes jo paprašysim, kad jis neatsistatydintų, gal čia tada tas pirmininkas, tas premjeras. Tokia smėlio dėžė ir visiška improvizacija, tokia kakofonija. Bandau spėlioti, kas čia vyksta, kodėl kakofoniją regime, kaip ją paaiškinti ir kuo paaiškinti. Seimo pirmininkas minėjo apie emocijas, kurios turėtų atvėsti.

Aš irgi manau, kad čia yra kažkokios emocijos, ambicijos ir pagrindinis klausimas: kas vyksta tarp R.Karbauskio ir S.Skvernelio. Net iš chaotiško pareiškimų kadrilio, ypač pirmo pusdienio šios dienos, dėliojasi vaizdas, kad tiesiog R.Karbauskis lyg bandė keršyti ar statyti į kampą premjerą, įkaitu kažkokiu padaryti.

Premjeras dėl to dar labiau supyko, pasakė: jeigu taip, tai gerai, taip ir bus. Tada R.Karbauskio vėl kažkokie atsitraukimai, kad ne, tu gal pasilik. Premjeras vėl sako: ne, nepasiliksiu. Matome, kad nuo šito vis labiau svyruoja ir pačios valdančiosios partijos ir Seimo daugumos laivelis.

Manau, kad pagrindinė priežastis yra kažkoks asmeninis konfliktas, trintis, kažkur ir kažkada perbėgusi kažkokios spalvos, greičiausiai juodos, katė asmeniškai tarp R.Karbauskio ir S.Skvernelio. Apie ją gali žinoti tik jiedu.

Arba ponas Pranckietis gal kažką girdėjęs.

V.Pranckietis: Manau, kad katės ten nebėgioja. Tokie pasikalbėjimai ne visada vienodi, bet jie abu aiškiai ir toliau kalba. Bet ką noriu jums pasakyti: Vyriausybė toliau dirbs, frakcija niekur neišeina. Taškas.

V.Bruveris: Panašu, kad tikrai ne taškas. Ką Seimo pirmininkas bando pasakyti, aš tam visiškai pritariu. Iš principo čia nėra jokio klausimo, išrinktas prezidentas ar prezidentė, Seimo daugumos mandatas 4 metams suteiktas tautos, jis galioja.

Aš girdžiu, ką sako R.Karbauskis, Agnė Širinskienė, ką pats premjeras kartoja, kad čia tam tikras pasitikėjimo testas ir panašiai, bet matant tokią situaciją, kad jeigu valstiečiai traukiasi iš valdančiosios daugumos, kad įstumiamas de facto į bevaldystę ir visišką Pato situaciją Seimas, visa pagrindinė valdžia, valstybė lieka be valdžios neapibrėžtam laikotarpiui su visiškai neaiškiu rezultatu – kaip šitaip taškytis tokiais pareiškimai, kaip žaisti tokius žaidimus, aš tiesiog neįsivaizduoju.

V.Pranckietis: Mes rytoj turime labai svarbų frakcijos susitikimą ir jame, manau, pradėsime padėti taškus, kad nebūtų bevaldystės, destrukcijos, būtų tęstinumas.

Tokiu atveju jūs visiškai prieštarausite R.Karbauskiui ir tam, ką jis teigia.

V.Pranckietis: Jau turbūt dvi savaitės, kaip aš visą laiką sakiau, kad mes turime įsipareigojimus ketveriems metams, kad mūsų programa yra ketveriems metams.

Yra nepasitenkinimas tokiu mano kalbėjimu, bet aš tikiuosi, kad pasikalbėję frakcijoje turbūt suprasime savo įsipareigojimą – ilgesnį negu dabar bandome tiesiog pasitraukti nuo didesnių ar mažesnių rūpesčių.

Tiesiog mes turime užtikrinti stabilumą žmonėms ir pasakyti, kad valdžia dirba, bevaldystės jokios nebus, tęstinumas yra ir jis tęsis dar pusantrų metų.

Pone Pranckieti, gal jūs galite pasakyti, kas atsitiko? Mes turėjome labai nemažai situacijų, kai buvo nepatogios temos ir R.Karbauskio ir S.Skvernelio nuomonės ar viešos pozicijos išsiskyrė.

Gretos Kildišienės klausimas vienas labiausiai žinomų atvejų, kai R.Karbauskis nesulaukė S.Skvernelio paramos. Ar galima kalbėti apie situaciją, kad premjeras yra tapęs savotišku įkaitu?

V.Pranckietis: Aš nežinau susipriešinimo tarp jųdviejų. Galvoju, kad jie nuosekliai dirba. Jokios nėra katės prabėgusios toje vietoje, o dėl tų pareiškimų, tai aš iš karto jiems nepritariau, kuriems po to frakcija lyg ir pritarė.

Tie pareiškimai mus kartais stato į uždarą ratą, lyg nebeturime atsitraukimo galimybės. Ta situacija dabar ir yra, sprendžiama, diskutuojama apie ją.

Ar gali būti, kad S.Skvernelis tiesiog neturi atsitraukimo galimybės?

V.Pranckietis: Aš visada sakiau, kad mes turime tą galimybę ir turime tęsti veiklą. Aš esu tas, kuris visada nuosekliai tą kartojo. Manau, kad nebūtinai turi būti išgirsta viena pusė, mes turime svarstyti frakcijoje. Ir rytoj tie susitikimai bus.

Ar yra konkretūs reikalavimai, kuriuos kelsite frakcijoje?

V.Pranckietis: Tikiuosi, gal mes rasime laiko, kad galėtų paklausti, ką mano kiekvienas frakcijos narys dėl išankstinių rinkimų, traukimosi iš valdančiosios daugumos. Nežinau, kur galima pasitraukti, jeigu nėra kitos valdančiosios daugumos.

Ir turime kalbėti apie stabilumą, mes turime sakyti žmonėms, kad mes dirbame ir valdžia yra stabili.

Ar partijos pirmininkui, frakcijos lyderiui yra konkrečių reikalavimų?

V.Pranckietis: Frakcijos lyderiui ir partijos pirmininkui reikalavimas bus paprastas – asmeninė atsakomybė.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance