Vienam kandidatui palankus mažas rinkėjų aktyvumas – tai atneštų pergalę

Pirmadienį jau prasidėjo išankstinis balsavimas antrame prezidento rinkimų ture ir rinkimuose į Europos Parlamentą (EP). Pirmasis prezidento rinkimų turas sulaukė nemenko rinkėjų aktyvumo – prie balsadėžių savo balso atiduoti atvyko daugiau, nei 56 procentai rinkėjų. Visgi, tokio didelio aktyvumo tikėtis šį sekmadienį nereikėtų.

 lrytas.lt nuotr.
 lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 1:39 PM, atnaujinta May 20, 2019, 1:47 PM

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys įvardijo, kuris kandidatas į prezidentus turėtų džiaugtis dėl numanomai mažesnio rinkimų aktyvumo.

Jo teigimu, pirmojo turo aktyvumo rezultatai neturėtų stebinti – žmonės buvo pasiilgę rinkimų.

„Prezidento rinkimai buvo labai seniai, žmonės laukė tų rinkimų, jei jie būtų rengiami kas tris mėnesius, iš viso niekas neateitų. O pralaukus keletą metų, čia jau buvo ypatingas atvejis“, – apie pirmąjį prezidento rinkimų turą portalui lrytas.lt sakė „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys.

V.Gaidys tvirtino, kad daugelis rinkėjų balsavimo biuleteniuose nebematys savo kandidato pavardės, todėl balsuoti gali ir nebenueiti.

„Dabar tas poreikis rinkimų jau iš esmės yra patenkintas. Dar įdomumas yra, bet mažesnis poreikis, nei pirmame ture. Antras dalykas, dalyviai yra ganėtinai panašūs savo stilistika, ne taip paprasta būtų surasti dešimt skirtumų, ką jie siūlo kitko. Įtampos turbūt, kad nėra, kuri generuoja aktyvumą.

Ir dalis rinkėjų, matyt, prarado savo kandidatą, nepateko jie į antrą prezidento rinkimų turą. Gal jiems jau ir nebėra įdomu, tarkime, Arvydo Juozaičio rinkėjai, už kurį balsuoti. Daliai tikrai nebėra taip įdomu, kaip buvo“, – kalbėjo jis.

Rinkimų aktyvumo į aukštumas nepakels ir vykstantis EP rinkimai.

„Visose šalyse rinkimai į EP sulaukia mažesnio susidomėjimo – renka į Briuselį, jis toli, ne visai aišku, ar atstovauja bendras europines partijas, ar šalį, ar vietinę partiją, ar jis kaip žmogus eina. Nelabai išraiškingi tie rinkimai yra, nuo Lietuvos nedaug tų žmonių ir išrenka“, – sakė V.Gaidys.

„Jei aktyvumas bus apie 50 procentų, tai bus gerai“, – aktyvumo rezultatą bandė nuspėti V.Gaidys.

„Vilmorus“ vadovas taip pat teigė, kad mažesnis rinkimų aktyvumas yra naudingesnis I.Šimonytei. Nes jos rinkėjai yra labiau motyvuotas.

„Pagal įvairius kriterijus, išankstinius balsavimus, I.Šimonytės rinkėjas buvo aktyviausias, labiausiai motyvuotas. Jie labiau ateis, nepriklausomai nuo oro, kitų aplinkybių.

Kuo žemesnis aktyvumas bendras, tokia nuotaika bendra, kad jau viskas jau įvyko, tai ir yra naudingiau tam motyvuotam elektoratui – I.Šimonytei, atrodytų, kad naudingiau“, – situaciją vertino „Vilmorus“ vadovas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad savo balsą visose šalies savivaldybėse rinkėjai galės atiduoti nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo 8 valandos ryto iki 20 valandos vakaro. Rinkimų dieną, gegužės 26 dieną, balsuoti rinkėjai galės nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateiktais duomenimis, pirmame rinkimų ture 46 savivaldybėse pirmavo G.Nausėda, I.Šimonytė – 8 savivaldybėse.

Pirmąjį prezidento rinkimų turą laimėjo I.Šimonytė, ji surinko 31,31 proc. balsų, G.Nausėda – 30,94 procentų.

Speciali tiesioginė transliacija „Prezidento rinkimai 2019“ sekmadienį 20:00 per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.