VRK klaidos: sako, kad pasimokė, bet Prancūzijoje lietuviai jau gavo negaliojančių biuletenių

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas prezidento rinkimų antrajame ture ir rinkimuose į Europos Parlamentą (EP). Neilgai trukus socialinėje erdvėje pasirodė ir užsienyje paštu balsuojančių žmonių klausimas – ar galėjo būti, kad jų balsavimo biuletenis yra be rinkimų komisijos antspaudo.

Rinkimų organizavimo klaidos: VRK sako, kad iš nesklandumų pasimokė, Prancūzijoje – sutrikę rinkėjai.<br>Lrytas.lt koliažas
Rinkimų organizavimo klaidos: VRK sako, kad iš nesklandumų pasimokė, Prancūzijoje – sutrikę rinkėjai.<br>Lrytas.lt koliažas
Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Paštu rinkimuose balsuojantys Prancūzijos lietuviai sunerimo – biuleteniai negalioja.<br> "Facebook" nuotr. 
Paštu rinkimuose balsuojantys Prancūzijos lietuviai sunerimo – biuleteniai negalioja.<br> "Facebook" nuotr. 
VRK narys Vilius Semeška sako, kad tai tebuvo žmogiška klaida. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK narys Vilius Semeška sako, kad tai tebuvo žmogiška klaida. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad iš klaidų VRK pasimokė. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad iš klaidų VRK pasimokė. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 1:28 PM, atnaujinta May 21, 2019, 2:02 PM

„Balsuojantys paštu, atkreipkite dėmesį, ar rinkimų biuletenis yra su antspaudu. Biuletenis be antspaudo negalioja, aš gavau ne antspaudo“, – Prancūzijoje gyvenančių lietuvių „Facebook“ grupėje rašė viena moteris.

Tėra žmogiška klaida

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Vilius Semeška naujienų portalui lrytas.lt antradienį sakė, kad antspaudo nebuvimas ant balsavimo biuletenio tėra žmogiška klaida.

„Kiekvienas biuletenis turi būti antspauduotas, antspaudus užsienyje sudeda ta diplomatinė atstovybė, kuri ir siunčia, rūpinasi tomis valstybėmis. Šiuo konkrečiu atveju Prancūzijos ambasada, mano žiniomis, susisiekiau su skyriumi, jie pripažįsta žmogišką, techninę klaidą, ambasados darbuotojai labai atsiprašo“, – apie klaidą sakė VRK narys.

Jis teigė, kad dabar bus keliamas klausimas, ar tuos biuletenius, kurie nėra antspauduoti, būtų galima įskaityti kaip galiojančius.

„Žinau, kad gali būti keletas tokių biuletenių. Labai bus apgailėtina dėl tų žmonių, kurie stengiasi, registravosi, nes nori balsuoti, jei jų balsas būtų neįskaitytas. Tai dabar vyksta tokios konsultacijos, manau, kad ten bus daromos tam tikros išimtys, viskas bus daroma, kad balsas būtų įskaitytas“, – sakė V.Semeška ir pridūrė, kad kartais tokių žmogiškų klaidų pasitaiko.

Jis nėra girdėjęs apie panašius atvejus kitose šalyse.

„Ačiū Dievui, girdėjau, kad tik Prancūzijoje pasitaikė tokia žmogiška klaida. Yra tokių, kurie laiku negavo biuletenių, žmonės nusivylę, kad registravosi, bet ambasados negali užtikrinti tų šalių paštų veiklos. Kai kuriose valstybėse, Italijoje, kai kuriose salose, atkeliauja vokai su balsavimo biuleteniais jau gerokai po rinkimų“, – sakė VRK narys.

Pirmadienį socialinėje erdvėje pasirodė ir kita balsavimo biuletenio nuotrauka, kurią VRK apibūdino kaip dezinformaciją. Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas „Facebook“ pasidalino nuotrauka, kurioje matoma, kad balsavimo biuletenyje padaryta klaida vieno iš kandidatų varde – biuletenyje įrašyta „Gitaras Nausėda“.

Nuotraukos autorius žiniasklaidoje paskelbė, kad tai tebuvo pokštas, raginantis rinkėjus ateiti balsuoti. 

Pirmadienį VRK išplatino ir griežtą pranešimą šio juokelio autoriui.

„VRK informuoja, kad socialiniuose tinkluose platinamos biuletenių nuotraukos yra netikros, o socialiniuose tinkluose paskelbta informacija apie su klaidomis rinkimų biuletenius yra netikra“, – rašoma VRK pranešime. 

„Sąmoningas klaidingų biuletenių nuotraukų platinimas vertinamas kaip siekis diskredituoti rinkimų organizatorių, t. y. VRK. Tokie veiksmai yra netoleruotini. Neatmetame galimybės dėl to kreiptis į atitinkamas teisėsaugos institucijas dėl atsakomybės kaltiems asmenims taikymo“ – pranešime teigė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pasimokė iš pirmojo turo klaidų

Rinkimų gausa šiais metais nebuvo itin sklandi. Pirmojo prezidento rinkimų ir dviejų referendumų metu rinkėjams iškilo problemų – buvo neaišku, už ką pasirašinėjama, kliuvo sudėtinga referendumų klausimo formuluotė, ne visiems užteko balsavimo biuletenių, vienetams rinkėjų teko sužinoti, kad Registrų centro duomenimis jie balsuoti negali, nes yra mirę.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė lrytas.lt sakė, kad pirmojo turo klaidos yra išmoktos ir turėtų nepasikartoti.

„Kaip buvo minėta, pirmojo rinkimų turo metu rinkimų komisijoms buvo išdalinta 80 proc. visų rinkimų biuletenių, nors balsavo 57 proc. rinkėjų. Kadangi rinkimų dieną buvo galima balsuoti bet kurioje Lietuvoje esančioje rinkimų apylinkėje, kurių yra 1972, keliose rinkimų apylinkėse rinkėjų skaičius pasiskirstė netolygiai, balsuojančių skaičius viršijo ankstesniuose rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių ir joms buvo pristatyti papildomi balsavimo biuleteniai. Atvykusiems balsuoti rinkėjams buvo sudarytos sąlygos balsuoti. Per antrąjį rinkimų turą komisijoms išduodamų biuletenių skaičius buvo dar padidintas, todėl, tikėtina, biuletenių trūkumo niekur neturėtų būti“, – sakė L.Matjošaitytė.

Pirmojo prezidento rinkimų turo metu į lrytas.lt redakciją kreipėsi Pakruojo rajone gyvenanti moteris, kuriai rinkimų komisija neleido balsuoti, nes Registrų centro duomenimis ji yra mirusi.

L.Matjošaitytės teigimu, tikimasi, kad tokių klaidų nepasitaikys.

„ Kaip Jums žinoma, Vyriausioji rinkimų komisija duomenis apie turinčius teisę balsuoti rinkėjus gauna iš Registrų centro. Kadangi pirmojo Prezidento rinkimų turo metu kilo klausimų dėl iš Registrų centro gaunamų duomenų apie rinkėjus, buvo nedelsiant kreiptasi į Registrų centrą ir iš Registrų centro pusės operatyvios reakcijos dėka sprendimas buvo surastas. Tikimės, jog Registrų centras įvertino pirmojo rinkimų turo metu susidariusią situaciją ir analogiškų klausimų per šiuos rinkimus nekils“, – sakė VRK pirmininkė.

Balsavimas iš anksto prezidento rinkimų antrajame ture ir Europos Parlamento rinkimuose prasidėjo pirmadienį ir truks iki penktadienio. Balsuoti savivaldybių pastatuose galima kasdien nuo 8 iki 20 valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.