Buvęs S. Skvernelio štabo vadovas V. Bakas palaikė ne tą kandidatą, kaip R. Karbauskis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Vytautas Bakas ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje paskelbė nepalaikąs frakcijos pareikštos paramos kandidatui į prezidentus ekonomistui Gitanui Nausėdai ir balsavęs už jo oponentę – Seimo narę Ingridą Šimonytę.

R. Karbauskis V. Bako skaidrumu neabejoja.<br>Lrytas.lt koliažas
R. Karbauskis V. Bako skaidrumu neabejoja.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulina Levickytė, Dainora Karklytė, Eleonora Budzinauskienė, ELTA

May 23, 2019, 11:16 AM, atnaujinta May 23, 2019, 2:14 PM

Pasak V. Bako, savo balsavimu jis tikisi tęsti „apsivalymą“ nuo interesų grupių.

„Geriau jau priklausyti nuo partijos, kad ir opozicinės, nei nuo interesų grupių, įpratusių vairuoti nuo galinės sėdynės“, – socialiniame tinkle skelbė V. Bakas. Ketvirtadienį nepritarimą frakcijos nuomonei pareiškė ir jos narys Stasys Jakeliūnas.

Valdančioji LVŽS per antrąjį Prezidento rinkimų turą parems G. Nausėdos kandidatūrą, ketvirtadienį nusprendė partijos valdyba.

Išankstinis balsavimas Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose vyksta gegužės 20 – 24 dienomis. Sekmadienį, gegužės 26-ąją, Lietuvoje bus pagrindinė rinkimų diena.

Socialdemokratai ragina valstietį V. Baką trauktis

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos atstovai sako, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui vadovaujantis „valstietis“ Vytautas Bakas turi pasitraukti iš pareigų, jei nebus išsklaidytos abejonės dėl galimai neteisėto pareigūnų savišalpos fondo lėšų naudojimo.

„Aiškėja, kad vienam svarbiausių Seimo komitetų vadovaujantis politikas į nelaimę patekusiems pareigūnams skirtus pinigus galėjo naudoti savo rinkimų kampanijai. V. Bakas turi kuo greičiau atsakyti į klausimus, patvirtinti arba paneigti šią informaciją. Jei šešėliai nebus išsklaidyti, V. Bakas turi trauktis“, – sako LSDP frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas.

Pasak Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotojo Algirdo Syso, žiniasklaidoje paskelbti duomenys rodo, kad už profesinių sąjungų pinigus valstietis V. Bakas galėjo vykdyti savo rinkimų į Seimą kampaniją.

A. Sysas teigia, kad V. Bakas, visą laiką kitiems kėlęs aukštus skaidrumo standartus, turėtų trauktis iš Seimo komiteto pirmininko pareigų ir labai aiškiai atsakyti į visus klausimus dėl savišalpos fondo lėšų naudojimo.

„Viešai pateikti labai rimti įtarimai, kuriuos reiškia pačių profesinių sąjungų atstovai. Gaunamos savišalpos fondo lėšos, o vėliau, panašu, jos galėjo būti pervestos valstiečių kandidatui V. Bakui kaip aukos. Tai kokia nelaimė nutiko V. Bakui, kad prireikė tų savišalpos fondo pinigų?“, – klausia A. Sysas.

Jis Seimo valstiečiams siūlo aiškintis šią situaciją ir elgtis principingai.

„Nesame komisijų šalininkai, tačiau valstiečiams, kurie taip mėgsta įvairias komisijas, dėl V. Bako veiklos siūlome tokią sudaryti ir atsakyti į visus kylančius klausimus“, – pridūrė jis.

Apie tai, kad V. Bakas, kandidatuodamas į Seimą, galėjo naudoti pareigūnų savišalpos fondo lėšos paskelbė LRT tyrimų skyrius. LRT tyrimas rodo, kad minėto fondo lėšos keliaudavo per V. Bako ir dar kelių aktyvių profsąjungiečių įsteigtą asociaciją, kuri veiklą po 2016 m. Seimo rinkimų praktiškai nutraukė.

Po paskelbtų tyrimų R. Karbauskis V. Bako skaidrumu vis tiek neabejoja

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis po atlikto LRT tyrimo parlamentaro Vytauto Bako skaidrumu neabejoja. Pasak jo, žurnalistiniai tyrimai nėra institucijos, kurios tirtų ir konstatuotų faktus apie parlamentarų skaidrumą.

„Tyrimų skyrius nėra institucija, kuri nustatytų buvo ar nebuvo naudojama. Tam yra VRK ir kitos institucijos. Jeigu kalbant apie Seimo rinkimus, tai finansavo LVŽS. (...) Nebūčiau šalininkas tikėti tyrimais, kurie atliekami, neseniai girdėjome skandalą su 15min. tyrimų skyriumi, tikiuosi, kad to nėra su LRT. Vėlgi aš neimčiau abejoti mūsų kolega, kad kažkas kažką pasakė, bus ištirta ir nustatyta, tuomet ir šnekėsimės“, – teigė R. Karbauskis.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui kandidatuojant į Seimą galėjo būti panaudotos ir pareigūnų savišalpos fondo lėšos.

„Fondas skirtas į nelaimę patekusiems pareigūnams remti. Pinigai keliaudavo per V. Bako ir dar kelių aktyvių profsąjungiečių įsteigtą asociaciją.

Teigiama, kad V. Bakui mokėta už tai, kad jis parengė pareigūnų interesus atitinkančią teisėsaugos programą, kuri tapo jį iškėlusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programos dalimi“, – rašoma LRT portale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.