Diplomatas R. Klevečka prabilo apie pateptųjų kastą ir slaptas aukštų rangų dalybas

Prezidentūros patarėjams byra diplomatiniai rangai ir jau numatytos pareigos ambasadose. Ten taip įžūliai vyksta užkulisiniai susitarimai, kad neištvėrė net paprastai santūrūs diplomatai. Vienas jų „Lietuvos rytui“ prabilo apie pateptųjų kastą.

 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.
 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.
 Įkandin prokurorų pasipiktinimo Prezidentūra sujudo ir L.Linkevičiaus vadovaujamos ministerijos diplomatai. Kalbama, kad jam prezidentė pažadėjusi eurokomisaro vietą.
 Įkandin prokurorų pasipiktinimo Prezidentūra sujudo ir L.Linkevičiaus vadovaujamos ministerijos diplomatai. Kalbama, kad jam prezidentė pažadėjusi eurokomisaro vietą.
 Įkandin prokurorų pasipiktinimo Prezidentūra sujudo ir L.Linkevičiaus vadovaujamos ministerijos diplomatai. Kalbama, kad jam prezidentė pažadėjusi eurokomisaro vietą.
 Įkandin prokurorų pasipiktinimo Prezidentūra sujudo ir L.Linkevičiaus vadovaujamos ministerijos diplomatai. Kalbama, kad jam prezidentė pažadėjusi eurokomisaro vietą.
 D.Grybauskaitė.
 D.Grybauskaitė.
 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 „Kitiems diplomatams nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai“, – kalbėjo ambasadorius ypatingiems pavedimams R.Klevečka.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-05-26 06:36, atnaujinta 2019-05-27 02:42

Pirmąją tyrimo dalį skaitykite čia.

Matyti nepotizmą – skaudu

– Kodėl prezidentės patarėjus be atrankų pasiūlyta skirti į svarbias pareigas mūsų šalies ambasadose? – paklausiau buvusio mūsų šalies ambasadoriaus Slovėnijoje, o dabar – ambasadoriaus ypatingiems pavedimams Rimučio Klevečkos.

Diplomatas vadovauja ir daugiau nei prieš mėnesį įkurtai ministerijos darbuotojų profesinei sąjungai.

– Užsienio reikalų ministras turi teisę priimti asmenį į diplomatinę tarnybą. Tačiau jis turi ir pareigą užtikrinti lygias galimybes tiek dirbantiems ministerijoje, tiek tiems, kurie pakviečiami iš išorės.

Ministrą valstybė pasamdė sąžiningai vykdyti pareigas – laikytis asmenų lygybės prieš įstatymą ir objektyvumo principų, nepiktnaudžiauti valdžia. Jis naudojasi savo teise, o pareigų nevykdo.

Iš išorės įdarbinami asmenys neatsižvelgiant į kitus, kurie eilėje laukia savo karjeros postūmio. Taip į diplomatinę tarnybą jau pakliuvo apie 20–30 žmonių ir buvo sustabdyta kitų asmenų karjera.

Tie prezidentės patarėjai, matyt, turi teisę sugrįžti į diplomatinę tarnybą. Tačiau neturėtų būti pažeidžiami teisingumo ir sąžiningumo principai, kai be atrankos skiriama į aukštesnes pareigas.

Per vieną dieną asmenys kažkodėl tampa aukšto rango diplomatais. Tuo metu kiti to siekia ir laukia dešimtmečius. Tokie atvejai parodo, kad valstybėje nėra visi lygūs, kai kurie – lygesni už kitus.

– Toks savų stūmimas turbūt nėra priimtinas kitiems diplomatams?

– Taip, mums skaudu. Pasiūlėme tai taisyti – parengti tokią tvarką, kad atrankos vyktų kuo skaidriau. Ministerijos vadovybė atsakė, kad konsultavosi su darbo taryba, ir mes galime būti laisvi.

Bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų vasarį paskelbė nutartį, kad darbo tarybos neturi jokių teisių valstybės tarnybos teisiniuose santykiuose. Jos gali atstovauti tik darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis.

O Diplomatų atestacijos komisijos sprendimai yra valstybės tarnybos kompetencija.

Skaičiau jūsų tyrimus apie problemas Generalinėje prokuratūroje, savų stūmimą į svarbias pareigas. Pas mus ministerijoje veikiama panašiai – deklaruojama viena, o veikiama visiškai priešingai.

Diplomatinėje tarnyboje mes daug bendraujame į išorę. Užsienio politika – tai valstybės stuburas. Tarptautinėje arenoje mūsų politikai skelbia lygias galimybes ir teises, sąžiningumą. Bet šalies viduje jie elgiasi priešingai.

– Galbūt kai kuriems yra patogu nieko nekeisti?

– Taip ir yra, nes kaip dar galima paaiškinti faktą, kad be aiškių kriterijų Diplomatų atestacijos komisija skirsto rangus, pareigas?

Nenorima keisti ydingos sistemos ir sudaryti visiems lygių rotacijos sąlygų. Nors taip elgtis įpareigoja Valstybės tarnybos įstatymas.

Susitarimai – užkulisiuose

– Ar patekimas į diplomatinę tarnybą – dovana?

– Vieniems tai – dovana, kitiems – atsakingas darbas. Pavyzdžiui, aš dirbau daug, esu atsidavęs diplomatinei tarnybai. Joje esu nuo 1994 metų, kai ji dar buvo kuriama. Teko eiti įvairias pareigas, o prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą – ir vadovauti Lietuvos muitinei. Tada buvo daug rimtų iššūkių.

Mes norime ir toliau kurti, o ne griauti. Bet mums neleidžiama to daryti, – teigė 63-ejų R.Klevečka.

– Prezidentės patarėjams atvertos paradinės durys, o kiti turi laukti bendroje eilėje. Kokiu būdu tai padaryta?

– Kai kurie asmenys į diplomatinę tarnybą patenka tada, kai vyksta valdžios kaita. Bet kodėl Prezidentūroje dirbę diplomatai negrįžta į ministeriją normaliu keliu, o siūloma ministrui sudaryti su jais terminuotąsias diplomatinės tarnybos sutartis?

Vadinasi, net Diplomatinės tarnybos įstatymas yra taikomas pasirinktinai ir galioja dvejopi standartai. Užkulisiuose pasakoma, kad tam tikri žmonės turi būti įdarbinti, ir tada viskas vyksta greitai.

– Kaip išvis įmanoma, jog Prezidentūros darbuotojams gerokai iš anksto parenkamos pareigos kitoje valstybinėje institucijoje? Juk tai – nepotizmas.

– Tai aukščiausio lygio nepotizmas ir dar daugiau! Mano žiniomis, pastaruoju metu taip paskirta ir asmenų, kurie susiję su ministru, kitais aukštais pareigūnais.

– Kalbama, jog patarėja Ž.Šatūnienė gali būti siūloma į Lietuvos nuolatinės atstovybės prie NATO vadovo pareigas. Kodėl ne kitas patyręs diplomatas?

– Tai labai opi problema. Diplomatinis mūsų šalies atstovas – tai karjeros diplomatas iš ministerijos arba – politinio pasitikėjimo.

Prezidentė turi teisę siūlyti asmenis į ambasadorių pozicijas, jei jie – politinio pasitikėjimo. Bet tokie asmenys turi atsistatydinti iš karto, kai tik baigiasi prezidento kadencija. Pavyzdžiui, taip yra JAV.

Lietuvos atstovo prie NATO kadencija jau artėja į pabaigą – galbūt ji dar patrumpės? Ar būtų sąžininga skirti į jo vietą tokį asmenį, kuris nedalyvaus atrankoje? Ne, nes yra ambasadorių, kurie laukia 6, 7 ir daugiau metų. Turėtų būti sudarytos lygios galimybės visiems.

Gauna nemažai privilegijų

– Ar tokius paskyrimus galima vertinti kaip atlygį?

– Privačioje verslo įmonėje vadovas išeidamas gali atsilyginti pavaldiniui, bet ar moralu taip elgtis valstybės institucijose?

Diplomatinėje tarnyboje paskyrimų tvarka nėra aiškiai nustatyta, ministras naudojasi jam suteikta teise skirti į pareigas.

Tačiau tai nereiškia, kad galima taip elgtis.

Juk moralinis aspektas – ne mažiau svarbus nei teisinis.

Atestacijos komisijos, kuri teikia rekomendacijas ministrui, sprendimo negali apskųsti kitas diplomatas. Jis geriausiu atveju gali apskųsti ministro įsakymą teisme. Taigi asmuo atsiduria vienas prieš senos sistemos garvežį.

– Ar tiesa, kad šitaip karjerą padarė ne vienas pateptasis iš Prezidentūros?

– Negalėčiau tam paprieštarauti, nes faktai – akivaizdūs. Užuot sugrįžę į ankstesnes pareigas, jie paskiriami į aukštesnes.

Dirbdami Prezidentūroje jie sukaupė patirties, bet kiti diplomatai taip pat dirbo, turėjo lūkesčių. O dabar jiems nurodyta palaukti, nes nepriklauso pateptųjų kastai.

Aš esu tremtinių vaikas, gimiau Sibire ir man tokios privilegijos yra nesuvokiamos. Dirbu su viltimi, kad Lietuva atsikratys švogerizmo, o tokie atvejai kaip su prezidentės patarėjais ar prokuroru J.Gelumbausku išvis bus neįmanomi. Tačiau tai vyksta iki šiol!

Aukšti politikai iš tribūnų garsiai aiškina, kad kovoja su sovietiniu palikimu. O iš tiesų jie patys taip elgiasi su savo šalies žmonėmis, kurie sąžiningai siekia karjeros, bet nepriklauso saviems.

– Ar lengva jauniems žmonėms, pabaigusiems studijas aukštosiose mokyklose, patekti į diplomatinę tarnybą?

– Jauniems žmonėms konkursai – didžiuliai, į vieną vietą pretenduoja ir penkiasdešimt, šimtas asmenų. Tik po bandomojo laikotarpio gauna pirmą rangą – atašė. O iki ministro patarėjo toli – kaip iki kosmoso. Gali tekti laukti ir 20 metų.

Tačiau prezidentės patarėjų pavyzdžiai rodo, kad ne visi laukia.

– Kokių privilegijų gauna tie, kurie paskiriami į aukštas pareigas ambasadose?

– Jie gaus priemokas už vaikų mokslą – iki 8 tūkstančių eurų per metus kiekvienam. Jiems bus skiriami nuompinigiai būstui. Sutuoktinis gaus kompensaciją – bus mokama kaip už komandiruotę.

Pagal 1961 metais priimtą Vienos konvenciją, diplomatai užsienio valstybėse gali būti atleidžiami nuo pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Galima susigrąžinti PVM mokestį perkant viską – automobilius, drabužius, buitinę techniką.

Iš šalies vadovės patarėjų – į prestižines pareigas

Buvusi D.Grybauskaitės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė dar šių metų pradžioje susirado kitą gerą darbą. Apie jos pergalę konkurse į Nacionalinio muziejaus direktoriaus pareigas buvo kalbama jau iš anksto, esą ši kėdė jai buvo pažadėta.

Švietimo, mokslo ir kultūros klausimais patarinėjusi R.Kačkutė prezidentės komandoje buvo nuo pat 2009 metų, ji apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

Buvęs prezidentės patarėjas energetikos ir susisiekimo klausimais Arūnas Molis šių metų pradžioje pradėjo eiti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo tarnybos direktoriaus pareigas. Atrankoje į šį svarbų postą dalyvavo beveik 40 kandidatų.

Nelaukdamas kadencijos pabaigos iš Prezidentūros sparnus pakėlė ir Protokolo tarnybos vadovas Donatas Kušlys. Jis buvo paskirtas ambasadoriumi Austrijoje, kur pareigas eina nuo šių metų vasario.

Buvęs prezidentės patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas dar 2016 metais buvo paskirtas į Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdybą, o šiemet tapo ir valdybos pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?