Druskininkiečiai jaučiasi pažeminti: kodėl už šmeižtą niekas neatsako?

Net 21 iš 26 Druskininkų savivaldybės tarybos narių viešai kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo valdybą, frakcijas, Teisės ir teisėtvarkos komitetą bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą dėl tendencingos kai kurių šalies politikų ir teisėsaugos institucijų veiklos Druskininkų savivaldybės atžvilgiu.

Net 21 iš 26 Druskininkų savivaldybės tarybos narių viešai kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo valdybą, frakcijas, Teisės ir teisėtvarkos komitetą bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą dėl tendencingos kai kurių šalies politikų ir teisėsaugos institucijų veiklos Druskininkų savivaldybės atžvilgiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net 21 iš 26 Druskininkų savivaldybės tarybos narių viešai kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Seimo valdybą, frakcijas, Teisės ir teisėtvarkos komitetą bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą dėl tendencingos kai kurių šalies politikų ir teisėsaugos institucijų veiklos Druskininkų savivaldybės atžvilgiu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-29 12:40, atnaujinta 2019-05-29 12:47

Kreipimesi, pavadintame „Atskleista Druskininkų šmeižto schema: nuo prezidentūros, Seimo iki teisėsaugos“, rašoma: „2019 m. balandžio 5 d. Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui ir frakcijoms buvo įteiktas 6496 Druskininkų savivaldybės gyventojų parašais patvirtintas prašymas sudaryti Lietuvos Respublikos Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl galimai neteisėtos kai kurių Lietuvos politikų įtakos ir (ar) poveikio valstybinių institucijų pareigūnams, Lietuvos teisėjams ir teisėsaugos institucijų pareigūnams (tarp jų – ir prokurorams) parlamentinio tyrimo atlikimo (toliau – prašymas).

Šiame prašyme buvo pateikti faktai apie kai kurių aukščiausio rango Lietuvos politikų, tokių kaip Lietuvos Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė ir jos aplinka, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys V. Gailius, europarlamentaras V. Mazuronis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai J. Razma ir A. Anušauskas, Generalinės prokuratūros prokurorai I. Mikelionis, D. Nikitinienė bei kiti asmenys, kišimąsi į teisėsaugos institucijų, prokuratūros, teismų ir kitų valstybės institucijų darbą.

Šiais veiksmais buvo siekiama susidoroti su konkrečiais neįtinkančiais politikais ar kitais asmenimis.

Siekiant Druskininkus nepagrįstai apkaltinti korupciniais ir kitokio pobūdžio nusikaltimais, buvo naudojama tokia schema: vietiniai liberalai bei konservatoriai sukuria skundus, skirtus Seimo nariams pagal partinę priklausomybę, bei Antikorupcijos komisijai, vadovaujamai V. Gailiaus, kurie nedelsdami su nurodymais nukreipiami valstybės institucijoms, Specialiųjų tyrimų tarnybai, Generalinei prokuratūrai ir panašiai.

Šių skundų pagrindu pradedami persekiojimai, daromas spaudimas teisėsaugos institucijoms, dėl to inicijuojami ikiteisminiai tyrimai, kuriamos komisijos. Savivaldybės bei jos vadovų persekiojimas vykdomas iš karto keliomis kryptimis ir dėl užimamų pareigų, ir persekiojant juos asmeniškai, ir jų šeimos narius.

Nuo 2011 metų sistemingai veikiant prieš Druskininkus, buvo parašyta daugiau kaip 100 skundų, pradėta daugiau kaip 40 įvairių tyrimų.

Druskininkų savivaldybė dėl šių faktų ištyrimo kreipėsi į visas institucijas (Generalinė prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Teisėjų etikos ir drausmės komisija ir kt.), tačiau į šiuos prašymus nebuvo reaguojama arba reaguojama formaliai.

Taip pat Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas dėl šių faktų su konkrečiais įrodymais (dokumentų klastojimo, dvigubų standartų taikymo bei persekiojimo) 2016 m. sausio 14 d. kreipėsi į LR Generalinį prokurorą, tačiau prokuroras E. Pašilis nesureagavo į pateiktą medžiagą.

Priešingai – po įvykusio pokalbio medžiaga iškart buvo nutekinta žurnalistams, dalyvaujantiems minėtoje schemoje, kurie visuomenei pateikė informaciją priešingu kontekstu.

Atliekamuose tendencingai išviešintuose tyrimuose pareigūnai, valstybės tarnautojai, teisėjai verčiami taikyti dvigubus standartus, klaidingai interpretuoti dokumentus, keisti net teisės aktų nuostatas arba pritaikyti negaliojančias. Maža to, liepiama griauti teisėtai pastatytus statinius, turint statybos leidimus, suderintus su visomis institucijomis.

Galiausiai, nenustačius jokių pažeidimų, atliekami tyrimai subliukšdavo ir baigdavosi jų nutraukimu. Vykstant tyrimams, politikai bei aukščiausi valstybės pareigūnai apie Druskininkus viešai formavo aiškiai tendencingą – neigiamą, kaip neva akivaizdžiai korumpuotos savivaldybės, nuomonę.

Todėl viešai nuolat teigta, jog Druskininkų atveju turi būti imtasi priemonių neteisėtų veiksmų pasekmėms pašalinti – pastatus būtina nugriauti, o neva kaltus asmenis nuteisti.

Kaip atlygis už politinių užsakymų įvykdymą, asmenims, vykdžiusiems politinius nurodymus, buvo teikiami valstybiniai apdovanojimai ir skatinami įvairiais paaukštinimais pareigose – turimi visi duomenys tai įrodyti.

Šie veiksmai trikdo Savivaldybės darbą, menkina jos reputaciją. Europos Žmogaus Teisių Teismas jau yra priėmęs skundus dėl šių neteisėtų valstybės institucijų veiksmų, taigi visą žalą už tai turės atlyginti Valstybė ir Savivaldybė.

Druskininkų keliamas problemas dėl tendencingų kai kurių politikų ir teisėsaugos pareigūnų veiksmų patvirtina ir prabilę aukštas pareigas ir didelę profesinę patirtį turintys prokurorai. Jie viešai patvirtino apie valstybės vadovų duodamus nurodymus, kaip derėtų tirti bylas. Tai tik dar labiau patvirtina faktus apie aukščiausiųjų šalies politikų nurodinėjimus, su kuo susidoroti, o ką bet kokia kaina išteisinti.

Manome, jog atėjo laikas atskleisti, kas slepiasi už taip aktyviai eskaluojamo teisingumo ir teisinės valstybės pamatų. Turime vilties ir tikėjimo, jog Seimo nariai Lietuvos Respublikos Seimo laikinajai komisijai pradėjus vykdyti tyrimą dėl galimo neteisėto poveikio politiniams procesams ir valstybės tarnautojams, išsiaiškins šias poveikio teisingumui daromas įtakas bei jų autorius.

Prašome prie 2018 m. rugsėjo 25 d. Lietuvos Respublikos Seimo Nutarimu Nr. XIII-1495 „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams Lietuvoje parlamentinio tyrimo atlikimo sudarymo“ sudarytos komisijos ir komisijai pavesto atlikti tyrimo prijungti ir Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkui, Valdybai bei Seimo frakcijoms 2019 m. balandžio 5 d. įteiktą druskininkiečių prašymą. Prašyme nurodyti faktai bei kita turima dokumentacija ir įrodymai leis įvertinti minėtus asmenis už antikonstitucinę veiklą“, – rašoma kreipimesi.

Su visa 2019 m. balandžio 5 d. prašymo medžiaga galima susipažinti adresu: www.druskininkai.lt/go.php/lit/Seimo-pirmininkui-buvo-iteikti-druskininkieciu-parasai-del-seimo-specialiosios-tyrimo-komisijos-sudarymo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.