Kriminalinės žvalgybos mastas šokiruoja: Aukštaitijos miestą STT pavertė slapto sekimo zona

Kol STT pareigūnai kurpė teismo niekada taip ir nepasiekusią bylą, slapta buvo sekami beveik visi Utenos politikai ir verslininkai. Pusšimčio žmonių privačių pokalbių įrašai iki šiol nesunaikinti.

 Kriminalinės žvalgybos mastas šokiruoja: Aukštaitijos miestą STT pavertė slapto sekimo zona<br> lrytas.lt koliažas
 Kriminalinės žvalgybos mastas šokiruoja: Aukštaitijos miestą STT pavertė slapto sekimo zona<br> lrytas.lt koliažas
A.Katinas tikisi, jog teismui pavyks gauti jo kabinete slapta įrašytą pokalbį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Katinas tikisi, jog teismui pavyks gauti jo kabinete slapta įrašytą pokalbį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams ne visada pavyksta sukurpti bylas.<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams ne visada pavyksta sukurpti bylas.<br>T.Bauro nuotr.
 STT<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 STT<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 6:28 AM

Apeliaciniam teismui nagrinėjant šiemet vėl perrinkto Utenos rajono mero 59 metų Alvydo Katino bylą paaiškėjo, jog šį Aukštaitijos miestą STT buvo pavertusi slapto sekimo zona.

Sekliai beveik dvejus metus klausėsi visų bent kiek svarbesnes pareigas einančių žmonių telefono pokalbių, taip pat tikrino jų bankų sąskaitas.

Tačiau 92 tomai surinktos medžiagos taip ir nevirto teismo verta baudžiamąja byla. Ją teko nutraukti nesurinkus galimos korupcijos įrodymų.

Pasinaudoti tuo, ką taip uoliai rinko Panevėžio STT pareigūnai, paprašė kitoje byloje A.Katiną ginantis advokatas Linas Kuprusevičius.

„Mane šokiravo kriminalinės žvalgybos mastas. Taip buvo galima sekti bet ką, o ilgai sekdamas vis tiek ką nors surasi“, – vakar Apeliaciniame teisme pareiškė dėl piktnaudžiavimo tarnyba kaltu pripažinto Utenos mero advokatas.

Su nutraukta byla susipažinęs L.Kuprusevičius stebėjosi, kad kartu su kitais dokumentais iki šiol saugomi įrodymai – 49 slapta sektų asmenų telefonų pokalbių įrašai, taip pat detalūs 28 žmonių banko sąskaitų išrašai. Advokato teigimu, teismo nutartimis leista sunaikinti tik kai kurių telefono pokalbių įrašus.

Buvo griežtas pokalbis

Vienas slapta darytų įrašų dar gali labai praversti kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba bandančiam atsikratyti A.Katinui. Pokalbis, kurio tyrėjai į bylą taip ir neįtraukė, Utenos mero kabinete slapta buvo įrašytas 2015 metų birželio 18-ąją.

Tądien meras buvo pasikvietęs bendrovės „Utenos melioracija“ vadovą Liuonių Purvinį. A.Katinas jo teiravosi, ar nebuvo padaryta jokių pažeidimų, remontuojant tuometės Vyriausybės sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės namą, esantį Utenos rajone.

„Aš ir dabar galėčiau pacituoti, ką sakiau „Utenos melioracijos“ vadovui. Prašiau jo, kad viskas būtų padaryta pagal įstatymą pažodžiui ir paraidžiui“, – vakar teisme kalbėjo A.Katinas.

Ilgametis Utenos meras teigė puikiai prisimenantis ir šio pokalbio datą, ir turinį.

Šio pokalbio išvakarėse, birželio 17-ąją, Lietuvos rašytojų sąjungai priklausantis A.Katinas pristatė naują savo knygą. Per šį renginį prie jo priėjusi Dž.Žiugždienė užsiminė apie namo remontą, todėl kitą dieną meras pasikvietė L.Purvinį, nes namą remontavo jo vadovaujama „Utenos melioracija“.

A.Katinas teisme prisiminė, jog po kelių dienų, savaitgalį, L.Purvinis atvažiavo pas jį į sodybą ir patikino, jog Dž.Žiugždienės namas buvo suremontuotas nepažeidžiant jokių įstatymų ir daugiau apie jį meras nieko nebegirdėsiąs.

Ne nurodė, o paprašė

„Tačiau apie tą namą išgirdau spalio mėnesį, kai man buvo pareikšti įtarimai“ – teisme kalbėjo Utenos meras.

Po ketverius metus trukusio tyrimo šių metų sausį Panevėžio apygardos teismas už piktnaudžiavimą tarnyba A.Katinui skyrė 8473 eurų baudą.

Teismas nusprendė, jog A.Katinas „Utenos melioracijos“ vadovui nurodė nemokamai suremontuoti Dž.Žiugždienės namą.

A.Katinas visą laiką tvirtino, jog tai nebuvo nurodymas, tik prašymas padėti vienišai moteriai. Mero teigimu, jo kabinete slapta įrašytas pokalbis tai ir turėtų įrodyti.

„Meras domėjosi, ar nebuvo nusižengta įstatymams, be to, pokalbis vyko praėjus daugiau nei metams nuo byloje minimo namo remonto. Vadinasi, jis remontu nesidomėjo ir net nežinojo, ar jis jau baigtas“, – teismui aiškino Utenos rajono vadovo advokatas.

Sekė dėl dviejų bylų

L.Kuprusevičius vylėsi, jog šis pokalbis tebėra saugomas STT Panevėžio valdyboje, nors kurį laiką buvo įsitikinęs, kad Utenos mero kabinete jis buvo įrašytas nelegaliai.

Byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba teismo leidimas sekti A.Katiną baigėsi 2015 metų balandį, tačiau sekliai slaptos įrangos iš mero kabineto neišsigabeno.

Pasirodo, jog A.Katinas, kaip ir dar pusšimtis žmonių, buvo sekamas renkant kitos bylos įrodymus. Sekti Utenos merą teismas buvo leidęs iki liepos mėnesio.

Bet tik vakar paaiškėjo, dėl ko politikas buvo atsidūręs STT taikiklyje.

Panevėžio apygardos teismo sprendimą Apeliaciniam teismui apskundęs A.Katinas paprašė, kad būtų išslaptinti STT dokumentai, kurių pagrindu leista klausytis jo telefono pokalbių ir slapta daryti įrašus darbo kabinete.

Užkliuvo laimėti konkursai

Nors STT išslaptino ne visus dokumentus, paaiškėjo, jog pirmasis pranešimas dėl A.Katino ir tuomečio Utenos tarybos nario, „Utenos melioracijos“ vadovo veiksmų buvo gautas 2013 metų spalį.

Buvo rašoma, jog vykdant viešuosius pirkimus, meras galimai proteguoja bendrovę „Utenos melioracija“, kuri laimėjo 25 savivaldybės skelbtus konkursus.

2014 metų sausį panašaus turinio pranešimas buvo išsiųstas asmeniškai tuomečiam STT Panevėžio žvalgybos skyriaus viršininkui Žydrūnui Krampalcui. Jame buvo teigiama, jog bendrovę „Utenos melioracija“ neteisėtai paskelbus konkursų laimėtoja padaryta didelė žala savivaldybei ir valstybei.

Vos pareiškus įtarimus A.Katinui, Ž.Krampalcas šoktelėjo karjeros laiptais.

Nors po bandymo nebūtais dalykais apkaltinti Europos vyrų krepšinio čempionato rengėjus Ž.Krampalcas buvo sulaukęs griežto papeikimo, jis buvo paskirtas STT Panevėžio valdybos viršininku.

Įrodymus tirs iki rudens

Apie Dž.Žiugždienės namo remontą STT buvo pranešta 2014 metais. Baigus ikiteisminį tyrimą, ji buvo teisiama kartu su A.Katinu.

Tuometei Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės sekretoriato vadovei dėl dokumentų klastojimo Panevėžio teismas skyrė 4777 eurų baudą.

Šis sprendimas taip pat apskųstas Apeliaciniam teismui.

Apeliacinis teismas iki artimiausio posėdžio tikisi iš STT gauti mero kabinete vykusio pokalbio įrašą, o visus įrodymus ištirti iki lapkričio.

Pasijuto išklausytas

Nors A.Katinui į teismą Vilniuje teks važinėtis dar beveik pusmetį, sugaišto laiko jam negaila.

„Apeliacinis teismas bent klausosi ir stengiasi išgirsti, ką aš sakau. Panevėžio teisme buvo tikinama, kad pagrindinė byla ir mano byla – nesusijusios.

Dabar įsitikinome, kad tai netiesa“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Katinas.

Utenos meras prisiminė, jog ieškant galimos korupcijos savivaldybėje buvo apklausinėjami darbuotojai, verslininkai, dėl kratų buvo stabdomas įmonių darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.