Vakaris Deksnys. Laimė, kad Lietuvoje nebuvo dramblių

Jei reikėtų rinkti nacionalinį žirgą, be jokios abejonės, juo taptų žemaitukas. Jei šunį – lietuvių skalikas. O jei paukštį, nacionaline vertybe turėtų būti paskelbta meldinė nendrinukė.

Vakaris Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakaris Deksnys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 8:43 AM

Galima guldyti galvą, kad 99 procentai Lietuvos gyventojų niekada tokios nematė gamtoje, negirdėjo jos čiulbesio, nesigrožėjo jos auksu tviskančiomis plunksnomis. Nieko tokio, kad ji iš tiesų pilkoka, užtat kaina – tikrai kaip aukso.

40 tūkstančių eurų už vieną nendrinukę – įspūdinga suma. Todėl ir stengiasi užsakymą gavęs „Baltijos aplinkos forumas“ kurti joms buveines, gabenasi iš Baltarusijos jaunikles. Kaip nesiversi per galvą, kai per kelerius metus reikia panaudoti daugiau nei 4 milijonus eurų, skirtų šių paukščių populiacijai atkurti.

Anksčiau šioje įstaigoje dirbęs buvęs aplinkos ministras K.Navickas, žinoma, čia niekuo dėtas. Kai reikėjo pasirašyti dėl lėšų skyrimo, jis apdairiai pakišo dokumentą irgi jau buvusiam žemės ūkio ministrui B.Markauskui. Dabar interpeliacijos nebegresia, galima toliau saugoti tuos žvirblinius paukščiukus.

Bėda, kad nelabai jie nori čia pas mus gyventi – ima ir išskrenda, o sugrįžta jau ne visi. Aplinkosaugininkai nelabai stebisi, nes klimatas akivaizdžiai keičiasi, todėl netgi už didžiausius pinigus nepriversi paukštelio perėti Lietuvoje, jei jam nesinori.

Dar viena bėda, kad naujasis aplinkos ministras K.Mažeika ne tik suskaičiuoti nori tas nendrinukes – kiek jų pavyko privilioti, bet ir pinigų žada nurėžti, jei darbas pasirodys bevaisis.

Kita vertus, gerai, kad užsimota atkurti tik šiuos paukštelius, kurie sveria iki 14 gramų.

Išeina, kad gramas vertas 2857 eurų. Truputį darosi nejauku, jei už tiek būtų imtasi apsaugoti į Raudonąją knygą įrašytus avocetes (400 gramų) ar gyvatėdžius (iki 2 kilogramų). O jau užsimojus įveisti dramblius kažin ar viso šalies biudžeto vienam pakaktų.

Laimei, jie pas mus, atrodo, nėra gyvenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.