Nerimo kupiną prašymą politikai nukišo į stalčių

Gindami savo miesto įvaizdį Druskininkų gyventojai per mėnesį surinko pusseptinto tūkstančio parašų, o ką su jais daryti, Seimo valdyba galvojo du mėnesius. Po ilgos tylos nutarė – nekreipsime dėmesio.

Druskininkiečiams trūko kantrybė, kai jų puoselėjamo kurorto dergti nenustojo įvairaus plauko politikos veikėjai.<br>T.Bauro nuotr.
Druskininkiečiams trūko kantrybė, kai jų puoselėjamo kurorto dergti nenustojo įvairaus plauko politikos veikėjai.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas V.Pranckietis atsuko nugarą Druskininkų žmonėms.
Seimo pirmininkas V.Pranckietis atsuko nugarą Druskininkų žmonėms.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2019, 9:48 AM

Verslo asociacijos Druskininkų klubo atstovai 6,5 tūkstančio gyventojų parašų Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir parlamento frakcijoms įteikė dar balandžio mėnesį.

Peticiją pasirašę druskininkiečiai prašė Seimo sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri turėtų atsakyti, ar dešimtis su Druskininkais susijusių tyrimų pastaraisiais metais vykdę prokurorai ir teisėjai iš tiesų nejautė politikų spaudimo ir kodėl dauguma bylų buvo patikėtos tiems patiems pareigūnams.

Gyventojų parašai neįtikino

„Dėkojame už jūsų išdėstytą nuomonę ir pilietinę poziciją“, – tokio V.Pranckiečio atsakymo po dviejų mėnesių sulaukė Druskininkų klubas.

Anot politiko, įvertinusi kurorto savivaldybės tarybos narių prašymą bei Druskininkų savivaldybės gyventojais įvardytų asmenų kreipimąsi Seimo valdyba atsisakė kurti laikinąją komisiją.

Įteikdami peticiją Seimo valdybai Druskininkų klubo atstovai pabrėžė, jog iš 6,5 tūkstančio ją pasirašiusių asmenų 5 tūkstančiai – kurorto gyventojai.

V.Pranckietis paaiškino, jog pateikti siūlymą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją turi teisę Seimo valdyba, komitetai, frakcijos arba ne mažesnė kaip ketvirtadalio parlamento grupė.

Prieš svarstydama Druskininkų gyventojų kreipimąsi Seimo valdyba paprašė, kad nuomonę apie jį išdėstytų visos frakcijos. Išklausiusi jas Seimo valdyba nusprendė nekurti komisijos ir nesiaiškinti, ar politikai kišosi į valstybės įstaigų, prokurorų ir teismų veiklą.

Užtarimo ieškos Europoje

„Suprantu, kodėl tokios komisijos sudarymui galėjo pasipriešinti Seimo liberalai ir konservatoriai. Jie bijo, kad pradėjus tyrimą išlįs jų prieš Druskininkus kurti sąmokslai ir aferos, tačiau kitų frakcijų poziciją sunku paaiškinti“, – sužinojęs Seimo sprendimą kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Mero teigimu, jei kurorto savivaldybės tarybos narių ir gyventojų balsas nebus išgirstas Lietuvoje, bus bandoma kreiptis į Europos institucijas: „Ar Europos Sąjungos šalyje teisėsaugos pareigūnų vertimas dirbti pagal politinius užsakymus – normalu?“

Bylos greitai išgarsėdavo

Bet į skundus dėl Druskininkų savivaldybės vadovų veiksmų Seimo nariai reaguodavo greitai ir uoliai. Pastaraisiais metais R.Malinauskui ir kitiems kurorto savivaldybės darbuotojams teko rengti atsakymus daugybei pareigūnų bei tikrintojų iš įvairių tarnybų.

Nuo 2011 metų buvo prirašyta per 100 skundų ir pradėta daugiau kaip 40 įvairių tyrimų ir dėl savivaldybės vadovų, ir dėl jų šeimos narių.

Tačiau beveik visi ilgiau ar trumpiau trukę tyrimai buvo nutraukti, nes skundai pasirodė nepagrįsti.

Nepaisant to, vos tik prasidėję tyrimai virsdavo garsiomis bylomis, kurių komentuoti nevengė kai kurie Seimo nariai ir net prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kirto miesto įvaizdžiui

Būtent dėl to sunerimo ir į Seimą nusprendę kreiptis kurorto verslininkai. Jų teigimu, pastarųjų metų įvykiai ir Druskininkus menkinantys pareiškimai kenkia tiek čia veikiančiam verslui, tiek būsimoms investicijoms.

Sudaryti Seimo komisiją prašę druskininkiečiai atkreipė dėmesį, kad politikai viešai suformavo aiškią išankstinę nuomonę, jog Druskininkų savivaldybė – akivaizdžiai korumpuota, o toks jų sukurtas įvaizdis gali paveikti teisėsaugos pareigūnus.

Ištirti galimą politikų įtaką teisėsaugai prašę peticijos autoriai buvo nurodę ir valstybės institucijoms bei teisėjams 2011–2018 metais įtaką galėjusių daryti politikų pavardes.

Tai – prezidentė D.Grybauskaitė bei jos patarėjai, Seimo nariai Vitalijus Gailius, Jurgis Razma ir Arvydas Anušauskas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Apkaltinti Druskininkų savivaldybės vadovus korupcija ir kitokiais nusikaltimais ne kartą bandė ir daugybę skundų prirašę vietos politikai liberalai Valdas Trinkūnas ir Juozas Šarkus, konservatorius Vilius Semeška.

Laukia dar vieno atsakymo

Tas pačias pavardes rašte Seimo pirmininkui, Seimo valdybai bei frakcijoms įvardijo ir Druskininkų savivaldybės tarybos nariai.

Šį raštą ir dar vieną prašymą sukurti laikinąją Seimo komisiją pasirašė 21 iš 25 kurorto tarybos narių, bet atsakymo iki šiol nesulaukė.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, Druskininkų politikų kreipimasis perduotas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.