V. Pranckietis pasakė, dėl kokios priežasties trauktųsi ir ką mato naujuoju valstiečių vadovu

Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio teigimu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) parašai dėl jo paties atstatydinimo renkami jau nebe pirmą kartą. Panaši situacija esą yra buvusi prieš daugiau nei metus, tačiau tada nepasitikėjimo juo procedūra taip ir nebuvo paskelbta.

Parlamento vadovas taip pat nuogąstavo, kad LVŽS su tokiu valdymu kitų metų Seimo rinkimuose gali nesurinkti nei penkių procentų rinkėjų balsų.<br>D.Umbraso nuotr.
Parlamento vadovas taip pat nuogąstavo, kad LVŽS su tokiu valdymu kitų metų Seimo rinkimuose gali nesurinkti nei penkių procentų rinkėjų balsų.<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 12:24 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 12:33 PM

Parlamento vadovas taip pat nuogąstavo, kad LVŽS su tokiu valdymu kitų metų Seimo rinkimuose gali nesurinkti nei penkių procentų rinkėjų balsų. Jis atskleidė, ką matytų naujuoju partijos vadovu bei kas turėtų nutikti, kad jis pats savo noru trauktųsi iš partijos.

Parašai renkami ne pirmą kartą

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį Seime pareiškė, kad valstiečių frakcijoje jau surinktas reikiamas skaičius parašų tam, kad būtų skebiama nepasitikėjimo V.Pranckiečiu procedūra.

Pats Seimo pirmininkas savo ruožtu patikino, kad tokie parašai renkami jau nebe pirmą kartą.

„Parašai buvo surinkti pernai taip pat. Tai reiškia, kad jie surinkti labai seniai. Dabar šviežiai tikriausiai surinkti jau kiti parašai, bet tai nieko nekeičia“, – tvirtino V.Pranckietis, akcentuodamas, kad jį nuversti iš posto slaptai bandoma jau beveik dvejus metus.

Seimo pirmininkas ir toliau laikėsi pozicijos, kad jį atleisti gali tik pats Seimas. Šiuo klausimu V.Pranckietis konsultavosi ir su konstitucinės teisės ekspertais.

„Statute parašyta, kad Seimo pirmininkas yra renkamas ketveriems metams ir yra du būdai jo atšaukimo. Partija, su visa pagarba jai, deja, čia nelabai prie ko. O kokie nors persiderėjimai (dėl naujos koalicijos, – aut.past.), tai pakartosiu dar kartą – jeigu ir keturis kartus yra sakomas melas, iš jo nepasigamina nors ir buka tiesa.

Visi supranta, kad po šiuo sprendimu yra padėtas gražus noras pakeisti V.Pranckietį“, – taip naująją koalicinę sutartį įvertino parlamento vadovas.

Tikisi palaikymo

Jis teigė tikintis, kad Seime atsiras bent 70 „blaivių ar daugiau“, kurie nebalsuos už jo atstatydinimą. Tačiau, jei Seimo nariai priimtų tokį sprendimą, V.Pranckietis tvirtino su juo sutiksiantis ir pasitrauksiantis iš parlamento vadovo kėdės.

Apie pasitraukimą iš valstiečių partijos jis sakė mąstysiantis tik su viena sąlyga.

„Jeigu partijos kažkurie organai imtų svarstyti mane kaip kažkokį nevykdantį (įsipareigojimų, – aut.past.) arba nusikaltėlį, tai manau, kad aš nesuteikčiau jiems tiek garbės pašalinti mane iš partijos ir tada aš pats pašalinčiau save“, – pareiškė V.Pranckietis.

Paprašytas įvertinti valstiečių galimybes kitų metų Seimo rinkimuose, V.Pranckietis piešė partijai liūdną scenarijų. Dėl to jis kaltino LVŽS lyderį R.Karbauskį.

„Manau, kad partijos nariai vieną dieną atsimerkę pamatys, kaip toje dainoje, kad partija keliauja aiškiai su tokia lyderyste į duobę, nes visuomenės nuomonės nematyti negalime.

Partijos reitingai nuo 2016 metų lapkričio mėnesio nukrito nuo 35 proc. iki 14 proc., o dar yra laiko, tai manau, kad ateisime su keturiais procentais į rinkimus“, – skaičiavo parlamento vadovas.

Lyderiu mato kitą asmenį

Paklaustas, kaip įsivaizduoja darbą partijoje, kai kyla tokie esminiai konfliktai su jos lyderiu, V.Pranckietis tikino atskiriantis du esminius dalykus.

„Kada kalbame apie partiją ir vieną asmenį ir kada kalbame apie partiją, kaip apie daug žmonių.

Tai su tais daug žmonių aš turiu pagarbą ir visada su jais kalbėsiuosi.

Kada vienas asmuo sako, kad „aš tai partija ir partija tai aš“, tai su tokiais asmenimis aš neturiu apie ką diskutuoti“, – aiškino jis.

Ar partijos pirmininko kėdėje jis matytų premjerą Saulių Skvernelį? „Aš jį matyčiau ir matau lyderiu“, – atsakė V.Pranckietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.