Valstiečių etikos sargams nusprendus, kad V. Pranckietis etikos nepažeidė, R. Karbauskis siūlo naują planą

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį svarstė Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesį. Jie nusprendė, kad V.Pranckietis jokios etikos nepažeidė. Apie tai sužinojęs valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis apkaltino komisijos prielaidas, kurios vedė prie padaryto sprendimo. Ir net prakalbo apie naują planą Seimo vadovui. 

Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 24, 2019, 7:22 AM, atnaujinta Jul 24, 2019, 7:13 PM

Etikos nepažeidė

LVŽS priklausantį parlamento vadovą V.Pranckietį etikos sargams apskundė partijos valdyba.

Posėdyje dalyvavo komisijos nariai Eglė Stasiškienė, Inga Matukaitė, Romas Žibas ir komisijos pirmininkas Leonas Apšega, posėdyje nedalyvavo Ausma Miškinienė. Komisijos pirmininkas L.Apšega yra buvęs ilgametis Kupiškio rajono meras. 

Po beveik 3 valandas trukusio susitikimo L.Apšega žurnalistams sakė, kad komisija nusprendė, kad V.Pranckietis etikos nepažeidė. 

„Ilgai diskutavę, įvertinę visas aplinkybes, galimybę, kad mūsų partijai būtų tik geriau, kad būtų taika, kad visi klausimai būtų sprendžiami diskusijų būdu, besilaikant padorumo principų. Mūsų komisija susipažinusi su didele krūva dokumentų priėmė sprendimą, kad V.Pranckietis nepažeidė etikos normų“, – sakė komisijos nariai, 3 balsavo prieš, 1 už.

Dabar šis sprendimas bus pateikiamas partijos tarybai.

L.Apšega žurnalistams aiškino, kad sprendimas yra priimtas remiantis protingumo kriterijais, daug detalizuoti tarybos apsisprendimo jis nenorėjo. 

Karbauskis sako, kad prielaida yra neteisinga

LVŽS partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis po sprendimo pareiškė, kad padaryta komisijos prielaida priimant sprendimą yra tiesiog neteisinga. Todėl partijos tarybai tai visiškai nepadės. Jo teigimu, Etikos ir procedūrų komisija netinkamai suprato, kad koalicinė sutartis dar gali būti pakeista.

„Kadangi taryboje jau yra suprasta, kad sutartis negali būti keičiama, jos pagrindu formuojama Vyriausybė, tai ta prielaida, kad (sutarties, aut.p.) galima nevykdyti, yra tiesiog neteisinga“, – kalbėjo valstiečių lyderis. Pabrėždamas, kad labai „gerbia komisijos sprendimą“, bet prielaida yra nereali, persiderėti jau yra neįmanoma.

R.Karbauskis net pasiūlė, kad jei Seimo vadovas V.Pranckietis pats susitartų su LSDDP, jis galėtų likti jų Seimo pirmininku. 

„Suprantu, kad jis mūsų tarybai nelabai padės, nes nėra kaip perderėti koalicinės sutarties“, – žurnalistams aiškino valstiečių lyderis.

„Aš nežinau, ką nutars taryba, tas klausimas bus svarstomas. Mes pasišnekame tarpusavyje, kad Seimo pirmininkas nei partijos, nei frakcijos pozicijos nevertina. (...) Jei LSDDP susitars su V.Pranckiečiu, kad jis yra jo kvotoje, tai tokiu atveju jokių problemų nelieka, mes neturime jokių problemų su V.Pranckiečiu ir tokiu atveju mes visi labai apsidžiaugsime“, – aiškino valstiečių vadovas.

V.Pranckietis žada trauktis su viena sąlyga

Seimo pirmininkas V.Pranckietis komisijos sprendimą vertino kaip „normalų“.

„Aš jį priimu kaip normalų, natūralų sprendimą“, – Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą vertino Seimo vadovas.

„R.Karbauskio idealistinis siekimas pašalinti mane tai yra jau labai ilgai besitęsiantis dalykas. Ir aš manau, kad to proto turėtų užtekti ne tik Etikos ir procedūrų komisijai, bet ir jei taryba imtųsi svarstyti šį klausimą, aš tarybai nesuteikčiau malonumo mane pašalinti, aš pasitraukčiau“, – savo planą žurnalistams aiškino V.Pranckietis.

„Tai yra didžiulė žinia partijos ir tarybos nariams, kad jei tris valandas buvo svarstomas toks paprastas dalykas, kiekvienas turi persvarstyti“, – sakė Seimo vadovas, pridurdamas, kad jei taryba tik imsis svarstyti šį klausimą, jis iš partijos trauksis.

Tačiau pats V.Pranckietis pozityviai į tokią mintį nežvelgė. 

„Aš esu pasakęs, kad aš partijas renkuosi pagal vertybes, ne pagal R.Karbauskį“, – griežtai idėją įvertino V.Pranckietis.

Tokio sprendimo neįsivaizdavo

Pagal koalicijos sutartį, Seimo pirmininko pareigos teko koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis teigia, kad parlamento vadovą skiria ir atleidžia Seimas, partija negali kištis į šiuos reikalus. Jo dabar einamų pareigų perleidimą „socialdarbiečiams“ V. Pranckietis vadina asmeniniu R. Karbauskio kerštu jam už kritiką.

Pasak R. Karbauskio, Etikos komisija turėtų įvertinti Seimo pirmininko elgesį, ar jo žodžiai ir veiksmai nežemina partijos, jos organų.

Pagal LVŽS įstatus, partijos nariai privalo įgyvendinti jos programą, laikytis įstatų ir vykdyti valdymo organų sprendimus, gerbti kitų LVŽS narių teises, pažiūras ir orumą, neveikti prieš kitą partijos narį, viešajame ir privačiame gyvenime laikytis geros moralės normų.

Etikos sargų sprendimas tėra rekomendacinio pobūdžio, sprendimą dėl V. Pranckiečio likimo partijoje priims LVŽS taryba.

R. Karbauskis anksčiau yra minėjęs neįsivaizduojantis jokio kito sprendimo, kaip tik V. Pranckiečio šalinimas iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, nes „kiekvieną dieną žeminama ir partija, ir partijos vadovai“.

V. Pranckietis savo ruožtu teigė, kad jeigu etikos sargai siūlys jį šalinti iš partijos, jis pats ją paliks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.